Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
szabad vasárnap
 
 
 
 

79 éve igazságot szolgáltattak Magyarországnak

2017. november 2. 11:28

Az első bécsi döntéssel visszakerült Magyarországhoz a Felvidék magyarlakta része, azonban a területeinket nem tarthattuk meg a II. világháború után, így az igazságos határok rövid ideig álltak csak fent.

1938. november 2-án Magyarország 12 ezer négyzetkilométernyi területet kapott vissza az I. bécsi döntés értelmében. A visszakapott terület a Felvidék és Kárpátalja déli részét jelentette, ahol többségében magyarok laktak. A visszakerült népesség 86,5 százaléka volt magyar, főleg Kassa és Nyitra környékén kerültek Magyarországhoz szlovákok, míg Kárpátalja visszacsatolt részén a magyarok mellett ruszinok is éltek.

A döntést megelőző tárgyalások az Anschlussot követően indultak meg. Jellemző érdekessége volt a tárgyalásoknak, hogy bár a hivatalos nyelvnek a franciát állapították meg, mégis magyarul folytak a megbeszélések, mert minden delegált beszélte a magyar nyelvet, a csehszlovák delegáció ugyanis csak szlovákokból állt, akik mind jól beszéltek magyarul.

A tárgyalások Komáromban zajlottak, ez a csehszlovákok számára meglehetősen előnytelen volt, a város lakói ugyanis magyar zászlókat tűztek ki a város épületeire, a tárgyalásra pedig behallatszott az utcáról a magyar Himnusz.

A szlovákok előbb csak autonómiát adtak volna a magyaroknak, később a Csallóköz visszaadásába is belementek. A magyar delegáció az összes olyan területet követelte, mely az 1910-es népszámlálás szerint magyar többségű volt, ez közel 13 ezer négyzetkilométert jelentett volna, 1 millió lakossal.

Végül főleg az olasz küldöttségnek hála a magyaroknak kedvező döntés született, melynek értelmében olyan nagyvárosaink kerültek vissza, mint Komárom, Érsekújvár, Kassa, Ungvár vagy Munkács.

A határsávba eső települések némi meglepetésre szinte mind Magyarországot választották, sokszor nem etnikai, hanem gazdasági szempontból. A legismertebb ilyen eset Kavocsán története, mely falu már Trianon előtt is szlovák többségű volt, ma Kassa része. Amikor megkérdezték a falu bíróját, hogy hova szeretnének tartozni, annyit felelt, hogy

Do Košice (magyarul: Kassához)."

Az első bécsi döntést Magyarországon és a felvidéki magyar településeken kitörő örömmel fogadták. Az olasz, a lengyel és a német követségek előtt hálatüntetéseket tartottak, a bevonuló katonákat pedig virágeső fogadta.

A bécsi döntés után létrejött Szlovákiában 320 ezer magyar maradt, nekik nagyjából a felük átköltözött az akkori Magyarországra, míg több szlovák északra költözött a magyar területekről.

A területeket sajnos Magyarország nem tarthatta meg, a II. világháború után ismét Csehszlovákiához kerültek, három olyan faluval együtt, melyet 1920-ban még nem csatoltak el. A kérdéses terület máig magyar többségű, Magyarország határai pedig 1941 és 1945 között voltak a legigazságosabbak, ennek ellenére 1945 után visszaálltak az 1920-as határok.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán Viktor: és feltámadott harmadnapon

Orbán Viktor: és feltámadott harmadnapon

kétharmad

Húsvétvasárnapot ünnepli ma a keresztény világ, az eseményről a magyar kormányfő is megemlékezett hivatalos Facebook-oldalán.

"Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül is van valóság"

"Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül is van valóság"

szabad vasárnap

Krisztus feltámadt, és feltámadásával igazolta az emberiség ősi érzését, hogy a látható világon kívül van egy tágabb, átfogóbb valóság - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján, szombat este a budapesti Szent István-bazilikában.

Akik már elvesztették a háborút

Akik már elvesztették a háborút

piszkostizenkettő

A lángoló Notre Dame és ami utána következik.

Hamarosan elkészülnek a falusi csok részletszabályai

A falusi csok részletszabályai egy-két héten belül megjelennek. Bár a program július elsején kezdődik, máris óriási az érdeklődés - nyilatkozta Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökséghez tartozó Modern városok program, valamint az újonnan indult Magyar falu program kormánybiztosa.

A bevándorlásellenesek lehetnek az EP-választás nagy nyertesei

A bevándorlásellenesek lehetnek az EP-választás nagy nyertesei

amerika, london, párizs

Az előrejelzések szerint komoly erősödéssel számolhatnak azok a pártok az európai parlamenti választáson, melyek élesen ellenzik a migrációt, valamint euroszkeptikusak.

Szökni próbált a Teréz körúti robbantó

Szökni próbált a Teréz körúti robbantó

kétharmad

Szerencsére nem sikerült megvalósítania a tervét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére