Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vissza az időben: 1918-19-et írunk megint

888.hu

2020.03.23. 16:00

A járvány gazdasági hatásait tekintve nem 2008 zuhanó piacaira kell emlékeznünk, hanem a 102 évvel ezelőtti influenzavírus okozta válságot lenne érdemes tanulmányozni.

A Fidelity International tőkepiaci szakértője szerint a jelen helyzetben nem a 12 évvel ezelőtti gazdasági válság jelenti a megfelelő kiindulópontot, hanem a 102 évvel ezelőtti eseményeket kellene alapul vennünk. 1918-19-ben járunk tehát: a koronavírus által előidézett összeomlás hasonlít az 1918-19-es influenzajárványhoz – írja a Portfolio.hu.

A válság akkor mindössze hét hónapig tartott annak ellenére, hogy a megbetegedések második, 1918 őszén kialakult hulláma több halálos áldozatot szedett, mint az első. Az 1918-19-es pandémia idején a világháború által amúgy is megtizedelt lakosság 5%-a elhunyt, és egyharmada fertőződött meg.

Jelenleg a járvány második hónapjában járunk, és bár egészségügyi rendszereink sokkal szervezettebbek, mint 1918-ban voltak, még mindig nem tudjuk pontosan, hogyan fog terjedni a vírus, mennyi áldozattal fog járni és milyen hamar sikerül majd megfékezni.

Szemben a 2008-as gazdasági válsággal, amelyet az összeomló lakáscélú jelzálogpiac és a bankokba vetett bizalom hiánya idézett elő, addig most a vírus megfékezésére hozott intézkedések legelső, közvetlen hatásai az utazási és idegenforgalmi szektorban váltak érezhetővé. Mivel ez az ágazat adja a világgazdasági termelés 10,4%-át és itt alkalmazzák az összes foglalkoztatott 10%-át, ezért a tőkepiaci elemző szerint a közvetett hatások is jelentősek lesznek. Legalább a jövő nyárig fog tartani szerencsés esetben, amíg normalizálódik a helyzetük.

Nagy vesztese lesz a koronavírus-válságnak a kiskereskedelmi ágazat is: az online boltok további piaci részesedésével látványosan csökkenni fog majd a forgalmuk. Tovább gyengül majd a vásárlói bizalom és a hitelnyomás fokozódása miatt jó pár kiskereskedelmi vállalkozásnak végleg le kell majd húznia a rolót – akárcsak 1918-ban.

A bankok ugyanakkor jobb pozícióban vannak és ellenállóbbak, mint 2008-ban. A hitelkockázat legnagyobb része ma is a nem banki jellegű pénzügyi vállalkozásokban, például a magántőke-alapokban, kockázati tőke-alapokban, fedezeti alapokban és biztosítótársaságokban összpontosul. Ezek fogják a legnagyobb veszteségeket elszenvedni – várhatóan a bankok ezt a válságot ugyanúgy át fogják vészelni, mint a 2001-2002-es dotcom válságot.

Az ipari cégek eközben már meg is kezdték a lassulás utáni talpra állást, hiszen ők már átestek hasonló helyzeten. Ahogy Kína fokozatosan magához tér, és megkezdődik a raktárkészletek lehívása, az iparvállalatok a következő hat hónapban a kiskereskedelmi cégeknél gyorsabb ütemben fognak visszazökkenni a normál kerékvágásba.

Az elemző szerint bár a 2008-as események még élénken élnek a piaci szereplők emlékezetében, ez a mostani válság másképp fog lezajlani: nem a bankok, hanem az idegenforgalom lesz az epicentrumban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére