Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vírusdiplomácia? Belgium korlátozza a magyarok beutazását, miközben jobbak a mutatóink

888.hu - MTI

2020.09.01. 19:20

Magas kockázatú, piros besorolású országgá nyilvánította Magyarországot Belgium. Furcsa logika, mivel az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ éppen ma javította Belgium besorolását pirosról narancssárgára, holott náluk háromszor magasabb a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek aránya. Most akkor mi van?

A belga egészségügyi tárca tájékoztatása szerint a magas kockázatú országokból érkezők számára Belgium kötelező karantént és vírustesztet ír elő.

A járványügyi szempontból magas kockázatú országok listáján Magyarország mellett Andorra, Bulgária, Horvátország, Franciaország, Spanyolország és Nagy-Britannia egyes régiói, valamint Dánia, Finnország, Málta és Románia szerepel.

Az intézkedés logikája ugyanakkor nehezen érthető. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) éppen ma,

kedden javított Belgium járványügyi besorolásán. Világos narancssárga, azaz járványügyi szempontból kockázatos, de a fertőzöttséget tekintve kevésbé súlyos országok közé sorolta az országot.

A szeptember elsejétől érvényes besorolás oka, hogy a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma 60 alá csökkent, 56,1-re mérséklődött a mintegy 11,5 millió lakosú országban.

Ugyanez az adat Magyarország esetében ugyanakkor 18,2, vagyis a pillanatnyi belgiumi fertőzöttségi arány kevesebb mint harmada.

Az intézkedés sokkal inkább azzal lehet összefüggésben, hogy a belga nemzeti közegészségügyi intézet kedden közzétett jelentése szerint

náluk továbbra is lefelé tart a fertőzési mutató, míg a magyarországi mutató pillanatnyilag emelkedő tendenciát mutat.

Belgiumban a múlt hét folyamán átlagosan 431 ember esetében lett pozitív a vírusteszt eredménye, ami 12 százalékos csökkenést jelent az azt megelőző hét adataihoz képest. A kórházba szállítottak száma 41 százalékkal, átlagosan napi 14,4-re esett vissza. Jelenleg 243 az ápoltak száma, közülük 71-en részesülnek intenzív ellátásban. Mindként mutató jelentős csökkenést mutat.

A betegségben elhunytak átlagos napi száma 4 volt, ami 44 százalékkal marad el az előző hét adataitól. Ez idáig 9895-en váltak a járvány áldozatául, valamint megjelenése óta 85 236 fertőzöttet jegyeztek fel Belgiumban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére