Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

A hatékony terrorellenes fellépést a "politikai korrektség" őrülete korlátozza Nagy-Britanniában

2017. május 26. 11:58

Az amerikai Fox News csatorna egyik hírháttér műsorában nyilatkozó terrorizmus-szakértő, Erick Stakelbeck arra hívta fel a figyelmet, hogy a manchesteri robbantásos merénylet megakadályozható lett volna, ha Nagy-Britannia rendőri és nemzetbiztonsági szervezeteit nem köti gúzsba a szigetországban a politikai korrektség beteges mértéket elérő szempontjainak való megfelelési vágy.

A Foxnak nyilatkozó szakértő szerint a politikailag korrekt (PC) elvárások hiányos teljesítésétől való félelem volt az ami megakadályozta Salman Abedi, a terrortámadás végrehajtójának szomszédait abban, hogy jelentést tegyenek a hatóságoknak a számtalan, egyértelműen dzsihadista szélsőségességre utaló jelről.

Ráadásul az öngyilkos robbantás elkövetője nem is élt rejtőzködő életet, sőt, nem is próbálta leplezni szélsőséges meggyőződését. Abedi például még az Iszlám Állam zászlaját is kilógatta annak a háznak a tetejéről, ahol lakott. A terrorállam zászlóját az utcáról nem lehetett látni, a szomszédok viszont mind látták, ennek ellenére egyikük sem jelentette ezt egyetlen hatóság felé sem.

Ahogy azt sem jelentette senki, hogy a későbbi robbantó szinte folyamatosan nagy hangerővel dzsihadizmusra buzdító dalokat és imákat hallgatott, illetve szeretett énekelni ő maga is.

De az sem tűnt fel senkinek, hogy a se nem tanuló, se nem dolgozó fiatalember vajon miből is élt, miért látogatták őt csoportosan szélsőséges iszlám irányzatokat követő személyek.

A Fox News műsorvezetője feltette a kérdést: a szomszédok a rasszista megbélyegzéstől való félelemük miatt, vagy valamilyen másik ok miatt nem tettek egyetlen bejelentést sem a nyilvánvalóan dzsihadista jelekről a hatóságok felé?

A politikai korrektség fog megölni minket, annak ellenére, hogy már eddig is túl sok ember halálát okozta"

– mondta a szakértő, majd hozzátette, hogy emellett persze az is komolyan befolyásolja a bejelentési hajlandóságot, hogy a magukat mérsékeltnek valló muzulmánok közösségeikben nem hajlandóak azonosítani a szélsőségesek nézeteket vallókat, mivel félnek a megtorlásoktól.

Stakelbeck arra is felhívta a figyelmet, hogy Sheikh Mohammad Saeed – aki a terrorista kedvenc mecsetjének imámja – a terrortámadás után azt közölte a brit sajtóval, hogy Abedi mecsetbeli viselkedése alapján ő már tudta, hogy szélsőséges nézeteket vall, amelyek elhagyására még ő is figyelmeztette a merénylőt. 

De ha az imám felismerte a dzsihadista meggyőződés nem túl bonyolult jeleit, akkor miért nem jelezte a rendőrség felé ezt a potenciális veszélyforrást – tette fel a költői kérdést a szakértő.

Salman Abedi kedvenc mecsete más vonatkozásokban is a kiváltotta a sajtó érdeklődését.

Ennek a mecsetnek a története és léte kiválóan megmutatja a közelmúltban bekövetkezett politikai is és társadalmi változásokat az Egyesült Királyságban.   

A líbiai, szélsőséges iszlamista gyökerekkel rendelkező terrorista mecsete eredetileg egy a metodista felekezethez tartozó keresztény templom volt. Keresztény hívők hiányában azonban néhány éve eladta a templomot az egyház az egyik folyamatosan helyhiánnyal küszködő muszlim felekezeti csoportnak. 

Nagy-Britanniában évente több száz keresztény templom alakul át mecsetté ilyen módon. A szigetországban élők között a muszlim hitűek száma évente megnégyszereződik, és már közelít a 10 százalékhoz. A magukat kereszténynek vallók száma viszont már 50 százalék alá csökkent és folyamatosan apad, mindemellett – a felmérések alapján – egyre több brit vallástalan ateistának vallja magát.

A Manchesterben gyilkoló, öngyilkos terrorista mecsete a brit muszlim közösségek saját adatbázisa szerint a szunnita iszlámon belüli, szélsőséges szalafita irányzathoz tartozik. A mecset és annak imámja – aki valamiért nem értesített senkit az Abedi jelentette veszélyről – egyébként egészen véletlenül közismerten "dzsihadista" elkötelezettségű.

Korábban azzal vádolták a mecsetet, hogy pénzeszközöket gyűjt az al-Kaida terrorszervezet számára, azonban a vizsgálatot bizonyíthatóság hiányában megszüntették. A mecset egyébként nemcsak szalafista központ, hanem a líbiai származású arabok közössége is, így nem meglepő módon Manchesterben él a legtöbb Líbiából érkező bevándorló.

A brit mecsetek döntő többségében nem angolul folynak az imák és a szertartások, ami a nagyszámú, szélsőséges szalafista és vahabita irányzatot képviselő muszlim közösség miatt különösen aggályos.

Ezt a problémát már a brit törvényalkotás is érzékelte, ezért vita indult arról, hogy lehet-e kötelezni a mecseteket az angol nyelv használatára.

Ma már ott tartunk, hogy a brit politika legönpusztítóbb döntései közé tartozó módon Salman Abedi apja és anyja 1993-ban menedékjogot kapott az Egyesült Királyságban. Mindezt úgy, hogy Kadhafi líbiai kormánya iszlám szélsőséges terroristákként tartotta számon Abedi családját.

A család egyébként vérségi kötelékei miatt szorosan az egyik szélsőségesen iszlám meggyőződésű líbiai berber törzshöz tartozik.

A manchesteri terrortámadás tanulságai között a szakértők szerint az már egyértelműen megállapítható, hogy az európai terrortámadások végrehajtásához az Iszlám Államnak mindenhol szüksége van az ott élő szélsőségesekre, akik szinte kivétel nélkül az iszlám hitű bevándorlók csoportjaiból kerülnek ki.

Ezen alapján Nagy-Britanniának komoly oka van azt aggodalomra. 

Az Egyesült Királyságban – a manchesteri robbantásos merénylet idején – a potenciális terroristaként, állandó nemzetbiztonsági megfigyelés alatt tartott személyek száma 3 500 fő körül volt. Közülük a legveszélyesebb az a körülbelül 400 fő, akik katonai kiképzéssel és harci tapasztalatokkal is rendelkeznek, és az utóbbi időben tértek vissza Nagy-Britanniába az Iszlám Állam szíriai vagy iraki területeiről.

A becslések szerint ugyanakkor (jelen pillanatban is) legalább ezer brit állampolgár vesz részt az Iszlám Állam,vagy a szíriai al-Kaida nevű terrorszervezet oldalán a szíriai, iraki és jemeni harcokban. Közülük sokakról semmilyen az azonosításukat lehetővé tevő információval sem rendelkeznek a brit hatóságok. 

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hamarosan újra találkozik Trump és Kim Dzsong Un

Hamarosan újra találkozik Trump és Kim Dzsong Un

amerika, london, párizs

Február végén találkozik Donald Trump amerikai elnök Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel - jelentette be pénteken, helyi idő szerint a kora délutáni órákban a Fehér Ház.

Kis kerítésmustra: a szomszédtól a világ túlsó feléig

A nemzetek szuverenitásuk megőrzése érdekében világszerte lépéseket tesznek a tömeges illegális bevándorlás megfékezésére. Magyarország mellett Szlovénia, Bulgária is szigorú határellenőrzési pontokat hozott létre, és a határvonalakat masszív kerítéssel/határfallal védik. Ausztráliának pedig ott a "természetes kerítés", az óceán.

A migrációs válság kezdete óta több antiszemita atrocitás történt

A migrációs válság kezdete óta több antiszemita atrocitás történt

kétharmad

A Migrációkutató Intézet szerint több vizsgált nyugat- és észak-európai országban erősödött az antiszemitizmus és nőtt az antiszemita indíttatású atrocitások száma a migrációs válság kezdete óta.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

"Pannónia vadembereiről" írt Putyinnak címzett levelében egy román politikus

A román szocialista párt környékén már régóta feltűnt egy bizonyos Ninel Peia nevet viselő honatya, aki baloldaliságát remekül ötvözi a legelvadultabb román nacionalizmussal. Ez a fickó most közzétett egy nagyon zavaros és kissé értelmetlen levelet/felhívást, amelyben leginkább Putyint, Németországot és természetesen az örök ősellenséget, Magyarországot ostorozza. A felhívást egyenesen Oroszország vezetőjének címezte.

Újabb csúcsot döntött a nemi erőszakok száma Svédországban

Újabb csúcsot döntött a nemi erőszakok száma Svédországban

amerika, london, párizs

2005 óta emelkedik a nemi erőszakok száma Svédországban. 2015-ben, a migránsválság évében egy átmeneti esés után az addigi évekhez képest meredekebb emelkedés figyelhető meg. Különösen aggasztó, hogy a támadások közel fele kiskorúak ellen irányul.

Ennél már nincs lejjebb: közös tüntikézést jelentettek be Gyurcsányék a Jobbikkal

Ennél már nincs lejjebb: közös tüntikézést jelentettek be Gyurcsányék a Jobbikkal

kétharmad

A Jobbik végleg betagozódott a Soros-féle bukott baloldal soraiba: Gyurcsány Ferenc pártja egy közösen megszervezett tüntetést jelentett be a Jobbik egyik országgyűlési képviselőjével.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére