Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

A párizsi szoci polgármester nem tudta megakadályozni a jobboldali író temetését

2018. február 27. 16:02

Anne Hidalgo Párizs szoci polgármestere minden lehetséges eszközzel megpróbálta megakadályozni, hogy egy jobboldali francia írót a fővárosban temethessenek el. Végül a teljes értelmiség összefogott, hogy méltó helyen nyugodhasson Michel Déon.

A Figaro című francia lap számolt be arról, hogy a párizsi szocialista városvezetés, élén Anne Hidalgo polgármesterrel, nem engedi, hogy a jobboldali Michel Déon írót Párizsban helyezzék végső nyugalomra – írja a Mandiner.

Michel Déon francia író 2004-ben.

Fotó: AFP

Az író lánya már 2016 óta próbálja elérni a városvezetésnél, hogy Déon végre egy párizsi sírhelyet kaphasson. A polgármesteri hivatal hajthatatlan az ügyben, és ehhez erős érvet adnak a kezükbe a hatályban levő jogszabályok. Számos közismert értelmiségi próbált közbenjárni az ügyben, ám folyamatosan falakba ütköztek. A városvezetés döntésében vélhetően szerepet játszik az is, hogy "Déon sosem rejtette véka alá meggyőződéseit" – fejtegette a Figaro újságírója.

Michel Déon köztiszteletnek örvendő író volt, a Francia Akadémia halhatatlanjai közé tartozott.

Déon a francia jobboldali értelmiség fontos alakja volt: a világháború alatt Charles Maurras monarchista filozófus-költő titkáraként dolgozott, a felszabadulás után pedig tagja volt annak a laza irodalmi csoportosulásnak, amely harcot hirdetett a Sartre-féle egzisztencializmussal és az elkötelezett irodalom eszményével szemben. Déon és fiatal írótársai, Roger Nimier, Antoine Blondin és Jacques Laurent – akikre Nimier egyik regényének címe nyomán a huszárok nevet aggatta a kortárs irodalomkritika (maga Déon egyébként tagadta a csoport létezését) – féktelen életélvezetükkel, erkölcsi szertelenségükkel és nonkonformizmusukkal tüntettek az ideológiai görcsösség korában. A „mily sekély a mélység” gondolatának jegyében a huszárok megveszekedetten könnyedek voltak, kiröhögték mind a progresszívok világmegváltását, mind a burzsoá-konzervatív értékeket; balról nem is késlekedtek fasisztának titulálni őket, és megítélésükön éppenséggel azzal sem javítottak, hogy rendszeresen publikáltak nacionalista-szélsőjobboldali folyóiratokban, valamint – minden el nem kötelezettségük dacára – kiálltak az olyan ügyek mellett, mint például a francia Algéria – írja a Mandiner Déonról.

A bohém kezdet után Déont beválasztották a Francia Akadémia tagjai közé és megbecsült alakja lett a francia irodalmi világnak. Izgalmas regényt írt a harmincas években útnak induló értelmiségi generáció válaszútjairól (Les Poneys sauvages), a Le taxi mauve-ból (Lila taxi) Philippe Noiret és Charlotte Rampling főszereplésével készült filmet magyarul is bemutatták. Fáradhatatlan utazó volt, számos útirajzot is írt. A hatvanas évek végén elege lett a modern városok rondaságából, és Írországba költözött, itt érte a halál kilencvenhét éves korában.

Épp erre hivatkozott Anne Hidalgo, amikor megtagadta a sírhelyet Déontól. A törvény szerint egy elhalálozott személy négy esetben jogosult arra, hogy egy adott településen sírhelyet kapjon: ha ott hunyt el, ha ott lakott, ha családi sírhellyel rendelkezett ott, vagy ha szerepelt a település választási nyilvántartásában. Márpedig Déon esetében egyik feltétel sem teljesült.

Anne Hidalgo Párizs polgármestere.

Fotó: AFP

Az érdekessége a sztorinak, hogy korábban a városvezetés nem volt ilyen vaskalapos egyik-másik híresebb elhunyttal szemben. 2004-ben az amerikai Susan Sontagnak, 2012-ben pedig a mexikói Carlos Fuentesnek biztosítottak sírhelyet a francia fővárosban. 

Michel Déon mögött most felsorakozott a francia értelmiség nagy része és még olyan politikusok is, akik aligha "vádolhatóak" jobboldali elhajlással. A párizsi közgyűlésben nemcsak a republikánusok, hanem számos független és néhány Macron-párti politikus is az ügy mellé állt. Február 19-án száz francia értelmiségi közös levélben állt ki amellett, hogy Déont a fővárosban temethessék el. Az aláírók szintén sokszínű tömeget alkotnak. Bernard Henri-Lévy filozófus és a baloldal által előszeretettel rasszistának titulált Jean Raspail is ott szerepel a listán. Az aláírók között van Michel Houellebecq, köztük található Milan Kundera, Guillaume Musso, Amélie Nothomb, Yasmine Reza írók, Alain Finkielkraut és Michel Onfray filozófusok is.

A nyomás egyre nőtt Hidalgón, aki végül engedett: az írót a hírek szerint a montparnasse-i temetőben temethetik el.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Országos tüntetés Macron ellen - az elnök nem érti a mindennapi emberek nehézségeit

Országos tüntetés Macron ellen - az elnök nem érti a mindennapi emberek nehézségeit

amerika, london, párizs

Növekszik az elégedetlenség Franciaországban, miután emelkedik az üzemanyagok ára. Szombaton gigatüntetésre készülnek a franciák: mintegy 1500 helyszínen fogják korlátozni a forgalmat az autósok.

Kövekkel dobálták meg az elégedetlen mexikóiak az illegális migránskaravánt

Kövekkel dobálták meg az elégedetlen mexikóiak az illegális migránskaravánt

amerika, london, párizs

A balliberális nemzetközi eliten kívül sem a helyiek, sem pedig egyes politikusok nem örülnek a fokozódó bevándorlásnak. Például az Egyesült Államokkal közös határnál fekvő mexikói Tijuana polgármestere a városban tartózkodó, az Egyesült Államokba igyekvő több mint 2 ezer migráns távozását sürgette pénteken.

Öt EU-s tagállamba vándorolhatott Kadhafi titkos pénze

Öt EU-s tagállamba vándorolhatott Kadhafi titkos pénze

amerika, london, párizs

Moammer Kadhafi egykori líbiai diktátor pénzalapjait 2011-ben befagyasztotta az ENSZ. Vagyis azokhoz elvben nem lehetne hozzáférni, a közelmúltban azonban kiderült, hogy több százmillió euró hiányzik ezekről a számlákról. A legújabb információk alapján a líbiai pénzügyi alapokat összesen 5 EU-s ország csapolhatta meg. Belgium, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Luxembourg érintett.

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba az új, kinevezett magyar nagykövetet

Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes legutóbbi, Ukrajnával kapcsolatos kijelentései miatt problémáznak az ukránok.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt a mai nap.

Mesterséges intelligenciával cenzúrázzák a férfiak nyilatkozatait

Mesterséges intelligenciával cenzúrázzák a férfiak nyilatkozatait

fehér férfi

High-tech módszert talált a Financial Times, hogy kevesebb férfi nyilatkozzon a cikkeikben.

Munkatársunkat megbüntette a Facebook, amiért a homoszexuálisokról mert írni

Munkatársunkat megbüntette a Facebook, amiért a homoszexuálisokról mert írni

censored

A jobboldali véleményt tűzzel-vassal üldöző Facebook-cenzúra ismét lecsapott, ezúttal Horváth Zsófia munkatársunkat, a Pszicho sorozatunk arcát tiltotta a Facebook három napra.

Orbán: összefogásra van szükség a közép-európai országok között

Orbán: összefogásra van szükség a közép-európai országok között

kétharmad

A magyar kormányfő a dunaszerdahelyi Mol Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén hangsúlyozta a közép-európai országok együttműködésének fontosságát.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére