Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
szabad vasárnap
 
 
 
 

79 éve igazságot szolgáltattak Magyarországnak

2017. november 2. 11:28

Az első bécsi döntéssel visszakerült Magyarországhoz a Felvidék magyarlakta része, azonban a területeinket nem tarthattuk meg a II. világháború után, így az igazságos határok rövid ideig álltak csak fent.

1938. november 2-án Magyarország 12 ezer négyzetkilométernyi területet kapott vissza az I. bécsi döntés értelmében. A visszakapott terület a Felvidék és Kárpátalja déli részét jelentette, ahol többségében magyarok laktak. A visszakerült népesség 86,5 százaléka volt magyar, főleg Kassa és Nyitra környékén kerültek Magyarországhoz szlovákok, míg Kárpátalja visszacsatolt részén a magyarok mellett ruszinok is éltek.

A döntést megelőző tárgyalások az Anschlussot követően indultak meg. Jellemző érdekessége volt a tárgyalásoknak, hogy bár a hivatalos nyelvnek a franciát állapították meg, mégis magyarul folytak a megbeszélések, mert minden delegált beszélte a magyar nyelvet, a csehszlovák delegáció ugyanis csak szlovákokból állt, akik mind jól beszéltek magyarul.

A tárgyalások Komáromban zajlottak, ez a csehszlovákok számára meglehetősen előnytelen volt, a város lakói ugyanis magyar zászlókat tűztek ki a város épületeire, a tárgyalásra pedig behallatszott az utcáról a magyar Himnusz.

A szlovákok előbb csak autonómiát adtak volna a magyaroknak, később a Csallóköz visszaadásába is belementek. A magyar delegáció az összes olyan területet követelte, mely az 1910-es népszámlálás szerint magyar többségű volt, ez közel 13 ezer négyzetkilométert jelentett volna, 1 millió lakossal.

Végül főleg az olasz küldöttségnek hála a magyaroknak kedvező döntés született, melynek értelmében olyan nagyvárosaink kerültek vissza, mint Komárom, Érsekújvár, Kassa, Ungvár vagy Munkács.

A határsávba eső települések némi meglepetésre szinte mind Magyarországot választották, sokszor nem etnikai, hanem gazdasági szempontból. A legismertebb ilyen eset Kavocsán története, mely falu már Trianon előtt is szlovák többségű volt, ma Kassa része. Amikor megkérdezték a falu bíróját, hogy hova szeretnének tartozni, annyit felelt, hogy

Do Košice (magyarul: Kassához)."

Az első bécsi döntést Magyarországon és a felvidéki magyar településeken kitörő örömmel fogadták. Az olasz, a lengyel és a német követségek előtt hálatüntetéseket tartottak, a bevonuló katonákat pedig virágeső fogadta.

A bécsi döntés után létrejött Szlovákiában 320 ezer magyar maradt, nekik nagyjából a felük átköltözött az akkori Magyarországra, míg több szlovák északra költözött a magyar területekről.

A területeket sajnos Magyarország nem tarthatta meg, a II. világháború után ismét Csehszlovákiához kerültek, három olyan faluval együtt, melyet 1920-ban még nem csatoltak el. A kérdéses terület máig magyar többségű, Magyarország határai pedig 1941 és 1945 között voltak a legigazságosabbak, ennek ellenére 1945 után visszaálltak az 1920-as határok.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Hiteltelen a baloldali előválasztás

Hiteltelen a baloldali előválasztás

piszkostizenkettő

Magyarország egyik legelvtelenebb politikusának számító Karácsony Gergely az elvhűségéhez méltó tisztaságú baloldali előválasztáson kaphatja majd meg a hitelesítő pecsétet az összellenzéki főpolgármesteri jelöltségre.

Trump megvédte a fake news média áldozatául esett diákokat

Trump megvédte a fake news média áldozatául esett diákokat

amerika, london, párizs

A fake news terjedésének és veszélyeinek talán a legeklatánsabb példáját láthattuk a hétvégén, Donald Trump azonban kiállt a megtámadott diákok mellett.

Orbán Viktor az amerikai külügyminiszterrel tárgyalt

Telefonon egyeztetett egymással kedden délután Orbán Viktor miniszterelnök és Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Míg Trumpéknál tiszta a kép, a demokratáknál egyre nagyobb a káosz

Míg Trumpéknál tiszta a kép, a demokratáknál egyre nagyobb a káosz

amerika, london, párizs

Nagyjából másfél év múlva ismét választásokat tartanak az Egyesült Államokban. Emiatt egyre tisztábbnak kellene lennie a képnek, azonban úgy látszik, hogy rend csak Trump és a republikánusok háza táján van.

Franciaország gyarmatosító politikája okozza a migránsválságot

Ismételten gyarmatosító politikával vádolta meg a francia kormányt Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője azt követően, hogy korábbi kijelentései miatt bekérették az olasz nagykövetet a francia külügyminisztériumba.

Szijjártó: Európa biztonsága ma már Afrikában kezdődik

Szijjártó: Európa biztonsága ma már Afrikában kezdődik

kétharmad

Európa biztonsága ma már Afrikában kezdődik, nincs olyan globális kihívás, amely ne érintené mindkét földrészt egyszerre - jelentette ki Szijjártó Péter kedden Brüsszelben, az Európai Unió és az Afrikai Unió országainak külügyminiszteri szintű találkozója után.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére