Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

A muszlim kultúra kettészakíthatja Európát

2018. május 14. 08:40

Képes-e integrálni Európa a bevándorlók tömegét, vagy kettészakad egy muszlim kultúra által befolyásolt Nyugat- és egy keresztény Kelet- és Közép-Európára?

Azt láthatjuk, hogy az Európában élő muszlimok beilleszkedése komoly akadályokba ütközött és ez elsősorban annak köszönhető, hogy az iszlámra mint vallásra tekintettek, nem mint egy komplex civilizációra — jelentette ki Incze Nikoletta, a Politikai Iszlám Tanulmányok Központjának kutatója.

A politikai iszlám

A szakember hozzátette, az ’50-es évek óta észlelhető egy olyan erős politikai iszlám irányzat, amely meghatározza a muszlim hívők egy részének politikai nézeteit. Ha azt vizsgáljuk, hogy milyen szervező erő működik ezeken a közösségeken belül, akkor azt láthatjuk, hogy egy olyan politikai ideológiával állunk szemben, amelynek az alapjait megtalálhatjuk az iszlám alapműveiben.

Európa egyik nagy vívmánya, hogy különböző vallások, felekezetek békében tudtak egymás mellett élni, azonban az iszlám nemcsak vallásként, hanem politikai ideológiaként is működik és ezt eddig figyelmen kívül hagyták — mondta a kutató.

Európában az elmúlt évtizedekben fokozatosan kialakultak azok a gócpontok, ahol az iszlám élet meghonosodhatott. Ezt hallgatólagosan elfogadták a politikusok — mondta a műsorban Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

2015-ben azonban minden megváltozott, hiszen a migránsok hozták magukkal a saját országuk kultúráját Európába, és így nem szocializálódtak. E kultúra része volt a radikális iszlám, amelyre nagyon fogékonyak lehetnek az Európában élő, identitásukat kereső muszlimok — tette hozzá.

Fotó: AFP
Az iszlám adta identitás

A szakértő a szombati késeléses merénylettel kapcsolatban elmondta, a párizsi hatóságok a lehetőségekhez mérten jól léptek közbe, hiszen gyorsan hatástalanították a csecsen támadót, de ennél többet a jelen helyzetben nem tudnak tenni az ilyen merényletek megakadályozására.

Nem lehet minden sarokra rendőröket állítani, nem lehet minden egyes radikális iszlám nézeteket kifejtő embert lehallgatni – tette hozzá. Az európai biztonsági szervek egy olyan 22-es csapdájában vannak, amelyből kitörni szinte lehetetlen, ameddig a bevándorlási hullám nem mérséklődik, ameddig a már bent lévőket nem lehet megszűrni.

Az iszlám nagyon erős identitást ad, aki muszlimnak születik, az nem változtathatja meg a vallását, úgy is hal meg"

— mondta Incze Nikoletta. Amit radikalizálódásnak nevezünk, az inkább egyfajta visszatérés az iszlám gyökereihez.

Az iszlám alapművei ugyanis komoly eligazításokat tartalmaznak arról, hogyan lehet a dzsihádot, a szent harcot megvívni. Az erőszakos cselekmények pedig csak a jéghegy csúcsát jelentik: a dzsihádot nemcsak karddal lehet megvívni, hanem, ahogy mondani szokták: beszéddel, tollal, cselekvéssel — mondta.

Fotó: AFP

Európa pedig lehetőséget ad a szólásszabadságra, még az olyan szélsőségesnek mondható esetekben is, mint néhány radikális iszlamista szélsőségesnek minősíthető megnyilvánulása — tette hozzá.

Incze Nikoletta szerint Európában jelenleg ideológiák, intellektusok összecsapása zajlik. Ennek lehetne egy kiváló része az, hogy erősítjük azokat az elemeket, amelyekre az európai identitás épült, a keresztény-zsidó örökséget, a francia felvilágosodás eredményeit.

Ezek az elemek ellentétesek az iszlám saría törvényekben foglaltakkal. Az ugyanis nem teszi lehetővé a vallásszabadságot, a nemek közötti egyenlőséget, sőt a muszlim és nem muszlimok között sincs egyenlőség — tette hozzá.

A radikális iszlám erősödésével jelentősebbé vált Európában az antiszemitizmus is. Franciaországból tízezrével menekülnek el a zsidók, vagy éppen költöznek el olyan helyre, ahol úgy gondolják, jobban meg tudják majd magukat védeni, ahol például páncélozott harci járművek biztosítják a zsidó iskolák biztonságát — mondta Horváth József.

Az iszlám alapműveinek megismerése azért is fontos lenne, mert az abban foglaltak elolvasása saját európai értékekre épülő identitásunkat erősítheti. Látni fogjuk benne, mi az, amit semmiképpen sem szeretnénk elfogadni, nem akarjuk, hogy a társadalmunk része legyen — mondta Incze Nikoletta.

A kutató szerint pont az a probléma, hogy amíg nem ismerjük az iszlám alapvető előírásait, addig egyes esetekre azt lehet mondani, hogy azok egyes szélsőséges muszlim megnyilvánulások voltak. Ezért ki kell választanunk az iszlám alapelveiből ezeket és ki kell mondanunk, hogy ezek nem férnek bele az európai alkotmányos értékrendbe — tette hozzá.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Finnek kipipálva, nyert a magyar válogatott

Finnek kipipálva, nyert a magyar válogatott

hajrá, magyarok!

A magyar válogatott Finnország ellen zárta a Nemzetek Ligája C divíziójának 2. csoportjában a küzdelmeket. Győzelemmel!

Most már politikai lúzerképzést is kaphatsz Vona Gábortól

Most már politikai lúzerképzést is kaphatsz Vona Gábortól

kinyílott a pitypang

A Jobbik egykori bukott elnöke, Vona Gábor politikai tanfolyamot tart december 8-án.

Szanaszét hazudják a vörös terrort a balos történészek

Szanaszét hazudják a vörös terrort a balos történészek

kinyílott a pitypang

Vörös terror. Ha kell, ha nem: jobbról és balról is ugranak a témára. Most épp a baloldali történetírás ragadta meg az alkalmat, hogy egy történelemhamisítással felérő mosdatást vigyen véghez Szamuely Tiborék "munkássága" kapcsán. Felkészül a jobboldal.

Merkel ellenfele sincs kibékülve az ENSZ globális migrációs csomagjával

Miután a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) Szász-Anhalt tartományi szervezete elutasította az ENSZ globális migrációs csomagját a hét végi kongresszusán és felszólította a szövetségi kormányt, megszólalt a leköszönő CDU-elnök lehetséges utódja, Jens Spahn is.

Merkelnél bujkált Macron, majd programot hirdetett

Merkelnél bujkált Macron, majd programot hirdetett

amerika, london, párizs

Miközben Franciaországban polgárháborús állapotok uralkodnak, addig a francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron Németországban pitizett a német kancellárnál, Angela Merkelnél.

Centenáriumi megemlékezést és autonómiatüntetést tartottak Sepsiszentgyörgyön

Centenáriumi megemlékezést és autonómiatüntetést tartottak Sepsiszentgyörgyön

amerika, london, párizs

Az utóbbi száz év jogküzdelmeit felidéző centenáriumi nagygyűlést, Székelyföldnek területi autonómiát követelő tüntetést tartottak vasárnap Sepsiszentgyörgy főterén, amelyen a szónokok az 1918-as gyulafehérvári határozatban tett, máig beváltatlan autonómiaígéretet kérték számon Bukaresten.

Mozgalmat indított a hazug polgármester

Mozgalmat indított a hazug polgármester

kinyílott a pitypang

Márki-Zay Péter, aki azzal vétette magát észre, hogy két orbitális hazugsággal szállt be a hódmezővásárhelyi kampányba, most mozgalmat alapított egy csapatnyi értelmiségivel. Végre egy új, "független" mozgalom, amely az EU-s és az önkormányzati választáson is darálja az ellenzéki pártokat az összefogás-mantrával.

Trump Soros migránsairól: ha valóban utálják az országokat, ahonnan jöttek, miért lengetik a zászlóikat?

Trump Soros migránsairól: ha valóban utálják az országokat, ahonnan jöttek, miért lengetik a zászlóikat?

amerika, london, párizs

Az USA felé tartó migránskaraván tagjai elvileg azért indultak útnak, mert félnek saját hazájukban élni, mégis milyen büszkén lengetik nemzetük zászlóit - írta Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére