Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Véres belharcok kezdõdhetnek a Boko Haramban

Tóth Dalma

2016.10.05. 11:18

A Boko Haram brutális vezére Abubakar Shekau, de az Iszlám Állam szívesebben látna mást a terrorszervezet élén. A nézeteltérések komoly belsõ harcokat eredményezhetnek.
ABUJA, 11:18

A Boko Haram brutális vezére Abubakar Shekau, de az Iszlám Állam szívesebben látna mást a terrorszervezet élén. A nézeteltérések komoly belső harcokat eredményezhetnek.

Habár már vagy ötször keltették halálhírét Abubakar Shekaunak, mindig újra felbukkant megcáfolva a pletykákat. A brutális vezér még 2009-ben vette át a terrorszervezet vezetését. Sokszor felbukkant a propagandavideókon, és nyíltan felvállalta a mészárlásokat és az iskoláslányok elrablását. Azonban kicsit túlzásba esett, mivel követői is sorra elfordultak tőle. Bosszúból Shekau viszont mindenkit megöletett, aki nem követte őt, köztük sok muszlimot.

Az Ansaru nevű csoport már ki is vált a Boko Haramból, mert nem értettek egyet azzal, hogy a terrorszervezet a muszlimokat is támadja.

Az USA már 7 millió dolláros vérdíjat tűzött ki Shekaura. Korábban ő fogadott hűséget a Boko Haram vezetőjeként az Iszlám Államnak. Azonban az ISIS-nek nem volt szimpatikus Shekau, ezért a szervezet egyik propagandamagazinjában Abu Musab al-Barnawit nevezték a terrorszervezet új vezetőjének. Õ egyébként a Boko Haram alapítójának Mohammad Yusufnak a fia.

Az új vezér, al-Barnawi nem értett egyet a muszlimok öldöklésével és a mecsetek megtámadásával, mert így nem lehet az Iszlám Állam eszméit képviselni. Shekauról pedig azt gondolta, hogy tudatlan és tanítani kellene neki az iszlám alapjait. A hírek szerint korábban al-Barnawiék panaszkodtak az ISIS vezetőinek arról, hogy Shekau viselkedése kiszámíthatatlan, ami gerjeszti a feszültséget a szervezeten belül és elégedetlenségekhez vezet.

Shekau természetesen nem fogadta el azt, hogy leváltották és ragaszkodott a vezetői pozíciójához. A Boko Haram még propagandaháborúba is kezdett al-Barnawi ellen. A terrorszervezet vezetőjét azonban augusztus 19-én megölték.

Szóval a pozíció elvileg betöltetlen, úgyhogy igazi háború kezdődhet érte. A Boko Haramon belüli harcok nem kedveznek a nigériai kormánynak. Minél széttagoltabb a terrorszervezet, annál nehezebb béketárgyalásokat folytatni vele, ráadásul a terrorszervezett legmérsékeltebb csoportjai is meg akarják dönteni a kormányt.

(Origo)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére