Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ezért mondott le Észak-Macedónia Különleges Ügyészi Hivatalának vezetője

Sümeghi Lóránt

2019.08.09. 09:55

A La Veritá országos olasz napilap augusztus 8-ai számában egy átfogó cikket közölt Észak-Macedónia Különleges Ügyészi Hivatalának vezetőjének lemondásáról és annak hátteréről. La Veritá újság állítása szerint birtokukba került egy olyan videó és lehallgatási felvétel, amely egyértelműen bizonyíthatja Janeva ügyész zsarolási ügyben történő érintettségét.

A cikk történeti áttekintésként összefoglalja, hogy 2016 óta Németország a Deutsche Telekom leányvállalatán keresztül több ezer órányi lehallgatási anyagot rögzített az akkoriban hatalmon lévő konzervatív politikai vezetőkről. A titkos anyagok végül Zoran Zaev ellenzéki szocialista politikushoz kerültek, hogy felhasználásukkal elősegítsék a hatalomra kerülését, majd megteremtsék a későbbi zsarolhatóságának feltételeit.

Ez idő tájt a német törekvések Soros György elképzeléseivel is megegyeztek, tekintettel arra, hogy ő támogatta hónapokon keresztül zajló utcai tüntetéseket.

A napilap megjegyezi, hogy a külső befolyásolást a konzervatív párt (Vmro-Dpmne) mindig is kifogásolta, vitatva a lehallgatások jogszerűségét és azok igazságtartalmát. A konzervatív kormánytöbbség felháborodása kezelése érdekében az EB Mogherini közreműködésével egy speciális ügyészség felállítását javasolta Macedóniának. Az így létrejött Különleges Ügyészi Hivatal (KÜH) feladata nemcsak a lehallgatás teljes körű kivizsgálása lett, hanem egy új jogrend kidolgozása annak érdekében, hogy a macedón polgárok visszanyerjék a demokratikus intézményekbe vetett bizalmukat. A KÜH élére az addig ismeretlen bírót, Katica Janevát nevezték ki.

A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy a KÜH az áttekintett lehallgatási anyagok fényében számos politikust, illetve az előző kormányhoz köthető titkosszolgálati vezetőt is börtönbe juttatott. Mindez teljesen átrajzolta az ország politikai térképét, elősegítve ezzel Zaev hatalomra kerülését.

Angela Merkel Zoran Zaev társaságában | Fotó: AFP

Miután Zaev miniszterelnök lett, a nemzetközi nyomásnak eleget téve Macedónia az alkotmányának módosítására kényszerült, és a görög érdekeknek alárendelve pedig Észak-Macedóniára változtatta az ország nevét.

A szocialista kormány döntéseinek legitimációjával, illetve a különleges ügyészég politikai hatalomgyakorlással szemben a legnagyobb politikai „ellenállásGjorge Ivanov államfőtől érkezett, aki nem volt hajlandó aláírni az alkotmány módosítását. Azonban kihasználva az európai szintű támogatással rendelkező Janeva ügyész politikai mozgásterét, a szocialista támogatással áprilisban kinevezett új államfő, Stevo Pendarovski már fenntartások nélkül aláírta a kérdéses rendelkezéseket.

A legutóbbi fejlemények viszont egy újabb fordulatot mutatnak, amely befolyással lehet Zeav kormány sorsára is: hetekkel ezelőtt egy ismert macedón TV-kommentátort, Bojan Jovanovskit zsarolás vádjával letartóztattak. A vád szerint

Janeva hivatalából kikerülő lehallgatási anyagok mentén 8 millió euró összeggel zsarolták volna meg Észak-Macedónia legtehetősebb vállalkozóját, Jordan Kamcevet.

Az Imperoként elnevezett ügy nagy fokú közfelháborodást váltott ki, a kedélyeket pedig az is tovább fokozta, hogy a speciális főügyész asszony fiáról kiderült, hogy a letartoztatott Bojan Jovanovski karitatív szervezetének a vezetője. Janeva felelősségének tagadása mellett azonban benyújtotta lemondását, bár addig marad a helyén, amíg utódját ki nem nevezik.

A La Veritá újság állítása szerint birtokukba került egy olyan videó és lehallgatási felvétel, amely egyértelműen bizonyíthatja a letartoztatott Jovanovski és Janeva ügyész kapcsolatát. A macedón ügyészség rendelkezésére is álló felvételeken látható egyfelől a zsarolási összegnek egy része, másfelől Jovanovski távozása a házi őrizetben lévő macedón vállalkozótól. A hangfelvételekből pedig kiderül, hogy Jovanovski a pénzösszeg átadásával egyben ígéretet tesz a házi őrizetből való szabadulásra, amely másnapra meg is történt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére