Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tovább dagad a Der Spiegel hírhamisítási botránya

Tóth Dalma

2018.12.23. 20:00

A hírhamisítással vádolt újságírójuk pénzt gyûjtött az olvasóktól.

A Der Spiegel szerdán hozta nyilvánosságra, hogy 33 éves, többszörösen díjnyertes újságírója, Claas Relotius szisztematikusan meghamisította cikkeit: személyeket, idézeteket és eseményeket talált ki vagy egy adott cikk létező főszereplőinek életútját változtatta meg írásaiban. Relotius 2011 óta mintegy 60 cikket írt a Der Spiegelnek, ezek közül szerinte 14 tartalmaz valótlanságokat. A német hírmagazin bejelentette az ügy átfogó kivizsgálását, hogy fény derüljön a hírhamisítás teljes mértékére.  

Az újság közölte, hogy Relotius valószínűleg sikkasztott is. Az olvasók arra hívták fel a Der Spiegel figyelmét, hogy a 33 éves újságíró a privát e-mail-címéről kért adományokat az olvasóitól, hogy Törökországba menekült szíriai árvákat támogathasson. Természetesen mindehhez a saját bankszámlaszámát adta meg. A Der Spiegelnek fogalma sincs, hogy az újságírójuk mennyi pénzt kapott az olvasóktól és azt mire fordította.

Vizsgálatot kér az amerikai nagykövet a The Spiegel álhír-botránya miatt

2018. december 22. 08:40 Az Egyesült Államok berlini nagykövete vizsgálatot kért a Der Spiegeltől, miután a héten napvilágra került, hogy a német hírmagazin egyik újságírója számos hamis információt jelentetett meg a lapban. A felfedezés "nagy aggodalmat" váltott ki az Egyesült Államokban, írta a Der Spiegel újonnan hivatalba lépett főszerkesztőjének, Steffen Klusmannak küldött levelében Richard Grenell, mert az újságíró számos írása foglalkozott amerikai témákkal.

Az viszont biztos, hogy a pénzt egy olyan riport kapcsán gyűjtötte, amely részben biztosan hamis, fiktív információkon alapult. A riport egy utcán élő szíriai testvérpárról szólt, akik Törökországban maradtak árván. Relotius tudta, hogyan kell érzékenyíteni a német népet. Az újságíróval együtt dolgozó török fotós elmondta, hogy a cikkben szerepló fiú gyerek kivételével a szereplők kitalált karakterek, még a testvérpár lány tagja sem létezik.

A Der Spiegel ezért most sikkasztás miatt is beperli az újságírót.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére