Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump: ez egy büszke vétó

Nagy Gábor

2019.03.16. 09:38

Donald Trump amerikai elnök pénteken megvétózta a kongresszusnak a rendkívüli állapotot elutasító döntését.
WASHINGTON, 09:38

Donald Trump amerikai elnök pénteken megvétózta a kongresszusnak a rendkívüli állapotot elutasító döntését.

Elnöksége első vétóját Trump a Fehér Házban jelentette be Kirstjen Nielsen, a belbiztonsági tárca vezetője és William Barr igazságügyi miniszter jelenlétében. Az aláírási ceremónián jelen voltak olyan családok is, akiknek tagjait illegális migránsok gyilkolták meg.

A kongresszus szabadon dönthet erről a határozatról, és nekem az a kötelességem, hogy ezt megvétózzam. Büszkén vétózom meg”

– fogalmazott Trump a vétóról szóló dokumentum aláírásakor az Ovális Irodában. Hangsúlyozta, hogy a déli határokon uralkodó helyzet „veszélyes” és „megszámlálhatatlanul sok amerikait sodor veszélybe”.

Kirstjen Nielsen szintén az általa is veszélyesnek ítélt helyzetre hívta fel a figyelmet, William Barr pedig leszögezte: az elnök vétója teljesen jogszerű. A miniszter megjegyezte: a határon kialakult helyzet „pontosan az a típusú helyzet, amely indokolja a rendkívüli állapotot”.

A rövid ünnepségen az elnök megköszönte a javaslatát támogató republikánus politikusok voksát, az elutasító szavazatokat pedig „a valóság elleni szavazatnak” minősítette.

Trump február 15-én a Fehér Házban tartott sajtókonferencián jelentette be a rendkívüli állapot kihirdetését, hogy a kongresszus megkerülésével teremtse elő a pénzügyi forrásokat a mexikói-amerikai határon építendő falhoz. Tervét először a kongresszus alsóháza, majd csütörtökön a szenátus, azaz a felsőház is leszavazta. A szenátusban 12 republikánus politikus csatlakozott a demokratákhoz, és megszavazta az elutasító javaslatot. A törvényjavaslat most ismét a kongresszus egésze elé kerül, ahol elemzők szerint nagy valószínűséggel nem lesz meg a kétharmados szavazati többség, így az elnöki vétó véglegesnek tekinthető.

Az igazságügyi minisztérium már a múlt héten levélben tudatta Mitch McConnell szenátorral, a republikánusok szenátusi frakciójának vezetőjével: Donald Trump döntése a rendkívüli állapot kihirdetéséről jogszerű, az elnöki hatáskör lehetőséget ad erre.

Az elnöki kiáltvány a rendkívüli állapotról észszerűen értelmezte a jelenlegi helyzetet határbiztonsági és humanitárius válságként”

– fogalmazott a levélben Stephen Boyd miniszterhelyettes, majd leszögezte, hogy

a határon uralkodó válság rendkívüli állapotként is jellemezhető, még ha nem is teljesen új jelenség”.

Az Egyesült Államok 15 tagállama egyébként már korábban bíróságra vitte a tervezett falépítés ügyét.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére