Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
csak neked, csak most
 
 
 
 

A gyerekkora óta dzsúdózó Putyin tényleg a budapesti cselgáncs-vb miatt jön Magyarországra

2017. augusztus 23. 08:28

Vlagyimir Putyin a Nemzetközi Judo Szövetség tiszteletbeli elnökeként jön el az augusztus 28. és szeptember 3. között Budapesten megrendezésre kerülő Dzsúdó Világbajnokságra, ahogy ezt például a bécsi Eb esetében is megtette már korábban - mondta el a 888.hu kérdésére Tóth László. A Magyar Judo Szövetség elnöke arról is beszélt, hogy több magyar éremben is bízik a budapesti vb-n a magyar dzsúdósport, és hogy Putyin jelenlétével együtt is csak olyan erősségű biztonsági intézkedések lesznek a dzsúdó-vb-n, mint amilyenek a vizes vb-n voltak.

888.hu: Jelent-e elismerést a magyar cselgáncs sportága számára a budapesti dzsúdó-világbajnokság megrendezésének a lehetősége?

Tóth László: A mostani magyarországi világbajnokság megrendezése már önmagában is a magyar dzsúdósport elismerését fejezi ki. Magyarország mostanáig még soha nem rendezett felnőtt dzsúdó-világbajnokságot. Minden más sportági versenyt rendeztünk már. Csak ez hiányzott, és ezzel most a versenyzőinknek egy új generációja kapott végre lehetőséget arra, hogy itthon, hazai közönség előtt bizonyíthasson egy világbajnokságon. 

888.hu: Vlagyimir Putyin részvétele mennyire szokatlan dolog a dzsúdósport eseményein?

Tóth László: Az egy fantasztikus dolog, hogy Putyin elnök Magyarországra látogat kifejezetten a dzsúdó-világbajnokság kedvéért. Azt tudni kell, hogy Vlagyimir Putyin a Nemzetközi Dzsúdó Szövetség és az Európai Dzsúdó Unió tiszteletbeli elnöke, és már korábban, a bécsi Európa-bajnokság esetében is volt arra példa, hogy az orosz elnök személyesen is részt vett egy nemzetközi dzsúdótornán díszvendégként. Egyébként már 2013-ban a budapesti Eb-re történtek olyan előkészületek, ami alapján várható volt Putyin részvétele, ami akkor azonban elmaradt.

888.hu: Milyen különleges biztonsági előírások lesznek majd érvényben a dzsúdó-vb helyszínén Putyin jelenléte miatt?

Tóth László: Putyin elnök látogatása nem ró semmilyen plusz feladatot vagy szigorítást a világbajnokság biztonsága vonatkozásában a szervezőkre. A budapesti dzsúdó-vb-n ugyanolyan biztonsági előírások lesznek érvényben, mint amik a vizes vb eseményein megfigyelhetőek voltak. Az orosz elnök a tervek szerint augusztus 28-án érkezik, és a vb nyitónapján részt vesz majd a megnyitón, illetve megtekinti az első nap elődöntőit és döntőit is. Putyin személyes biztonságáról való gondoskodás pedig természetesen a megfelelő rendvédelmi szervek feladata lesz.

888.hu: Oroszország elnöke miért ilyen elkötelezett híve a dzsúdózásnak?

Tóth László: Putyin gyerekkorában, 11 évesen kezdett el dzsúdózni Szentpéterváron, ami akkor még Leningrád volt. Ő a mai napig rendszeresen űzi is ezt a sportot, és így a dzsúdócsalád tagjának vallja magát. Az orosz elnök hétdanos mester, aki nemcsak rendszeresen eljár az edzésekre, de nem ritka, hogy még az oroszországi dzsúdóválogatott edzésein is aktívan részt vesz.

888.hu: A dzsúdósport előnyét vagy inkább hátrányát látja Putyin támogatásának?

Tóth László: Az mindenképpen egy sportág előnyére válik, ha egy Putyin szintű ismert ember fölvállal egy sportot. Ő egyébként a politikától teljesen függetlenül elkötelezett híve a dzsúdónak. Ha épp Japánban van, akkor ott is elmegy egy dzsúdóedzésre, mert számára a dzsúdó egy természetes életforma. Ha erről a sportról beszél, akkor ő ezt úgy szokta mondani, hogy a dzsúdó több, mint sport.

888.hu: Mennyire tömegsport a dzsúdó Magyarországon?

Tóth László: Nagyon sokat fejlődött a sportágunk mint tömegsport az elmúlt időszakban. Már 313 iskolában vagyunk jelen úgy, hogy a testnevelő tanárokat átképeztük alapfokú dzsúdóedzővé, miközben tatami szőnyegeket is adtunk az iskoláknak.

888.hu: Hol tart a magyar dzsúdósport?

Tóth László: A magyar dzsúdósport a világ élvonalának a közelében tart, a középmezőny élén. Ha most rangsorolnom kellene a magyar sportolóink erejét, akkor a 10-15. hely körülire tenném azt, ami egyébként rendkívül rangos helyezés. 

888.hu: Milyen eredményre számíthatnak a magyar versenyzők a budapesti vb-n?

Tóth László: A versenyzőink ott vannak az élbolyban, ami a világranglista helyezései alapján azt jelenti, hogy a 4-15. helyezésekre esélyesek. Nagyon nagy a verseny a dzsúdóban, tehát nagyon nehéz jó helyezést elérni, érmet szerezni. Ennek ellenére, az előzetes esélylatolgatások alapján lehet, hogy akár 3 vagy 4 éremnek is örülhetnek majd a magyar szurkolók a hazai rendezésű dzsúdó-vb-n. Magyarországnak eddig két aranyérmes dzsúdóvilágbajnoka volt Kovács Antal és Braun Ákos személyében. A mi nagy reményünk az, hogy szeptember 3-a után a magyar világbajnokok száma nőni fog.

A Magyar Judo Szövetség elnöke szerint azért érdemes dzsúdózni, mert az fizikai és szellemi sport is egyben. Ebben a sportban az ember a másik hibáit kihasználva győzedelmeskedhet az ellenfele fölött. A dzsúdó ugyanakkor azért is különleges, mert annyira széles a tudástára, hogy soha senki sem mondhatja el magáról azt, hogy ő tökéletes dzsúdós. Ebben a sportban mindig és mindenkinek van valami tanulnivalója. 

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Kisfilm arról, hogy miként árulta el a Jobbik és a baloldal Magyarországot

Kisfilm arról, hogy miként árulta el a Jobbik és a baloldal Magyarországot

közeleg a tél

Simicska Lajos pénze annyira megtetszett Havas Henriknek, Heller Ágnesnek, Magyar Györgynek és a balliberális értelmiség viperafészkeként elkönyvelt Spinoza Ház tagságának, hogy beálltak a sorba és elkezdték tolni a Jobbik szekerét.

Az amerikai hadsereg nehezen szabadul az elavult Humvee terepjáróktól

Az amerikai hadsereg nehezen szabadul az elavult Humvee terepjáróktól

amerika, london, párizs

A Humveek a technikai fejlődés miatt napról napra egyre sebezhetőbbek. Ezért az amerikaiaknak egyre sürgetőbb lenne a több tízezer Humveet egy korszerűbb, új járműre lecserélni. Az amerikai katonai szaksajtó szerint a teljes cserére azonban nincs esély, még a világ legnagyobb és legtöbb pénzből működő hadseregében sem - részben pénzügyi, részben pedig logisztikai okok miatt. A tengerészgyalogsághoz a Humveek helyére 2019-től érkeznek majd új járművek.

Már megvan a Soros-birodalom örököse

Már megvan a Soros-birodalom örököse

közeleg a tél

A világ 29. leggazdagabb emberének számító Soros György már készül az utódlásra, fokozatosan adja át hálózatának működtetését fiának, Alexander Sorosnak. Miután Alexander 2012-ben megtartotta "bemutatkozó partiját" New Yorkban, azonnal belevetette magát apja birodalmának működtetésébe, az elmúlt években már a világ számos befolyásos vezetőjével négyszemközt tárgyalt, és egyedül intézte az Open Society Foundations ügyeit.

Megduplázták a barátnőjét lemészároló sportoló büntetését

Tizenhárom év és öt hónapra, vagyis több mint duplájára növelte a szándékos emberölésért elítélt Oscar Pistorius paralimpiai bajnok futó büntetését a dél-afrikai legfelsőbb fellebbviteli bíróság.

Trump, a konzervatív nacionalista

Trump, a konzervatív nacionalista

amerika, london, párizs

F. H. Buckley amerikai jogászprofesszor arra figyelmeztet, hogy az amerikai történelem fényében Trump populistaként való leírása nemcsak téves, hanem rossz szándékú is, az amerikai elnök ugyanis Benjamin Disraelihez és más - jóléti szociális politikát folytató, minden társadalmi rétegre figyelő - angolszász politikusokhoz hasonlóan konzervatív nacionalista.

Az SPD már tárgyalna a nagykoalícióról

Az SPD már tárgyalna a nagykoalícióról

amerika, london, párizs

Továbbra sem dőlt el, mi lesz Németországban, de könnyen lehet, hogy semmi újdonságra nem számíthatunk.

Szél Bernadett rendesen elhajtotta a lejmoló Vona Gábort

Szél Bernadett rendesen elhajtotta a lejmoló Vona Gábort

közeleg a tél

"Én nem szeretnék vele koalícióba kerülni" - utalt az egyre hiteltelenebb Vona Gábor vezette Jobbikra tegnap este Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje a Simicska TV esti műsorában.

Fodor Csaba: antiszolidaritás, hogy mindenkit be kell fogadni

A Nézőpont Intézet ügyvezetője szerint antiszolidarizmus az, hogy minden menedékkérőt be kell fogadni, szolidárisnak a jogrenddel kell lenni.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére