Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Az RMDSZ beperli Basescut és a román sajtó felét, mert a magyarok ellen uszítottak

2017. június 20. 21:58

BUKAREST, 21:58

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke kedd délután jelentette be, hogy a román diszkriminációellenes és audiovizuális tanácsnál feljelentést tett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Traian Basescu volt román elnök és négy román hírtelevízió ellen magyarellenes megnyilvánulásaik miatt.

Az elmúlt 24 órában a romániai magyar közösséget diszkrimináló nacionalista kijelentések hangzottak el a román médiában, illetve Basescu támadta a magyarság ünnepét, március 15-ét"

– indokolta Porcsalmi, hogy miért is tettek feljelentést.

Basescu búcsút int korábbi elveinek.

Fotó: AFP

A bukott elnök azt mondta, hogy a romániai magyarokat senki nem akadályozza meg, hogy Budapesten ünnepeljenek, ahol ingyen kapnak enni és inni. Románia nem ismerhet el hivatalosan olyan ünnepet, amely egyebek mellett Erdély Magyarországhoz való csatolását jelenti.

Kelemen Hunor, a párt elnöke ezután elfogadhatatlannak nevezte Basescu kijelentéseit. Az RMDSZ a Realitatea TV, a Nasul TV, a B1TV és Digi24 hírtelevíziók műsorait kifogásolta.

Kelemen Hunor

Fotó: MTI Fotóbank

Porcsalmi rámutatott, hogy a manipuláció és a nacionalista propaganda magasiskoláját művelte a média, ami a magyar közösséget mélyen sérti, ezért kérnek jogorvoslatot.

Megengedhetetlen, hogy egy volt államelnök arra kéri a Romániában élő magyarokat, március 15-ét külföldön ünnepeljék, amikor szülőföldünkön jogunk van hozzá"

– vélekedett az ügyvezető elnök, aki szerint Basescu valószínű tudathasadásos, hiszen elnöki mandátuma alatt számos támogató üzenetet fogalmazott meg a magyarok felé ezen az ünnepen, illetve a tatár és a roma nemzeti közösségek ünnepnapját ő maga ellenjegyezte államfőként 2006-ban.

Basescu kétszer is kérte a magyarok szavazatait, most pedig minősíthetetlenül megbántotta őket"

– fogalmazott Porcsalmi.

Az RMDSZ hétfőn tárgyalást folytatott a szociálliberális koalícióval, amin megbeszélték a romániai nemzeti kisebbségek anyanyelvhasználati jogának bővítését, valamint azt, hogy  március 15-ét a romániai magyarok hivatalos ünnepévé nyilvánítsák.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Szijjártó: "mi nem fogjuk hagyni, hogy illegális bevándorlók érkezzenek Európába"

Migrációs hátterű terrortámadás történt pénteken Franciaországban - fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

24 órán át erőszakoltak fiatalkorú lányokat a migránsok Spanyolországban

24 órán át erőszakoltak fiatalkorú lányokat a migránsok Spanyolországban

amerika, london, párizs

Spanyolországban történt a döbbenetes eset, az Algériából származó migránsokat a héten tartóztatták le.

12 ezer veszélyes radikálist tartanak nyilván Franciaországban

12 ezer veszélyes radikálist tartanak nyilván Franciaországban

amerika, london, párizs

Mintegy 12 ezer veszélyes radikális embert tartanak nyilván a francia hatóságok - mondta Soós Eszter Petronella politológus, Franciaország-szakértő szombat reggel az M1 aktuális csatornán az előző napi túszdrámával kapcsolatban.

Budapest az e-sport fővárosa

Életünk jelentős, és egyre nagyobb részét töltjük online: hálózatfüggő a munkánk, neten tartunk kapcsolatot, intézzük ügyeinket. Így
természetes, hogy a kikapcsolódást is ezen a platformon keressük. Ez felértékeli az e-sport jelentőségét, amely a legnagyobb ütemben fejlődő sporttevékenység. Drasztikusan nő a piacban lehetőséget látó vállalatok száma, ezáltal a szektor jelentős gazdasági hatással is bír. Talán ennek köszönhető, hogy idén márciusban Magyarország megrendezi első nemzetközi e-sport tornáját. A V4 FutureSportsFestivalt az Egymillióan a magyar esportért Egyesület szervezésében követhetjük nyomon.

Juncker kiborult, belengette a távozását

Juncker kiborult, belengette a távozását

amerika, london, párizs

Nagyon komolyan elkezdett rezegni a léc az Európai Bizottság elnöke alatt, brüsszeli források szerint Juncker dühöng a kabinetfőnöke körül kirobbant botrány miatt.

Megálljt parancsolt Trump a transznemű lobbinak

Megálljt parancsolt Trump a transznemű lobbinak

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök erősen korlátozta a transzneműek szolgálatát a hadseregben.

Volt jobbikos képviselő: a Jobbik pálfordulása segíti a Fidesz kormányra kerülését

Volt jobbikos képviselő: a Jobbik pálfordulása segíti a Fidesz kormányra kerülését

spring is coming

Mirkóczki Ádám Jobbik-szóvivő szerdai beismerő interjúja, miszerint a 2010 előtti retorikájukban hazudtak szavazóiknak arról, hogy valójában mit képviselnek, igencsak nagy felháborodást keltett még a saját köreikben is.

Varga Mihály: nem kell sietni az euróval

Amíg nem közelítünk az eurót használó országok gazdasági teljesítményének átlagához, vagy a német gazdaság teljesítményéhez, addig nem kell erőltetni az euró bevezetését - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a szombati Magyar Hírlapban megjelent interjúban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére