Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump elnök: az adatok arra utalnak, hogy az ország túl van a járvány csúcspontján

Ányos Miklós

2020.04.16. 07:20

Az adatok arra utalnak, hogy az ország túl van a járvány csúcspontján – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök szerdán este a Fehér Házban az új típusú koronavírus járványára vonatkozó intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján.

A vírus és a járvány elleni küzdelem folytatódik, de szerinte a járvány féken tartását célzó eddigi stratégia, amelyet agresszívnak nevezett,

működik, és nagyon is jól működik, noha továbbra is ébereknek kell lennünk.

Bejelentette, hogy csütörtökön előterjeszti az ország gazdasági újraindítását felvázoló kormányzati tervet. Ismét hangsúlyozta, hogy az ország gazdaságát csakis a tagállamok kormányzóinak egyetértésével indítja újra. Arra a felvetésre, hogy ez nem jár-e újabb megbetegedésekkel és halálozásokkal, azt válaszolta, hogy halálos áldozatok vannak egy lezárt országban is. Úgy vélekedett, hogy a lezárással járó lélektani problémák, a munkahely elvesztése miatti öngyilkosságok szintén aggodalomra adnak okot.

Trump felsorolta, hogy a kormányzat eddig milyen védőfelszereléseket és milyen mennyiségben szerzett be, és adott tovább a tagállamoknak. Több mint 39 millió N95-ös, tehát orvosi alkalmazásra szánt szájmaszkot, 431 millió védőkesztyűt, több mint tízmillió védőköpenyt említett, s megjegyezte, hogy a General Motors befejezte az első lélegeztetőgép gyártását, amely 11 nap alatt a gyár indianai üzemében készült el.

Elmondta, hogy tárgyalt egészségügyi és pénzügyi szakemberekkel, s valamennyien aláhúzták, hogy még több védőfelszerelésre és vírustesztre van szükség. Trump kitért az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) munkájára. Egy nappal korábban jelentette be, hogy Washington felfüggeszti a WHO-nak nyújtott amerikai hozzájárulás átutalását. A döntését bírálókra utalva szerdán este azt mondta:

tragikus, hogy más nemzetek megbíznak a WHO-ban. Tessék megnézni, mi történt Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban!

A WHO tragikus hibájának tudta be az ezekben az országokban kialakult járványhelyzetet.

Az az érzésem, hogy (a WHO-nál) pontosan tudták, hogy mi történik.

A sajtókonferencián Deborah Birx, a munkacsoport egyik orvos tagja elmondta, hogy az ország egészét tekintve javul a járványhelyzet.

Kilenc olyan tagállam van, ahol kevesebb mint ezer Covid-19-es beteget kezelnek, és naponta kevesebb mint 30 új fertőzöttet regisztrálnak.

Mindazonáltal arra figyelmeztetett, hogy változatlanul fontos és szükséges betartani a társadalmi távolságtartás előírásait.

Sonny Perdue szövetségi agrárminiszter hangsúlyozta, hogy az ország élelmiszer-ellátása a járvány idején is biztosított.

Azoknak az amerikaiaknak, akik aggódnak, hogy nem lesz elégséges jó minőségű élelmiszer, azt mondhatom, az amerikai élelmiszerkészlet nagy, megfelelő és biztonságos.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére