Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vírushíradó

888.hu/MTI

2020.04.10. 22:31

Oroszország, Nagy-Britannia, Törökország, Olaszország és Franciaország.

Oroszország

Miközben ismét rekordmértékben, csaknem 1800 fővel nőtt a bizonyított új koronavírus-fertőzöttek száma Oroszországban, Vlagyimir Putyin elnök pénteken a járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások szigorúbb betartatására utasította a belügyminisztériumot és a nemzeti gárdát.

A járvány Oroszország 85 régiójából péntekre immár 82-őt ért el. A gyógyultak száma 795-re, a halottaké 94-re nőtt. Egy nap alatt 1786 fővel, 11 917-re emelkedett a bizonyított a koronavírus-fertőzések száma. Ez 17,6 százalékos növekedést jelent. A fővárosban 7822 (közülük mintegy 3 ezren otthoni ellátásban részesülnek), Moszkva megyében 930, Szentpéterváron pedig 408 esetet tartanak számon. Moszkvában az új páciensek 43 százaléka 18 és 45, 36,5 százaléka 46 és 65 év közötti. A 65 évnél idősebbek aránya 3,5, a gyerekeké pedig 5,5 százalék.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester péntek este bejelentette, hogy a fertőzés elleni küzdelem érdekében hétfőtől kezdve fokozatosan bejelentéskötelessé teszi a kijárást a több mint 12 milliós fővárosban. Először a munkába járáshoz, aztán az egyéb célú utazáshoz, végül pedig – szükség esetén – a kerületen belüli mozgáshoz lesz majd szükség engedélyre. A városi hatóságok fenntartják maguknak a jogot, hogy ellenőrizzék, valós indoka van-e az engedélyigényléseknek. Korábbi tájékoztatás szerint a kijárás szándékot a polgármesteri hivatal honlapján kell bejelenteni, ahonnan QR-kód érkezik majd.

A polgármester a járványhelyzet miatt április 13. és 19. közötti időszakra gyakorlatilag minden cég és szervezet tevékenységét felfüggesztette, az állami és az egészségügyi szervek, az élelmiszer- és gyógyszeripari üzemek, az egyéni védőeszközöket gyártó cégek, valamint a védelmi, az űr- és az atomipari vállalatok, továbbá a létfontosságú infrastruktúra kivételével. Az élelmiszerüzletek és a ma is működő kiskereskedelmi boltok továbbra is nyitva lesznek. Szobjanyin közölte, hogy a fővárosban hétfő óta romlik a járványhelyzet, és egyre több a súlyos beteg. Amíg korábban naponta mintegy 500 új beteget kellett fogadniuk a kórházaknak, addig ma már 1300-at, többségüket még azt megelőzően, hogy a laboratóriumi vizsgálat beigazolja náluk a koronavírus-fertőzést.

A fővárost övező Moszkva megyében a jövő héttől szintén a helyi önkormányzat oldalán történő regisztráláshoz kötik a kijárást.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva elismerte, hogy az orosz egészségügyi rendszer egyéni védelmi eszközökben és lélegeztető gépekben is hiányt szenved. Beszámolója szerint az országban most 94 500 koronavírusos beteg ápolására alkalmas ággyal bővítik a kapacitást, és van lehetőség a további növelésre is. Ezen fekvőhelyek legkevesebb 30 százalékát lélegeztető készülékkel, 70 százalékát pedig oxigénadagolóval kell ellátni.

Egyesült Királyság

A pénteken ismertetett legújabb statisztika szerint Nagy-Britanniában eddig 8958-an haltak meg az új típusú koronavírus okozta betegségben. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 24 órában 980 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz.

Matt Hancock egészségügyi miniszter – aki az elmúlt hetekben maga is átesett a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségen – a Downing Streeten tartott péntek esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a legutóbbi egy napban 5706-tal nőtt a szűréssel azonosított koronavírus-fertőzöttek száma.

Nagy-Britanniában így eddig 70 783 páciens szervezetében mutatták ki az új koronavírus jelenlétét.

A betegséget elkapta Boris Johnson miniszterelnök is, aki a héten három napot a londoni St. Thomas kórház intenzív osztályán töltött. Az 55 éves Johnson azonban már nem szorul intenzív kezelésre, csütörtökön átvitték egy normál kórterembe, és a Downing Street péntek esti tájékoztatása szerint a kormányfő már rövid sétákat is tesz. Boris Johnson a londoni miniszterelnöki hivatal beszámolója szerint az intenzív osztályon töltött idő alatt nem szorult külső légzéssegítő kezelésre, így lélegeztetőgépre sem, és nem volt tüdőgyulladása.

Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes a péntek esti sajtótájékoztatón elmondta: a kórházi kezelésre szoruló betegek számának változását mutató görbe már kezd lefelé tartani, de a számok még magasak, napról napra változnak és egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy Nagy-Britanniában már tetőzött a járvány.

Törökország

Törökországban a SARS-CoV-2 nevű vírussal újonnan diagnosztizáltak száma az utóbbi napok 4000-hez közeli szintjéről pénteken ismét rekordot döntve 4747-re ugrott, és így az összes fertőzött száma 47 029-re nőtt – derült ki a török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján közölt adatokból.

Fahrettin Koca arról is beszámolt, hogy az elhalálozások száma kismértékben ugyan, de ugyancsak megdöntötte a napi rekordot, 98-cal 1006-ra emelkedett. Ez az érték csütörtökön 96 volt. A törökországi halálozási arány jelenleg néhány századszázalékkal még a közismerten alacsony németországit is „alulmúlja”, kerekítve mindössze 2,14 százalék. A török egészségügyi tárca vezetője hozzátette: a fertőzöttek közül jelenleg 1667-en szorulnak intenzív ellátásra, 115-tel többen, mint csütörtökön, 1062 beteg pedig lélegeztetőgépre is van kapcsolva, ami 45-tel haladja meg az előző napi értéket. A gyógyultak száma 2423 – húzta alá Koca.

Törökországban a járvány enyhítése érdekében múlt péntek éjfél óta zárva van a személyforgalom előtt a 30 legnagyobb város és a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak település. Bár országos szintű kijárási tilalom még nincs érvényben, kijárási korlátozás vonatkozik a 65 évnél idősebbekre és a krónikus betegekre, illetve azokra a 20 éven aluliakra is, akik nem dolgoznak. Nincsenek továbbá sem kulturális, sem sportesemények, zárva tartanak az iskolák, a színházak, a mozik, a bárok, a kávézók, az éttermek, illetve megtiltották a tömeges imádkozásokat is a mecsetekben. Az élelmiszerboltokban ugyanakkor, ahogy minden forgalmasabb nyilvános helyen, kötelező a védőmaszk használata.

A kis-ázsiai országban már korábban leállították a nemzetközi és a belföldi repülőjáratokat, valamint a távolsági vasúti közlekedést is, a városok közötti buszos utazásokat pedig hatósági engedélyhez kötötték. Ezen felül naponta rendelnek el kéthetes vesztegzárat vidéki kistelepüléseken és településrészekben az illetékes közigazgatási szervek. Süleyman Soylu török belügyminiszter csütörtök este a török Star televíziónak adott interjújában azt mondta, hogy országszerte eddig 180 kisebb településen mintegy 122 500 emberre vonatkozik karanténintézkedés, de ha ehhez hozzáveszik azokat a külföldről hazatérő török állampolgárokat is, akiket a hatóságok diákotthonokban helyeztek el, akkor ez a szám 138 ezer.

Olaszország

Valamelyest csökkent péntekre az új típusú koronavírus okozta megbetegedések napi halálos áldozatainak száma, miután csütörtökön 610, pénteken pedig 570 újabb halálozásról számoltak be az olasz hatóságok. Az egy nap alatt igazolt új fertőzöttek száma pénteken 3951 volt, míg csütörtökön 4020 új fertőzöttről adtak számot Rómában. A növekedés így 2,75 százalékos, és múlt vasárnap óta tartósan 4 százalék alatt van. Március elején még naponta 20 százalékkal emelkedett a fertőzöttek száma.

A friss adatok szerint a betegségből az elmúlt 24 órában 1985 ember épült fel, a gyógyultak száma ezzel 30 455-re nőtt. Az intenzív osztályon ápolt betegek száma pedig hetedik napja csökken, pénteken 108-cal 3497-re mérséklődött. Az összes fertőzött száma Olaszországban így 147 577-re emelkedett, a halálos áldozatok száma pedig 18 849-re nőtt.

Nem sokkal később Giuseppe Conte miniszterelnök bejelentette, hogy az olasz kormány május 3-ig meghosszabbítja a járvány miatt eredetileg húsvét hétfőig elrendelt korlátozásokat. Bejelentette azt is, hogy április 14-én újra kinyithatnak a könyvesboltok, írószerboltok és a gyerekruhaüzletek.

Az olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet vezetője, Silvio Brusaferro arra figyelmeztetett, hogy a terjedés lassulása pozitív jel, de emiatt még nem szabad lazulnia a fegyelemnek. A korlátozások miatt Olaszország várhatóan a második világháború utáni időszak legsúlyosabb gazdasági visszaesését lesz kénytelen elkönyvelni, Az Unicredit olasz bank például 15 százalékos gazdasági zsugorodást jósol. Ezzel párhuzamosan Genfben szintén a korlátozások elhamarkodott lazítása ellen emelt szót Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Adhanom tudatta, hogy a WHO csaknem 1,5 millió megerősített esetről és mintegy 92 ezer halálos áldozatról tud biztosan világszerte.

Franciaország

Az elmúlt 24 órában 987-tel 13 197-re emelkedett a koronavírus-fertőzés áldozatainak száma – közölte péntek esti sajtótájékoztatóján a francia egészségügyi minisztérium járványügyi igazgatója. Jérome Salomon jelezte: a járvány elérte tetőpontját, a kórházi súlyos betegek számának csökkenése folytatódott.

Az idősotthonokból 433 új halálesetet jelentettek, ott 4599 áldozatot szedett eddig a Covid-19 fertőzés, a kórházban elhunytak száma csütörtök óta 544-gyel 8598-ra emelkedett. Köztük van egy tízévesnél fiatalabb gyerek, aki egy párizsi kórházban hunyt el, és jóllehet a koronavírussal is megfertőződött, a halálokok között több betegség is szerepel. Franciaországban a járvány eddigi legfiatalabb áldozata egy 16 éves lány volt. A kórházban elhunytak 81 százaléka ugyanakkor 70 évnél idősebb volt.

A járványügyi illetékes kiemelte: megjelent egy „halvány fénysugár” azzal, hogy az egymás utáni második nap csökkent az intenzív osztályon ápolt betegek száma, mégpedig 62-vel 7004-re. Csütörtökön 82-vel voltak kevesebben, mint előző nap. Szerdán még 17-tel nőtt az új betegek száma, kedden 59-cel, hétfőn 94-gyel.

„Nagyon magasan megkezdődött a tetőzés, de a járvány még mindig terjed, régiónként nagyon különböző módon, sok új beteg van a kórházakban, ezért továbbra is óvatosnak kell lennünk” – fogalmazott az illetékes.

A regisztrált betegek száma az előző napi 86 334-ről 90 676-ra nőtt. Kórházban 31 267 beteget ápoltak, ami 500-zal több, mint csütörtökön, de 1726-an gyógyultan távozhattak az elmúlt 24 órában a kórházakból. Ezzel 24 932 23-ra emelkedett a kórházban március 1. óta meggyógyultak száma. A tájékoztatás szerint a francia kórházakban ápolt súlyos betegek 83 százaléka túlsúlyos, háromnegyedük férfi és az átlagéletkoruk 63 év.

MTI

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére