Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
csak neked, csak most
 
 
 
 

A gyerekkora óta dzsúdózó Putyin tényleg a budapesti cselgáncs-vb miatt jön Magyarországra

2017. augusztus 23. 08:28

Vlagyimir Putyin a Nemzetközi Judo Szövetség tiszteletbeli elnökeként jön el az augusztus 28. és szeptember 3. között Budapesten megrendezésre kerülő Dzsúdó Világbajnokságra, ahogy ezt például a bécsi Eb esetében is megtette már korábban - mondta el a 888.hu kérdésére Tóth László. A Magyar Judo Szövetség elnöke arról is beszélt, hogy több magyar éremben is bízik a budapesti vb-n a magyar dzsúdósport, és hogy Putyin jelenlétével együtt is csak olyan erősségű biztonsági intézkedések lesznek a dzsúdó-vb-n, mint amilyenek a vizes vb-n voltak.

888.hu: Jelent-e elismerést a magyar cselgáncs sportága számára a budapesti dzsúdó-világbajnokság megrendezésének a lehetősége?

Tóth László: A mostani magyarországi világbajnokság megrendezése már önmagában is a magyar dzsúdósport elismerését fejezi ki. Magyarország mostanáig még soha nem rendezett felnőtt dzsúdó-világbajnokságot. Minden más sportági versenyt rendeztünk már. Csak ez hiányzott, és ezzel most a versenyzőinknek egy új generációja kapott végre lehetőséget arra, hogy itthon, hazai közönség előtt bizonyíthasson egy világbajnokságon. 

888.hu: Vlagyimir Putyin részvétele mennyire szokatlan dolog a dzsúdósport eseményein?

Tóth László: Az egy fantasztikus dolog, hogy Putyin elnök Magyarországra látogat kifejezetten a dzsúdó-világbajnokság kedvéért. Azt tudni kell, hogy Vlagyimir Putyin a Nemzetközi Dzsúdó Szövetség és az Európai Dzsúdó Unió tiszteletbeli elnöke, és már korábban, a bécsi Európa-bajnokság esetében is volt arra példa, hogy az orosz elnök személyesen is részt vett egy nemzetközi dzsúdótornán díszvendégként. Egyébként már 2013-ban a budapesti Eb-re történtek olyan előkészületek, ami alapján várható volt Putyin részvétele, ami akkor azonban elmaradt.

888.hu: Milyen különleges biztonsági előírások lesznek majd érvényben a dzsúdó-vb helyszínén Putyin jelenléte miatt?

Tóth László: Putyin elnök látogatása nem ró semmilyen plusz feladatot vagy szigorítást a világbajnokság biztonsága vonatkozásában a szervezőkre. A budapesti dzsúdó-vb-n ugyanolyan biztonsági előírások lesznek érvényben, mint amik a vizes vb eseményein megfigyelhetőek voltak. Az orosz elnök a tervek szerint augusztus 28-án érkezik, és a vb nyitónapján részt vesz majd a megnyitón, illetve megtekinti az első nap elődöntőit és döntőit is. Putyin személyes biztonságáról való gondoskodás pedig természetesen a megfelelő rendvédelmi szervek feladata lesz.

888.hu: Oroszország elnöke miért ilyen elkötelezett híve a dzsúdózásnak?

Tóth László: Putyin gyerekkorában, 11 évesen kezdett el dzsúdózni Szentpéterváron, ami akkor még Leningrád volt. Ő a mai napig rendszeresen űzi is ezt a sportot, és így a dzsúdócsalád tagjának vallja magát. Az orosz elnök hétdanos mester, aki nemcsak rendszeresen eljár az edzésekre, de nem ritka, hogy még az oroszországi dzsúdóválogatott edzésein is aktívan részt vesz.

888.hu: A dzsúdósport előnyét vagy inkább hátrányát látja Putyin támogatásának?

Tóth László: Az mindenképpen egy sportág előnyére válik, ha egy Putyin szintű ismert ember fölvállal egy sportot. Ő egyébként a politikától teljesen függetlenül elkötelezett híve a dzsúdónak. Ha épp Japánban van, akkor ott is elmegy egy dzsúdóedzésre, mert számára a dzsúdó egy természetes életforma. Ha erről a sportról beszél, akkor ő ezt úgy szokta mondani, hogy a dzsúdó több, mint sport.

888.hu: Mennyire tömegsport a dzsúdó Magyarországon?

Tóth László: Nagyon sokat fejlődött a sportágunk mint tömegsport az elmúlt időszakban. Már 313 iskolában vagyunk jelen úgy, hogy a testnevelő tanárokat átképeztük alapfokú dzsúdóedzővé, miközben tatami szőnyegeket is adtunk az iskoláknak.

888.hu: Hol tart a magyar dzsúdósport?

Tóth László: A magyar dzsúdósport a világ élvonalának a közelében tart, a középmezőny élén. Ha most rangsorolnom kellene a magyar sportolóink erejét, akkor a 10-15. hely körülire tenném azt, ami egyébként rendkívül rangos helyezés. 

888.hu: Milyen eredményre számíthatnak a magyar versenyzők a budapesti vb-n?

Tóth László: A versenyzőink ott vannak az élbolyban, ami a világranglista helyezései alapján azt jelenti, hogy a 4-15. helyezésekre esélyesek. Nagyon nagy a verseny a dzsúdóban, tehát nagyon nehéz jó helyezést elérni, érmet szerezni. Ennek ellenére, az előzetes esélylatolgatások alapján lehet, hogy akár 3 vagy 4 éremnek is örülhetnek majd a magyar szurkolók a hazai rendezésű dzsúdó-vb-n. Magyarországnak eddig két aranyérmes dzsúdóvilágbajnoka volt Kovács Antal és Braun Ákos személyében. A mi nagy reményünk az, hogy szeptember 3-a után a magyar világbajnokok száma nőni fog.

A Magyar Judo Szövetség elnöke szerint azért érdemes dzsúdózni, mert az fizikai és szellemi sport is egyben. Ebben a sportban az ember a másik hibáit kihasználva győzedelmeskedhet az ellenfele fölött. A dzsúdó ugyanakkor azért is különleges, mert annyira széles a tudástára, hogy soha senki sem mondhatja el magáról azt, hogy ő tökéletes dzsúdós. Ebben a sportban mindig és mindenkinek van valami tanulnivalója. 

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Gyermekvállalásra ösztönöznek a támogatások

Gyermekvállalásra ösztönöznek a támogatások

A kormány a gyermekvállalás ösztönzése érdekében kiemelten támogatja a kisgyermekes családok boldogulását. A gyarapodó bölcsődei, óvodai férőhelyek mellett korszerűsödött az oktatás, közel félmillió gyermek részesül ingyenes iskolai étkezésben, és aki még nem kapja ingyen a tankönyvet, annak sem kell mélyen a zsebébe nyúlnia.

Nemsokára kezdetét veheti a lézerforradalom Szegeden

Megérkeztek az első lézerberendezések a szegedi ELI-ALPS kutatóközpontba, az eszközök összeszerelése és beállítása után néhány hónap múlva a helyszínen is elkezdődnek a kísérletek - közölte Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Nem jött be az egyetemi migránssimogatás

Nem jött be az egyetemi migránssimogatás

amerika, london, párizs

Ahogy arról kedden beszámoltunk, pár túlbuzgó migránssimogató diák úgy gondolta, hogy illegális bevándorlókat telepít az egyetem campusára. Az "akció" olyannyira sikeres volt, hogy a tanárok egy napig kénytelenek voltak beszüntetni az oktatást az intézményben.

Migránsokat fogtak a Dunán

Migránsokat fogtak a Dunán

amerika, london, párizs

A bolgár embercsempész épp motorcsónakkal próbálta átszállítani a Dunán a migránsokat, de a román határrendészek észrevették őket.

Hollandia: nem vagyunk felelősek a srebrenicai mészárlásért

Hollandia: nem vagyunk felelősek a srebrenicai mészárlásért

amerika, london, párizs

A holland kormány fellebbez a legfelsőbb bíróságon, hogy helyezzék hatályon kívül azt a korábbi ítéletet, miszerint Hága is felelős a srebrenicai mészárlásért.

A pillanat, amikor Asszad és Putyin haragja egyszerre csapott le a terroristákra

Moszkvai jelentések szerint az orosz és a szíriai légierő közös akciójában 850 dzsihadistát sikerült likvidálni a polgárháború sújtotta közel-keleti országban.

Atomra atom a helyes válasz?

Atomra atom a helyes válasz?

amerika, london, párizs

Mintegy ötven ország kezdte meg szerdán az ENSZ-ben az atomfegyverek betiltásáról szóló egyezmény aláírását, amely azonban csak jelképes jelentőségű, mert a nukleáris nagyhatalmak nem vesznek részt benne. Nehéz kérdés továbbá ez ügyben, hogy mi lesz az immáron elképesztően veszélyessé váló Észak-Korea ügyével.

Alinda színháza

Alinda színháza

piszkostizenkettő

Simicska az első sorban bravózik.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére