Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

A muszlim kultúra kettészakíthatja Európát

2018. május 14. 08:40

Képes-e integrálni Európa a bevándorlók tömegét, vagy kettészakad egy muszlim kultúra által befolyásolt Nyugat- és egy keresztény Kelet- és Közép-Európára?

Azt láthatjuk, hogy az Európában élő muszlimok beilleszkedése komoly akadályokba ütközött és ez elsősorban annak köszönhető, hogy az iszlámra mint vallásra tekintettek, nem mint egy komplex civilizációra — jelentette ki Incze Nikoletta, a Politikai Iszlám Tanulmányok Központjának kutatója.

A politikai iszlám

A szakember hozzátette, az ’50-es évek óta észlelhető egy olyan erős politikai iszlám irányzat, amely meghatározza a muszlim hívők egy részének politikai nézeteit. Ha azt vizsgáljuk, hogy milyen szervező erő működik ezeken a közösségeken belül, akkor azt láthatjuk, hogy egy olyan politikai ideológiával állunk szemben, amelynek az alapjait megtalálhatjuk az iszlám alapműveiben.

Európa egyik nagy vívmánya, hogy különböző vallások, felekezetek békében tudtak egymás mellett élni, azonban az iszlám nemcsak vallásként, hanem politikai ideológiaként is működik és ezt eddig figyelmen kívül hagyták — mondta a kutató.

Európában az elmúlt évtizedekben fokozatosan kialakultak azok a gócpontok, ahol az iszlám élet meghonosodhatott. Ezt hallgatólagosan elfogadták a politikusok — mondta a műsorban Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

2015-ben azonban minden megváltozott, hiszen a migránsok hozták magukkal a saját országuk kultúráját Európába, és így nem szocializálódtak. E kultúra része volt a radikális iszlám, amelyre nagyon fogékonyak lehetnek az Európában élő, identitásukat kereső muszlimok — tette hozzá.

Fotó: AFP
Az iszlám adta identitás

A szakértő a szombati késeléses merénylettel kapcsolatban elmondta, a párizsi hatóságok a lehetőségekhez mérten jól léptek közbe, hiszen gyorsan hatástalanították a csecsen támadót, de ennél többet a jelen helyzetben nem tudnak tenni az ilyen merényletek megakadályozására.

Nem lehet minden sarokra rendőröket állítani, nem lehet minden egyes radikális iszlám nézeteket kifejtő embert lehallgatni – tette hozzá. Az európai biztonsági szervek egy olyan 22-es csapdájában vannak, amelyből kitörni szinte lehetetlen, ameddig a bevándorlási hullám nem mérséklődik, ameddig a már bent lévőket nem lehet megszűrni.

Az iszlám nagyon erős identitást ad, aki muszlimnak születik, az nem változtathatja meg a vallását, úgy is hal meg"

— mondta Incze Nikoletta. Amit radikalizálódásnak nevezünk, az inkább egyfajta visszatérés az iszlám gyökereihez.

Az iszlám alapművei ugyanis komoly eligazításokat tartalmaznak arról, hogyan lehet a dzsihádot, a szent harcot megvívni. Az erőszakos cselekmények pedig csak a jéghegy csúcsát jelentik: a dzsihádot nemcsak karddal lehet megvívni, hanem, ahogy mondani szokták: beszéddel, tollal, cselekvéssel — mondta.

Fotó: AFP

Európa pedig lehetőséget ad a szólásszabadságra, még az olyan szélsőségesnek mondható esetekben is, mint néhány radikális iszlamista szélsőségesnek minősíthető megnyilvánulása — tette hozzá.

Incze Nikoletta szerint Európában jelenleg ideológiák, intellektusok összecsapása zajlik. Ennek lehetne egy kiváló része az, hogy erősítjük azokat az elemeket, amelyekre az európai identitás épült, a keresztény-zsidó örökséget, a francia felvilágosodás eredményeit.

Ezek az elemek ellentétesek az iszlám saría törvényekben foglaltakkal. Az ugyanis nem teszi lehetővé a vallásszabadságot, a nemek közötti egyenlőséget, sőt a muszlim és nem muszlimok között sincs egyenlőség — tette hozzá.

A radikális iszlám erősödésével jelentősebbé vált Európában az antiszemitizmus is. Franciaországból tízezrével menekülnek el a zsidók, vagy éppen költöznek el olyan helyre, ahol úgy gondolják, jobban meg tudják majd magukat védeni, ahol például páncélozott harci járművek biztosítják a zsidó iskolák biztonságát — mondta Horváth József.

Az iszlám alapműveinek megismerése azért is fontos lenne, mert az abban foglaltak elolvasása saját európai értékekre épülő identitásunkat erősítheti. Látni fogjuk benne, mi az, amit semmiképpen sem szeretnénk elfogadni, nem akarjuk, hogy a társadalmunk része legyen — mondta Incze Nikoletta.

A kutató szerint pont az a probléma, hogy amíg nem ismerjük az iszlám alapvető előírásait, addig egyes esetekre azt lehet mondani, hogy azok egyes szélsőséges muszlim megnyilvánulások voltak. Ezért ki kell választanunk az iszlám alapelveiből ezeket és ki kell mondanunk, hogy ezek nem férnek bele az európai alkotmányos értékrendbe — tette hozzá.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Bekérették a svédek a stockholmi magyar nagykövetet

A Magyar Hírlap a helyi közmédiára hivatkozva ír arról, hogy a múlt héten kirobbant diplomáciai botrány tovább eszkalálódott Svédország és Magyarország között.

Gál Kinga: "Soha nem volt még ekkora tétje az Európai Parlamenti választásoknak"

Gál Kinga: "Soha nem volt még ekkora tétje az Európai Parlamenti választásoknak"

csak neked, csak most

Rendhagyó interjú Gál Kinga EP-képviselővel Európa jelenéről és a májusi Európai Parlamenti választások tétjéről.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Erről szólhat a mai nap.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a mai nap legfontosabb eseményei.

Több embert leszúrtak Marseilleben

A támadót a rendőrség végül lelőtte.

Soros tüntetői szerint a határvédelem rasszizmus

Soros tüntetői szerint a határvédelem rasszizmus

amerika, london, párizs

Pár száz bevándorláspárti demonstráló gyűlt össze hétfőn a Fehér Ház előtt, hogy Donald Trump ellen tüntessen.

A bevándorlásellenes spanyol párt lehet a tavaszi választás nagy nyertese

A bevándorlásellenes spanyol párt lehet a tavaszi választás nagy nyertese

amerika, london, párizs

Május 26-án tartanak Spanyolországban helyhatósági választásokat, ugyanazon a napon, mikor az EP-szavazás lesz a mediterrán országban. A legfrissebb felmérések szerint a Vox lehet az egyik legnagyobb meglepetés a választáson.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére