Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb migránshullám van készülőben: egyre többen indulnak útnak

Zelenka Dóra

2019.06.10. 17:58

Most már a jó idő is segíti a migránsokat.

A spanyol tengerészet egyik hajója 100 migránst vett a fedélzetére, a legtöbben Marokkóból érkeznek. Az afrikai ország vezetése az eddiginél is több anyagi támogatást szeretne az uniótól cserébe azért, hogy visszatartsák az útnak indulókat – számolt be a híradó.

Tavaly 60 ezer illegális bevándorló jutott be az ibériai országba. Madridi adatok szerint idén eddig több mint 200, migránsokkal teli hajó ért partot Spanyolországban, és mindegyik Marokkó felől érkezett.

A két országra nehezedő migrációs nyomásról is tárgyalt egymással a héten Rabatban a spanyol és a marokkói külügyminiszter. Mindkét fél kifejezte, a mostaninál szorosabb együttműködésre lenne szükség az Európai Unió és Marokkó között ezen a téren.

A rabati külügyminiszter azt mondta: a marokkói hatóságok nem tölthetik be Európa idegenrendészetének szerepét. Az észak-afrikai ország hatóságai idén már hatvan embercsempész-hálózatot és több mint 30 ezer illegális bevándorlót gátoltak meg abban, hogy átkeljenek a Földközi-tengeren.

A Balkánon is egyre rosszabb a helyzet.

Rendkívüli elnökségi ülést tartott vasárnap a boszniai Una Szána kanton elnöksége, ahol a tarthatatlanná vált migránshelyzet volt a fő napirendi pont. A vezetők úgy döntöttek, hogy kijárási tilalmat rendelnek el este tíz órától reggel hat óráig a migránsok számára. A környező településeken az utóbbi napokban számtalan incidens történt. Az egyik bihácsi óvoda udvarán például egy migráns megkéselt egy másikat, miközben a közelben gyerekek játszottak.

Közben folyamatosan érkeznek a migránsok Görögország felől.

Május végén például kétszer annyi bevándorló hagyta el az országot, mint korábban. A görög parti őrség emberei egy nemzetközi embercsempész-hálózatot számoltak fel.

A migránskártyákon is egyre több pénzt osztanak szét.

Az ENSZ menekültügyi szervezetének adataiból kiderült, hogy csaknem hetvenezerre nőtt azoknak a bevándorlóknak a száma, akik idén Görögországban bekerültek a migránskártyaprogramba. A kedvezményezettek között egyetlen hónap alatt több mint 7 millió eurót, azaz csaknem 2,5 milliárd forintot osztottak szét az európai adófizetők pénzéből.

A német lapok is arról számolnak be, hogy ismét emelkedik a menedékjogi kérelmek száma az EU-ban.

A tagállamok menekültügyi együttműködését segítő EU-s ügynökség adatai szerint a január-áprilisi időszakban 206 474 menedékjogi kérelmet nyújtottak be első alkalommal, ami 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 179 064-hez képest.

Ez azt jelenti, hogy megállt az újonnan benyújtott menedékjogi kérelmek számában évek óta mutatkozó csökkenés, és akár meg is fordulhat a trend – emelte ki a Berliner Morgenpost.

A fejlemény egyik oka, hogy egyre több menedékkérő utazik be az EU-ba legálisan és vízummentesen, főleg a latin-amerikai térségből és a Balkán nyugati részéről. Így a tavalyi nagyjából 20 százalékról bő 25 százalékra emelkedett mindazon menedékkérők aránya, akik olyan országból származnak, amelyek állampolgárai szabadon, vízum nélkül beutazhatnak a schengeni övezetbe.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére