Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vérengzés Bécsben: ezt lehet tudni eddig – videókkal

888.hu

2020.11.03. 08:30

Válogatás nélkül lőttek a bécsi belváros éttermeiben, kávézóiban üldögélő vendégekre azok az iszlamista terroristák, akik a hétfő este végrehajtott brutális támadás során három embert megöltek. Egyiküket a zsaruk likvidálták, de feltehetően szökésben is van veszélyes fegyveres támadó. A bécsi zsidó közösség egyelőre nem tudja, hogy zsinagógájuk is célpont volt-e, de a kegyhelyet zárva tartják, ahogy Bécsben az iskolákban is szünetet rendeltek el keddre.
  • Feltehetően iszlamisták számlájára írható a hétfő esti bécsi terrortámadás, amely röviddel este 8 óra előtt kezdődött a „Bermuda-háromszögként” is emlegetett belvárosi szórakozónegyedben, közel a bécsi operaházhoz.
  • A környéken rendkívül sokan voltak, hogy kihasználják a kellemesnek ígérkező estét egy utolsó lazításra a koronavírus-járvány miatt mától életbe lépő korlátozások előtt.
  • A terroristák hat különböző helyszínen nyitottak tüzet a bécsiekre, a támadások során a helyszínen életét vesztette 3 ember, kedd reggelre azonban egy kórházban ápolt sebesült, egy 40 és 50 év közötti nő is elhunyt, így négyre emelkedett a merénylet civil áldozatainak száma.

  • A kiérkező rendőrök a Schwedenplatznál érték utol a támadót – vagy támadókat –, egy férfit lelőttek. Karl Nehammer osztrák belügyminiszter kedden reggel bejelentette, az elkövető lakásán tartott házkutatás bizonyította, hogy a férfi IS-szimpatizáns volt.
  • Harald Sörös belügyi szóvivő közölte: a hatóságok legfeljebb négy elkövetőt feltételeznek, és a nyomozás teljes erővel folytatódik.
  • A tűzharcban egy rendőr is megsérült, állapota súlyos, de stabil – közölte Christoph Mierau, a Bécsi Egészségügyi Szövetség szóvivője. A sérült rendőrt egy bécsi kórház intenzív osztályán ápolják.

  • A bécsi kórházakban 17 sebesültet ápolnak, közülük legkevesebb hat ember állapota súlyos.
  • Az osztrák rendőrség több házkutatást tartott, és többeket letartóztatott kedd reggel Bécs belvárosában, „az (egyik) elkövető környezetében” – közölte az osztrák belügyminisztérium az APA hírügynökséggel.
  • A tárcavezető azt is elmondta: a támadó géppisztollyal és pisztollyal is fel volt fegyverezve, testén pedig robbanószerkezetnek látszó mellényt viselt, feltehetően azért, hogy még nagyobb pánikot keltsen.
  • A rendőrség szerint a támadók hat különböző helyszínén kezdtek lőni a járókelőkre, Michael Ludwig, Bécs polgármestere szerint „válogatás nélkül” lőttek az éttermek vendégeire.

  • Nemcsak az operaház, hanem Bécs legnagyobb zsinagógájának közelében is voltak lövöldözések. A bécsi Izraelita Kultúrközösség elnöke, Oskar Deutsch közölte: nem világos, hogy egyházuk lehetett-e a célpont, hiszen a támadások idején a zsinagóga és a mellette álló irodaház is bezárt már, üres volt.
  • A zsidó közösség egyik tagja, Schlomo Hofmeister egy ablakból figyelte a támadást. Az ORF műsorszolgáltatónak elmondta, hogy egy támadó az utca túloldalán lévő bárokban és kocsmákban tartózkodókat célozta meg. Negyedóra alatt több mint 150 lövést adtak le.
  • Az éjszaka folyamán a hadsereg egységeit is kirendelték, hogy védjék Bécs fontosabb középületeit. Franz Ruf közbiztonsági főigazgató fokozott ellenőrzést jelentett be az osztrák határokon.
  • A belügyminiszter arra kérte a bécsi lakosokat, hogy a helyzet tisztázásáig maradjanak otthon, és kerüljék el a belvárost. Keddre felfüggesztették az oktatást a városban.

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtótájékoztatóján szakszerűen előkészített „undorító terrortámadásról” beszélt. „Soha nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni, minden eszközzel harcolni fogunk az ilyen támadások ellen” – mondta.

Alexander Van der Bellen osztrák köztársasági elnök közölte: „Minden eszközzel együtt és határozottan megvédjük szabadságunkat és demokráciánkat.”

„Gondolataink a sérültek és az áldozatok körül járnak ezekben a nehéz órákban” – közölte a berlini külügyminisztérium, hozzátéve: „Nem szabad utat engednünk a gyűlöletnek, amely megosztja társadalmainkat.”

Az Európai Unió vezetői is elítélték a „gyáva” támadást. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Twitteren azt írta: a támadás az „életünk és emberi értékeink” ellen irányult.

Ursula von der Leyen, az EB elnöke hangsúlyozta: Európa „teljes szolidaritásban van Ausztriával”.

Áder János magyar köztársasági elnök részvétét fejezte ki a merénylet áldozatai hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánt az Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnöknek kedden írt levelében.

„Megdöbbenéssel értesültem arról, hogy tegnap este terrorista merénylet történt Bécsben. Mélyen elszomorított, hogy a barbár támadás során több ártatlan ember is életét vesztette, mások pedig súlyosan megsebesültek. (...) Átérezzük Ausztria népének megrendülését, és bízunk abban, hogy az osztrák hatóságok rövidesen elfogják a tetteseket.”

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére