Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Uniós gyógyszerügynökség: Az AstraZeneca oltóanyaga biztonságos

888.hu

2021.03.18. 21:13

Biztonságosnak minősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az AstraZeneca brit–svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcináját, de további vizsgálatokat tart szükségesnek – közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség csütörtökön.

 

Emer Cooke, az amszterdami székhelyű EMA ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatóján azt mondta: az AstraZeneca-vakcina pénteken kezdett vizsgálatának eredménye azt mutatja, hogy

egyelőre nincs bizonyított kapcsolat a vérrögképződés megnövekedett kockázata és az oltóanyag között.

Közölte, hogy az ügynökség nem zárhatja ki véglegesen a vérrögképződéses rendellenességekkel való összefüggést. Az oltás nagyon ritka esetekben vezethet ilyen mellékhatás jelentkezéséhez. A vérrögök kialakulásának általános kockázata alacsony, előfordulása nem bizonyított, de lehetséges, ezért az uniós ügynökség további vizsgálatokat tart szükségesnek – közölte.

Kijelentette ugyanakkor:

az oltóanyag biztonságos és hatásos, előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatát.

Az EMA közleményében az illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) szakvéleményét ismertette, amely szerint a vakcina bizonyított hatékonysága a koronavírus-fertőzés miatt szükséges kórházi kezelés vagy az esetleges elhalálozás megelőzésében felülmúlja a vérrögképződés kialakulásának rendkívül kicsi valószínűségét. A megállapítások fényében azonban a betegeknek tisztában kell lenniük az ilyen szindrómák lehetőségével. Ha esetükben véralvadási problémákra utaló tünetek jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulniuk, és tájékoztatást kell adniuk a védőoltásról.

Az EMA közölte, hogy a szakértői bizottság folytatja a kockázatok felülvizsgálatát, beleértve a más típusú koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos elemzését is, noha esetükben ez idáig nem azonosítottak hasonló tüneteket.

Hozzátették, már folyamatban van az AstraZeneca-oltóanyag termékinformációinak frissítése, hogy a szóban forgó kockázatokra vonatkozóan további információkat tartalmazzanak.

Az EMA azért végzett rendkívüli vizsgálatot, mert a múlt héten és azóta több ország is bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Kós Hubert meghódította Rómában Európát

Kós Hubert meghódította Rómában Európát

Kós Hubert aranyérmet nyert 200 méter vegyesen a római úszó Európa-bajnokság zárónapján. Késely Ajna bronzérmes, Fábián Bettina negyedik lett 400 gyorson. Jakabos Zsuzsanna pedig az 5. helyen végzett 200 méter pillangón. A magyar csapat 5 arany-, 7 ezüst- és 3 bronzéremmel zárt Rómában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére