Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Valódiak a több ezer ISIS harcos nevét tartalmazó dokumentumok

888.hu

2016.04.22. 15:48

Március elején robbant a hír, hogy a Sky News televízió birtokába jutott huszonkétezer dzsihadista beszervezési papírja. A dokumentumok szerint sokan egyetemi vagy fõiskolai tanulmányokat folytattak, de a terrorszervezet egyik tagja sem végzett felsõfokú iskolát a saría-jog területén. Az iratok eredetiségérõl sokáig vita volt.
WASHINGTON, 15:48

Március elején robbant a hír, hogy a Sky News televízió birtokába jutott huszonkétezer ISIS harcos beszervezési papírja. A dokumentumok szerint sokan egyetemi vagy főiskolai tanulmányokat folytattak, de a terrorszervezet egyik tagja sem végzett felsőfokú iskolát a saría-jog területén. Az iratok eredetiségéről sokáig vita volt.

Azok, akik a dokumentumok valódisága mellett érveltek, főleg azt hozták fel, hogy több ismert dzsihadista is szerepel a jelentkezési lapokon és a személyes adataik megfelelnek a valóságnak.

A szakértők, akik szerint a dokumentumok hamisítványok, azzal érveltek, hogy a szír-török határ mentén komoly fekete piaca van az Iszlám Államhoz kapcsolódó iratok hamisításának és adás-vételének.

Az USA hadseregének elemzői másfél hónapja vizsgálják a dokumentumokat és nemcsak az eredetiségüket erősítették meg, hanem leközölték az átlagos ISIS milicista profilját a több ezer átvizsgált jelentkezési lap alapján.

Az átlagos dzsihadista, aki az Iszlám Állam oldalán harcol a szíriai polgárháborúban 26 éves férfi, egyedülálló, jól iskolázott, de nem túl jártas a Korán értelmezésében.

A dokumentumokban az első értesülésekkel ellentétben 4188 ISIS harcos adatai találhatóak meg,  akik 2013-ban és 2014-ben csatlakoztak a szervezethez.

A jelentkezési lapon nagyon sok adatot kellett megadni. Az alapadatokon kívül arra is kíváncsi volt a terrorszervezet, hogy milyen "háborús nevet" szeretne adni magának a jelentkező, valamint, hogy volt-e "dzsihád tapasztalata". A papíron fel kell tüntetni, hogy harcosnak, öngyilkos robbantónak vagy öngyilkos merénylőnek szeretne-e jelentkezni a tagjelölt. Ez utóbbi volt a legnépszerűbb.

Az ISIS-ben 77 ország állampolgárai szolgálnak, a legtöbben Szaúd-Arábiából.

A harcosok többsége jól iskolázott. Több mint felük középiskolát végzett és jelentős számban megtalálhatóan közöttük a diplomások. A legtöbb PhD-s, aki a terrorszervezet kötelékébe tartozik közgazdaságtant, számítástechnikát, angol nyelvet tanult.

A terrorszervezethez, a vizsgált adatok alapján 2013-an és 2014-ben, egyetlen olyan tag sem csatlakozott, aki felsőfokú tanulmányokat folytatott volna a saría-jog területén.

A jelentkezők 70 százaléka alapszintű tudással rendelkezik az iszlám vallásról. A legtöbben segédmunkások, kereskedelemben dolgozók és diákok voltak a jelentkezők között.

Sokakat azonnal felvettek, azonban voltak olyanok is, akik inkább kényszerből és emberhiány miatt kerültek a terrorszervezet kötelékébe. Ilyen volt egy 24 éves török fiatalember is, akinek jelentkezési kartonjában, a foglalkozás rubrikába a "fű és hasis dealer" volt beírva. Végül felvették, azonban az Iszlám Állam bürokratája külön megjegyzést fűzött az esethez: "Allah bocsásson meg neki és nekünk is!"

A jelentkezők 70 százaléka nőtlen volt és 90 százalékuk "nem rendelkezett tapasztalattal a dzsihádról".

Az iratok nyilvánosságra kerülése jelentősen rontja a terrorszervezet esélyeit, hogy új tagokat szervezzen be, hiszen ezek után a tagok személyes adatai bármikor ismét nyilvánosságra kerülhetnek, ami komoly visszatartó erő.

(Independent)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére