Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

A legnagyobb propagandagyár nem Keleten, hanem Nyugaton üzemel

2018. augusztus 27. 19:00

Féknyúzgyár vadkeleten? Kormánypropaganda szittyaföldön? Ugyan már! Húzzuk ki a fejünket a homokból, és nézzünk rá egy kicsit a napfényes Nyugatra. Úgy fogyasztjuk nap mint nap a háborús propagandájukat, az érzékenyítő kúráikat, hogy észre sem vesszük.

Körülbelül egy éve futott be a hír a nagyvilágba, hogy a hidegháború végeztével nem szűnt meg a kézi vezérlésű propagandagyártás Nyugaton. Sőt, nagyon is elemében van. Ennek ellenére a balliberális véleménymonopólium azzal van elfoglalva, hogy a Lajtán túl elburjánzott az állami propaganda, hogy veszélyben van a sajtószabadság, hogy a kultúrába is beszivárgott az állam. És így tovább.

Csakhogy eközben igencsak jelentős dolgok történnek a világban, melyek mellett liberális barátaink hajlamosak elmenni. Vannak például háborúk (Öbölháború, 9/11, Afganisztán, Irak, arab tavasz, Szíria, Líbia), azokból adódó globális problémák (bevándorlás, terrorizmus), amiket nemcsak anyagilag, hanem kulturális téren is meg kell tolni, hiszen ki az, aki manapság azt mondja: „a vérontás remek szórakozás”, „a terrortámadások a nagyvárosok szerves részei”. Épp ezért trendivé, fogyaszthatóvá kell tenni a „demokráciaexportot”, el kell hinteni a fogyasztókban az indokokat, miért van szükség érzékenyítő kúrákra (#metoo-kampány).

Erre remek és hatékony eszköz a nyugati propagandagyár, ami a mai napig Hollywoodban székel, s melynek hatása totálisan globális, mivel a csapból is ez folyik.

Semmi kétség, különös műhely az Álomgyár. Mert bár néha kidobnak egy-két önkritikus filmet (Amerikai szépség, A Wall Street farkasa, Éjjeli féreg), sorozatot (Rém rendes család, South Park, Family Guy) is a piacra, de ne legyenek kétségeink: ezek jelentős kisebbséget képviselnek a repertoárban. (Ritkán is robbantanak bankot.) Hollywood rezüméjét a propaganda, érzékenyítő filmek, sorozatok adják, melyek ráadásul nem az alkotói, nem a művészi szabadságból keletkeznek, hanem épp ellenkezőleg: állam bácsi mondja meg, mi és hogyan kerülhet a néző elé.

Bár nem kapott nagy sajtóvisszhangot, de egy éve jött ki egy cikk (Exclusive: Documents expose how Hollywood promotes war on behalf of the Pentagon, CIA and NSA címmel), amely a Pentagonból (Amerikai Védelmi Minisztérium), a CIA-tól (Központi Hírszerző Ügynökség) és az NSA-től (Nemzetbiztonsági Ügynökség) származó dokumentumok alapján azt állította: több mint 1800 produkció ment át az állam rostáján, cenzúráján. A bő 4000 oldalnyi anyagból kiderült: az amerikai külügy és az ügynökségek rendeléseket, témajavaslatokat adtak le Hollywoodban, a filmkészítők meg a kész forgatókönyveket is elküldték Washingtonba (biztos, ami biztos alapon), ahonnan pedig gyakorta kaptak vissza módosított változatokat.

A legmegdöbbentőbb az az, hogy az ember azt hinné, a háborús propagandagyártásnak (Kelly hősei, Delta Kommandó) például befellegzett a hidegháború végeztével. Csakhogy ez nincs így. Az Álomgyár ugyanis e tekintetben sem húzta le a rolót, továbbra is kap megrendelést. Így születhettek meg többek között a Mission: Impossible-franchise (1996-2018), a Sólyom végveszélyben (2001), a Zero Dark Thirty - A Bin Láden hajsza (2012), az Amerikai mesterlövész (2014), 12 katona (2018), A párizsi vonat (2018) és a Vasember című filmek is. De a filmiparon kívül is megkapjuk a politikailag, ideológiailag megkonstruált üzeneteket. Az előbb említett 1800 produkció majdnem felével ugyanis nem a moziban, hanem a tévében szembesül a néző: Hawaii Five-O (2010-től), America’s Got Talent, Oprah, Cupcake Wars, a különböző háborús dokumentumfilmekről meg nem is beszélve, melyek például a History Channelen futnak.

Persze, manapság azért már nem olyan könnyű kihámozni a propagandát. Míg régen a feladat csupán annyi volt, hogy be kellett mutatni: a keleti blokk rossz, a nyugati demokrácia jó és így tovább, addig most a globális nyilvánosságért (közösségi médiától a brutális méretű nemzetközi médiakonglomerátumokig), a fogyasztói kultúra birtoklásáért folytatott harc jóval árnyaltabb üzeneteket kíván. A liberális ideológia (érzékenyítések, jogkiterjesztések, pozitív diszkriminációk) terjesztéséért mindent megtesznek Nyugaton, a konzervatív társadalmi normák propagálása elől pedig szép lassan elfogy a levegő. Béke helyett háború, kereszténység helyett iszlám, család helyett válás, heteroszexualitás helyett pedig homoszexualitás.

Mindezek ellenére a balliberális megmondóemberek továbbra is azt hangoztatják, hogy a legnagyobb veszélyt a vadkeleti féknyúzgyár jelenti. Bár létezik az orosz, a kínai és természetesen letagadhatatlan az észak-koreai propaganda is, mégis ha megnézzük, mit csinálnak Nyugaton, azt látjuk, hogy az ő propagandájuk mindenhova elér.

Mint egy pár hónappal ezelőtt megjelent cikkben (Enlisting an audience: How Hollywood peddles propaganda) fogalmaztak: az amerikai háborús propagandát nem a kormány hozta létre közvetlenül, és nem hasonlít a külföldi (lásd: orosz) társaira, ettől függetlenül itt van az orrunk előtt – idézik Mark Harrist, a Five Came Back: A Story of Hollywood and the Second World War szerzőjét, aki azt elmondta:

Sokféle módon lehet létrehozni ideológiai álláspontokat.”

A keleti és a nyugati propagandagyár között az a legnagyobb különbség, hogy míg előbbi annak is lenyomja a torkán az üzenetet, aki azt nem szeretné, addig Amerikában és számtalan más országban is a fogyasztó igényli a propagandát.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A franciák háromnegyede elégedetlen Macron teljesítményével

Macron népszerűsége ismét csökkent. Az adatok már egy tendenciát mutatnak, amely szerint a franciáknak mindinkább elege van az elnök politikájából.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a legfontosabb hírek ma!

Pengeélen táncol az ország, miután el akarták venni a fehérek földjeit

Pengeélen táncol az ország, miután el akarták venni a fehérek földjeit

amerika, london, párizs

Cyril Ramaphosa, Dél-Afrika elnöke lényegében beismerte, hogy országa komoly bajban van, szavai szerint pengeélen táncol az afrikai állam azután, hogy erőszakkal, kompenzáció nélkül el akarták venni a fehér földművesek földjeit.

Libsi tempó: felelősségteljes egyéni döntés helyett hibáztassuk a kormányt

Libsi tempó: felelősségteljes egyéni döntés helyett hibáztassuk a kormányt

ökojobb

Szeptemberben robbant a hír, hogy a kormány betilthatja a műanyag zacskókat, majd az elmúlt hetekben azon ment a sírás, hogy a kormány visszatáncolt. Tisztázzunk néhány dolgot ezzel kapcsolatban.

Megtiltják a kereszt viselését az alsó-szászországi bíróságokon

Megtiltják a kereszt viselését az alsó-szászországi bíróságokon

amerika, london, párizs

Németország északnyugati tartományában minden bizonnyal ez a legégetőbb probléma.

Már az interneten is kitölthető a nemzeti konzultáció

Már az interneten is kitölthető a nemzeti konzultáció

kétharmad

Szerda reggeltől az interneten is ki lehet tölteni a családok védelméről szóló nemzeti konzultációs kérdőívet - jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebookra feltöltött videójában.

Mindenkit szeretni

Mindenkit szeretni

piszkostizenkettő

Nem lehet mindenkit szeretni, de minek is, mert miféle szeretet az, amit az utolsó gyújtogató és az édesanyám egyformán megkap?

Demeter Márta továbbra is titkolózik

Demeter Márta továbbra is titkolózik

kétharmad

A bevándorláspárti LMP elnökét arról kérdezték, hogy kiket alkalmaz országgyűlési képviselői keretéből.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére