Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
csak neked, csak most
 
 
 
 

A gyerekkora óta dzsúdózó Putyin tényleg a budapesti cselgáncs-vb miatt jön Magyarországra

2017. augusztus 23. 08:28

Vlagyimir Putyin a Nemzetközi Judo Szövetség tiszteletbeli elnökeként jön el az augusztus 28. és szeptember 3. között Budapesten megrendezésre kerülő Dzsúdó Világbajnokságra, ahogy ezt például a bécsi Eb esetében is megtette már korábban - mondta el a 888.hu kérdésére Tóth László. A Magyar Judo Szövetség elnöke arról is beszélt, hogy több magyar éremben is bízik a budapesti vb-n a magyar dzsúdósport, és hogy Putyin jelenlétével együtt is csak olyan erősségű biztonsági intézkedések lesznek a dzsúdó-vb-n, mint amilyenek a vizes vb-n voltak.

888.hu: Jelent-e elismerést a magyar cselgáncs sportága számára a budapesti dzsúdó-világbajnokság megrendezésének a lehetősége?

Tóth László: A mostani magyarországi világbajnokság megrendezése már önmagában is a magyar dzsúdósport elismerését fejezi ki. Magyarország mostanáig még soha nem rendezett felnőtt dzsúdó-világbajnokságot. Minden más sportági versenyt rendeztünk már. Csak ez hiányzott, és ezzel most a versenyzőinknek egy új generációja kapott végre lehetőséget arra, hogy itthon, hazai közönség előtt bizonyíthasson egy világbajnokságon. 

888.hu: Vlagyimir Putyin részvétele mennyire szokatlan dolog a dzsúdósport eseményein?

Tóth László: Az egy fantasztikus dolog, hogy Putyin elnök Magyarországra látogat kifejezetten a dzsúdó-világbajnokság kedvéért. Azt tudni kell, hogy Vlagyimir Putyin a Nemzetközi Dzsúdó Szövetség és az Európai Dzsúdó Unió tiszteletbeli elnöke, és már korábban, a bécsi Európa-bajnokság esetében is volt arra példa, hogy az orosz elnök személyesen is részt vett egy nemzetközi dzsúdótornán díszvendégként. Egyébként már 2013-ban a budapesti Eb-re történtek olyan előkészületek, ami alapján várható volt Putyin részvétele, ami akkor azonban elmaradt.

888.hu: Milyen különleges biztonsági előírások lesznek majd érvényben a dzsúdó-vb helyszínén Putyin jelenléte miatt?

Tóth László: Putyin elnök látogatása nem ró semmilyen plusz feladatot vagy szigorítást a világbajnokság biztonsága vonatkozásában a szervezőkre. A budapesti dzsúdó-vb-n ugyanolyan biztonsági előírások lesznek érvényben, mint amik a vizes vb eseményein megfigyelhetőek voltak. Az orosz elnök a tervek szerint augusztus 28-án érkezik, és a vb nyitónapján részt vesz majd a megnyitón, illetve megtekinti az első nap elődöntőit és döntőit is. Putyin személyes biztonságáról való gondoskodás pedig természetesen a megfelelő rendvédelmi szervek feladata lesz.

888.hu: Oroszország elnöke miért ilyen elkötelezett híve a dzsúdózásnak?

Tóth László: Putyin gyerekkorában, 11 évesen kezdett el dzsúdózni Szentpéterváron, ami akkor még Leningrád volt. Ő a mai napig rendszeresen űzi is ezt a sportot, és így a dzsúdócsalád tagjának vallja magát. Az orosz elnök hétdanos mester, aki nemcsak rendszeresen eljár az edzésekre, de nem ritka, hogy még az oroszországi dzsúdóválogatott edzésein is aktívan részt vesz.

888.hu: A dzsúdósport előnyét vagy inkább hátrányát látja Putyin támogatásának?

Tóth László: Az mindenképpen egy sportág előnyére válik, ha egy Putyin szintű ismert ember fölvállal egy sportot. Ő egyébként a politikától teljesen függetlenül elkötelezett híve a dzsúdónak. Ha épp Japánban van, akkor ott is elmegy egy dzsúdóedzésre, mert számára a dzsúdó egy természetes életforma. Ha erről a sportról beszél, akkor ő ezt úgy szokta mondani, hogy a dzsúdó több, mint sport.

888.hu: Mennyire tömegsport a dzsúdó Magyarországon?

Tóth László: Nagyon sokat fejlődött a sportágunk mint tömegsport az elmúlt időszakban. Már 313 iskolában vagyunk jelen úgy, hogy a testnevelő tanárokat átképeztük alapfokú dzsúdóedzővé, miközben tatami szőnyegeket is adtunk az iskoláknak.

888.hu: Hol tart a magyar dzsúdósport?

Tóth László: A magyar dzsúdósport a világ élvonalának a közelében tart, a középmezőny élén. Ha most rangsorolnom kellene a magyar sportolóink erejét, akkor a 10-15. hely körülire tenném azt, ami egyébként rendkívül rangos helyezés. 

888.hu: Milyen eredményre számíthatnak a magyar versenyzők a budapesti vb-n?

Tóth László: A versenyzőink ott vannak az élbolyban, ami a világranglista helyezései alapján azt jelenti, hogy a 4-15. helyezésekre esélyesek. Nagyon nagy a verseny a dzsúdóban, tehát nagyon nehéz jó helyezést elérni, érmet szerezni. Ennek ellenére, az előzetes esélylatolgatások alapján lehet, hogy akár 3 vagy 4 éremnek is örülhetnek majd a magyar szurkolók a hazai rendezésű dzsúdó-vb-n. Magyarországnak eddig két aranyérmes dzsúdóvilágbajnoka volt Kovács Antal és Braun Ákos személyében. A mi nagy reményünk az, hogy szeptember 3-a után a magyar világbajnokok száma nőni fog.

A Magyar Judo Szövetség elnöke szerint azért érdemes dzsúdózni, mert az fizikai és szellemi sport is egyben. Ebben a sportban az ember a másik hibáit kihasználva győzedelmeskedhet az ellenfele fölött. A dzsúdó ugyanakkor azért is különleges, mert annyira széles a tudástára, hogy soha senki sem mondhatja el magáról azt, hogy ő tökéletes dzsúdós. Ebben a sportban mindig és mindenkinek van valami tanulnivalója. 

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

A Soros-hálózat speciális szótárral akadályozza meg a migránsok kitoloncolását

A Soros-hálózat speciális szótárral akadályozza meg a migránsok kitoloncolását

amerika, london, párizs

A Soros szervezetek készítettek egy szótárt, amelyben olyan szavak és javaslatok szerepelnek, amelyek hozzásegítik az illegális migránsokat ahhoz, hogy könnyedén megkapják a menekültstátuszt.

Kiderült, hogy honnan származnak az Árpád-házi királyok

Azonosította az Árpád-ház férfi tagjaira jellemző DNS-t III. Béla király csontmaradványaiból az Országos Onkológiai Intézet vezette nemzetközi kutatócsoport, s kiderült, hogy az Árpád-ház tagjai egészen biztosan eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek - nyilatkozta Kásler Miklós professzor, az intézet vezetője a szerdai Magyar Időkben.

Elkezdődtek a tárgyalások az egész világra kiterjedő migránspaktumról

Elkezdődtek a tárgyalások az egész világra kiterjedő migránspaktumról

amerika, london, párizs

Az Egyesült Államok kivételével a világszervezet tagállamai kedden megkezdték a tárgyalásokat az ENSZ migrációs egyezményének tervezetéről New Yorkban.

Svájcig rohanna az egyik katalán függetlenségi politikus

Svájcig rohanna az egyik katalán függetlenségi politikus

amerika, london, párizs

Anna Gabriel katalán függetlenségpárti politikus a svájci közszolgálati televíziónak, az RTS-nek kedden úgy fogalmazott, nem kizárt, hogy Svájcban beadja a politikai menedékjogi kérelmet, ugyanis ha visszautazna Spanyolországba, akkor a bíróság elé kellene állnia, amiért aktív szerepet vállalt a katalán népszavazás előkészítésében.

Több mint kétszázezer illegális bevándorló érkezett az Európai Unió területére tavaly

A Frontex uniós határvédelmi ügynökség keddi jelentése szerint 2017-ben összesen 205 ezer migráns lépett be illegálisan az Európai Unió területére.

Brüsszel úgy papol a szolidaritásról, hogy közben verik a migránsokat

Miközben Brüsszel kizárólag az európai szolidaritásról, a migránsok befogadásáról és korlátlan szétosztásáról papol, addig egyre több illegális bevándorló panaszkodik arról, hogy rendőri erőszak áldozataivá válnak a belga fővárosban.

A liberálisok szerint rasszizmus, hogy nincsenek fekete karakterek egy cseh játékban

A liberálisok szerint rasszizmus, hogy nincsenek fekete karakterek egy cseh játékban

kinyílott a pitypang

A balliberális politikai korrektség fasisztái fehér felsőbbrendűséggel vádolják a "Kingdom Come: Deliverance" című cseh számítógépes játékot, mert a XV. századi Cseh királyságban játszódó akció szerepjátékban nincsenek színes bőrű karakterek. A készítők szerint azonban csak azért nincsenek a középkor végén játszódó játékban fekete szereplők, mert a történelmi hűség ezt diktálja.

Wass Albert-megemlékezés miatt riasztanák a román hatóságokat

Wass Albert-megemlékezés miatt riasztanák a román hatóságokat

szabad vasárnap

Wass Albert-megemlékezés miatt riasztaná a román hatóságokat az Elie Wiesel Intézet, mivel Romániában még mindig háborús bűnösként tartják nyilván a magyar írót.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére