Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

A párizsi szoci polgármester nem tudta megakadályozni a jobboldali író temetését

2018. február 27. 16:02

Anne Hidalgo Párizs szoci polgármestere minden lehetséges eszközzel megpróbálta megakadályozni, hogy egy jobboldali francia írót a fővárosban temethessenek el. Végül a teljes értelmiség összefogott, hogy méltó helyen nyugodhasson Michel Déon.

A Figaro című francia lap számolt be arról, hogy a párizsi szocialista városvezetés, élén Anne Hidalgo polgármesterrel, nem engedi, hogy a jobboldali Michel Déon írót Párizsban helyezzék végső nyugalomra – írja a Mandiner.

Michel Déon francia író 2004-ben.

Fotó: AFP

Az író lánya már 2016 óta próbálja elérni a városvezetésnél, hogy Déon végre egy párizsi sírhelyet kaphasson. A polgármesteri hivatal hajthatatlan az ügyben, és ehhez erős érvet adnak a kezükbe a hatályban levő jogszabályok. Számos közismert értelmiségi próbált közbenjárni az ügyben, ám folyamatosan falakba ütköztek. A városvezetés döntésében vélhetően szerepet játszik az is, hogy "Déon sosem rejtette véka alá meggyőződéseit" – fejtegette a Figaro újságírója.

Michel Déon köztiszteletnek örvendő író volt, a Francia Akadémia halhatatlanjai közé tartozott.

Déon a francia jobboldali értelmiség fontos alakja volt: a világháború alatt Charles Maurras monarchista filozófus-költő titkáraként dolgozott, a felszabadulás után pedig tagja volt annak a laza irodalmi csoportosulásnak, amely harcot hirdetett a Sartre-féle egzisztencializmussal és az elkötelezett irodalom eszményével szemben. Déon és fiatal írótársai, Roger Nimier, Antoine Blondin és Jacques Laurent – akikre Nimier egyik regényének címe nyomán a huszárok nevet aggatta a kortárs irodalomkritika (maga Déon egyébként tagadta a csoport létezését) – féktelen életélvezetükkel, erkölcsi szertelenségükkel és nonkonformizmusukkal tüntettek az ideológiai görcsösség korában. A „mily sekély a mélység” gondolatának jegyében a huszárok megveszekedetten könnyedek voltak, kiröhögték mind a progresszívok világmegváltását, mind a burzsoá-konzervatív értékeket; balról nem is késlekedtek fasisztának titulálni őket, és megítélésükön éppenséggel azzal sem javítottak, hogy rendszeresen publikáltak nacionalista-szélsőjobboldali folyóiratokban, valamint – minden el nem kötelezettségük dacára – kiálltak az olyan ügyek mellett, mint például a francia Algéria – írja a Mandiner Déonról.

A bohém kezdet után Déont beválasztották a Francia Akadémia tagjai közé és megbecsült alakja lett a francia irodalmi világnak. Izgalmas regényt írt a harmincas években útnak induló értelmiségi generáció válaszútjairól (Les Poneys sauvages), a Le taxi mauve-ból (Lila taxi) Philippe Noiret és Charlotte Rampling főszereplésével készült filmet magyarul is bemutatták. Fáradhatatlan utazó volt, számos útirajzot is írt. A hatvanas évek végén elege lett a modern városok rondaságából, és Írországba költözött, itt érte a halál kilencvenhét éves korában.

Épp erre hivatkozott Anne Hidalgo, amikor megtagadta a sírhelyet Déontól. A törvény szerint egy elhalálozott személy négy esetben jogosult arra, hogy egy adott településen sírhelyet kapjon: ha ott hunyt el, ha ott lakott, ha családi sírhellyel rendelkezett ott, vagy ha szerepelt a település választási nyilvántartásában. Márpedig Déon esetében egyik feltétel sem teljesült.

Anne Hidalgo Párizs polgármestere.

Fotó: AFP

Az érdekessége a sztorinak, hogy korábban a városvezetés nem volt ilyen vaskalapos egyik-másik híresebb elhunyttal szemben. 2004-ben az amerikai Susan Sontagnak, 2012-ben pedig a mexikói Carlos Fuentesnek biztosítottak sírhelyet a francia fővárosban. 

Michel Déon mögött most felsorakozott a francia értelmiség nagy része és még olyan politikusok is, akik aligha "vádolhatóak" jobboldali elhajlással. A párizsi közgyűlésben nemcsak a republikánusok, hanem számos független és néhány Macron-párti politikus is az ügy mellé állt. Február 19-án száz francia értelmiségi közös levélben állt ki amellett, hogy Déont a fővárosban temethessék el. Az aláírók szintén sokszínű tömeget alkotnak. Bernard Henri-Lévy filozófus és a baloldal által előszeretettel rasszistának titulált Jean Raspail is ott szerepel a listán. Az aláírók között van Michel Houellebecq, köztük található Milan Kundera, Guillaume Musso, Amélie Nothomb, Yasmine Reza írók, Alain Finkielkraut és Michel Onfray filozófusok is.

A nyomás egyre nőtt Hidalgón, aki végül engedett: az írót a hírek szerint a montparnasse-i temetőben temethetik el.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Róma, Budapest és Varsó Európa új tengelye

Róma, Budapest és Varsó Európa új tengelye

amerika, london, párizs

Manapság már szinte nincs olyan állam Európában, ahol ne lenne téma az illegális bevándorlás. A közelgő EP-választások miatt egyre több politikus keresi szövetségeseit, Róma és Varsó között egyre szorosabb a viszony. Szakértők szerint a politikusok szeretnék egyértelművé tenni, hogy ki az, aki támogatja, illetve ki az, aki ellenzi az illegális bevándorlást.

Már a NATO is törölte Demeter Márta tagságát

Már a NATO is törölte Demeter Márta tagságát

kétharmad

A NATO Parlamenti Közgyűlésének hivatalos honlapján is törölték a delegáltak sorából Demeter Mártát.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható a mai nap.

Több tízmilliárd forintot mentett meg a NAV a tavalyi évben

Több tízmilliárd forintot mentett meg a NAV a tavalyi évben

kétharmad

Az adóhivatal dolgozóinak hála hatalmas összeg maradhatott az államnál.

Varázslással akarta elüldözni a londoni rendőröket egy ugandai nő

Az ugandai nő és egy ghánai férfi nemiszerv-csonkítást követett el. A jelenség egyre komolyabb mértéket ölt Nagy-Britanniában.

Két nap alatt majdnem kipusztult egy állatfaj

Elképesztő hőhullám vonul végig Ausztrálián. A gyümölcsök a fán megfőnek, de a vadvilág sem képes elviselni a hihetetlenül magas hőmérsékletet, ami egyes helyeken eléri a 49 Celsius-fokot. A hőhullám már napok óta tart.

Ide vezet a multikulti: a fiatal svéd nők közel fele fél attól, hogy bűncselekmény áldozatává válik

Ide vezet a multikulti: a fiatal svéd nők közel fele fél attól, hogy bűncselekmény áldozatává válik

amerika, london, párizs

A migránsok miatt a nemi erőszak fellegvárává váló országban ez nem is meglepő.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére