Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Több ezren tüntettek az ecuadori fővárosban az áremelkedések miatt

888.hu

2022.06.23. 09:20

Több ezer őslakos tüntetett helyi idő szerint szerdán Quitóban az alapvető árucikkek megdrágulása és az üzemanyag árának emelkedése miatt.

 

Ecuadorban már tíz napja tüntetnek országszerte, és jóllehet a szerdai tiltakozást sikerült békés mederben tartani, az utóbbi napokban több helyen – köztük a fővárosban is – erőszakba torkolltak a megmozdulások.

A tüntetéseket elsősorban őslakosok csoportjai szervezik, akik a többi között a farmereknek juttatott kölcsönök visszafizetési határidejének meghosszabbítását, valamint az olajkitermelés és a bányászat bővítésének leállítását követelik földjeik védelmében.

 

Szerdán ismeretlenek másodjára támadták meg az ország főügyészének az irodáját. A tüntetést szervező csoportok elhatárolódtak az incidensektől.

A rendőrség tájékoztatása szerint mostanáig 114 munkatársuk sebesült meg a tiltakozásokban, és 104 embert vettek őrizetbe.

Egy tüntető meghalt,

mert miközben – a rendőrség szerint – egy robbanóeszközön dolgozott, eltalálta egy könnygázgránát.

 

Kedden Luis Lara Jaramillo védelmi miniszter azt vetette a tüntetők szemére, hogy úttorlaszaikkal akadályozzák az emberek szabad mozgását, hozzátéve, hogy Ecuador számára „súlyos fenyegetést” jelentenek a megmozdulások. Puyo városban egy bank és egy rendőrőrs épületét felgyújtották, utóbbit a hatóság közlése szerint úgy, hogy még rendőrök tartózkodtak benne.

Az erőszakos demonstrációk miatt Guillermo Lasso elnök hat tartományban szükségállapotot rendelt el.

 

A CONAIE nevű őslakoscsoport azt közölte, hogy követeléseiket levélben is eljuttatták Lassóhoz, a csoport vezetője, Leonidas Iza pedig a Twitteren hangsúlyozta, hogy nyitottak a párbeszédre, de nem tűrik, hogy kéréseiket semmibe véve gúnyt űzzenek belőlük.

 

A mostani megmozdulások nagyobbak a tavaly októberben, ugyancsak az üzemanyag árának emelkedése miatt tartott tüntetéseknél, és újabb kihívás elé állítják az elnököt, akinek mindeközben a kábítószerbandák elleni küzdelmet is irányítania kell. Ráadásul Lasso szerdai bejelentés szerint koronavírusos lett, bár egyelőre nincsenek tünetei.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére