Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Titkolja Brüsszel a vakcinabeszerzésekre vonatkozó szerződéseket

888.hu / V4NA

2021.01.25. 15:00

Az Európai Tanács elnöke vasárnap kijelentette, hogy az Európai Unió be fogja tartatni a gyógyszergyártókkal a szerződésekben foglalt vállalásaikat, miután sorra jelentik be, hogy nem tudják időben szállítani a megrendelt koronavírus elleni vakcinákat. A V4NA ezzel kapcsolatban ismét az Európai Bizottsághoz fordult, mivel a szerződések részleteiről továbbra sem tájékoztattak.

A V4NA nemzetközi hírügynökség a múlt héten levélben fordult az Európai Bizottság (EB) elnökéhez, hogy tájékoztatást kérjen a vakcinabeszerzésekre vonatkozó szerződések részleteiről, valamint arról is érdeklődtek, hogy kik és mikor tárgyaltak a vakcinabeszerzésekről, kik írták alá a szerződéseket a gyártókkal, és pontosan mikor és milyen mennyiségben rendeltek vakcinát.

A bizottság reagált a megkeresésre: nem adnak ki információt.

Az EB honlapján található nyilvános tájékoztató az unió oltóanyagokkal kapcsolatos stratégiájáról szintén nem tartalmazza a szerződéseket vagy azok részleteit – írta a hírügynökség –, miközben az európai ombudsman pénteken vizsgálatot is indított a szerződések titkosításának jogosságával kapcsolatban.

Az amerikai Pfizer nemrég közölte, lassítja az oltóanyag-szállítást, hogy növelni tudja gyártókapacitásait, pénteken pedig a brit AstraZeneca jelentette be – gyártási problémákra hivatkozva –, hogy az első negyedévben nem tudja vállalni az ígért mennyiségű vakcina kiszállítását.

A V4NA most további kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz a szerződésekkel kapcsolatban: arra várják a választ, hogy minek alapján kezdték meg a tárgyalásokat az egyes gyártókkal, és hogy

miért csak novemberben kötötték meg az első szerződéseket a Pfizer–BioNTech és a Moderna cégekkel.

De arról is kérdezték a bizottságot, hogy a szerződésekben milyen kitételek vonatkoznak arra, ha egy gyártó nem szállítja időben a megrendelt vakcinamennyiséget.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére