Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump Szíriáról egyeztetett Erdogannal

888.hu

2018.01.25. 10:38

Donald Trump amerikai elnök a katonai hadmûveletek korlátozására szólította fel szerdán Recep Tayyip Erdogan török államfõt. Egy török forrás szerint viszont a Fehér Ház beszámolója a két politikus telefonbeszélgetésérõl nem tükrözte pontosan az elhangzottakat.
WASHINGTON, ANKARA, 10:38

Donald Trump amerikai elnök a katonai hadműveletek korlátozására szólította fel szerdán Recep Tayyip Erdogan török államfőt. Egy török forrás szerint viszont a Fehér Ház beszámolója a két politikus telefonbeszélgetéséről nem tükrözte pontosan az elhangzottakat.

A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök arra intette török kollégáját, hogy az amerikai erőkkel szembeni konfliktus kockázatának elkerülése érdekében korlátozza a török hadműveleteket Észak-Szíriában – írja az MTI.

A török forrás szerint mindazonáltal Trump semmilyen aggályt nem támasztott az északnyugat-szíriai Afrín körzetében folyó török hadművelettel kapcsolatban. Hozzátette, hogy a hét végén indított "Olajág" hadművelettel összefüggésben csak "korlátozott volt a véleménycsere" a két politikus között.

Trump válasza Erdogannak arra a felszólítására, hogy az Egyesült Államok állítsa le a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciának szóló fegyverszállításokat, az volt: Washington már nem szállít fegyvereket a csoportnak, és ígéretet tett arra, hogy a nem is fog.

Gönül Tol, a washingtoni Közel-Keleti Intézet török tanulmányok központjának igazgatója kijelentette: az Egyesült Államok térségbeli befolyásának korlátot szab, hogy Szíriában a kurdokon kívül nincs más megbízható partnere. "Az Egyesült Államoknak szüksége van Törökországra, hogy ne rontsa el a helyzetet, eddig Washingtonnak nagyon jól sikerült együttműködnie a kurd milíciával, miközben megelőzte azt, hogy teljesen összeomoljon kapcsolata Ankarával". Washington igazából nem akarja, hogy Törökországnak teljesen megszakadjon a viszonya a Nyugattal – fejtette ki a szakértő.

Egy amerikai tisztviselő, aki neve elhallgatását kérte, azt mondta: Trump értékeli az Erdogannal kialakított kapcsolatát, de elismerte, hogy az Egyesült Államoknak korlátozott befolyása van, és az amerikai kormányzat nem szándékozik újabb csapatokat küldeni Szíriába vagy titkos műveleteket végrehajtani ott, még akkor sem, ha a török erők Afrínból eljutnának Manbídzsba.

Manbídzs térsége szintén az YPG fennhatósága alatt áll, de Afríntól különálló terület, közvetlenül az Eufrátesz jobb partján.

Bülent Ali Riza, a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) török részlegének igazgatója kiemelte:

Az Egyesült Államok valójában azt mondta (a törököknek), végrehajthatjátok ezt a hadműveletet Afrín ellen, mert ez kívül van az én területemen, de kérem, hogy az legyen korlátozott."

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére