Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tajvan új elnöke elutasítja az egy ország, két rendszer elvét

Ányos Miklós

2020.05.20. 09:20

Tajvan sohasem fogadja el a Kína által hangoztatott egy ország, két rendszer elvét, amely aláássa a Tajvani-szorosban kialakult korábbi helyzetet – jelentette ki szerdai beiktatási beszédében Caj Jing-ven elnök.

A politikust januárban választották újra tisztségébe a szavazatok 57,1 százalékával. Pártja, a Tajvant vezető Demokratikus Haladás Pártja (DPP), amely kiáll a függetlenség mellett, többséget szerzett a törvényhozásban.

Caj a világjárvány miatt szerényebb külsőségek között megtartott rendezvényen hangoztatta, hogy Tajvan kétszer is ámulatba ejtette a nemzetközi közösséget, először januárban a demokratikus választásokkal, másodszor pedig a koronavírus-járvány elleni sikeres küzdelemmel. Az elnök egyben ünnepélyesen megfogadta, hogy az elkövetkező négy évben tevékenyen fejleszti Tajvan iparát, előmozdítja a társadalom biztonságát, szavatolja a nemzetbiztonságot, elmélyíti a sziget demokráciáját.

A szigetre a Kínai Népköztársaság részéről megmutatkozó, egyre növekvő nyomással kapcsolatban ismételten kifejtette, Pekinggel a béke, a demokrácia és a párbeszéd talaján kell kölcsönös, pozitív kapcsolatot ápolni. Peking az egy ország, két rendszer elvét vallja egyebek közt annak érdekében, hogy az egykori európai gyarmatokat – Hongkongot és Makaót – ismét ellenőrzése alá vonja. Caj azt mondta, hogy Tajvan szilárdan szembeszáll ezzel az elvvel. Kész ugyanakkor párbeszédet folytatni Pekinggel, és tevékenyen hozzájárulni a regionális biztonsághoz. Reményét fejezte ki, hogy a Tajvani-szoros másik oldalán is hasonló felelősséggel viseltetnek majd. Hozzátette, Tajvan folytatja küzdelmét, hogy részt vehessen a nemzetközi szervezetek munkájában.

Tajvan már több alkalommal arra kérte az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy biztosítson hozzáférést számukra a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos információkhoz. Tajvan nem tagja a szakosított ENSZ-szervezetnek, Kína ugyanis saját területeként tekint a szigetre, és álláspontja szerint Tajvan képviselete a WHO-ban összeegyeztethetetlen lenne az „egy Kína” elvvel. A tajpeji vezetés szerint azonban távolmaradásuk rést okoz a világjárvány elleni küzdelemben, és veszélyezteti a szigeten élők egészségét. 2009 és 2016 között, amikor Tajpej és Peking között jobb volt a viszony, Tajvan megfigyelőként részt vehetett a WHO közgyűlésein, ám Kína a függetlenségpárti Caj Jing-ven tajvani elnökké választása óta nem járul hozzá ehhez.

A Caj vezette kormányzat ugyanis elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az „egy Kína” elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz Tajvannal szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

A kínai polgárháborúban a kommunistáktól vereséget szenvedett Csang Kaj-sek csapatai 1949-ben Tajvan szigetére menekültek, kikiáltva a Kínai Köztársaságot, azóta a tajvani és a kínai kormány is magát tekinti Kína egyetlen törvényes képviselőjének.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Májusban már újra dübörgött a kínai szolgáltatóipar

Visszatért a növekedési pályára a kínai szolgáltatóipar májusban az új koronavírus-járvány miatt bevezetett gazdaságbénító intézkedések enyhítése nyomán – derül ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből.

Floyd-ügy: A demokrata Minnesota állam a rendőrséget vegzálja

Floyd-ügy: A demokrata Minnesota állam a rendőrséget vegzálja

Minnesota állam kedden vizsgálatot indíttatott a minneapolisi rendőrség ellen a 46 éves afroamerikai George Floyd halála miatt. Floyd május 25-én durva rendőri intézkedés következtében halt meg.

A nemzetközi befektetőknek is bejön a magyar zöld program

Elkötelezettek vagyunk a környezetvédelem iránt.

Trump nyomdokaiba lépne az AfD

Trump nyomdokaiba lépne az AfD

Míg az AfD az Antifa terrorszervezetté nyilvánítását követeli, a német Szociáldemokrata Párt teljesen másképp közelíti meg a kérdést.

Tízéves a Balatoni Nyár, megszólaltattuk az egyik új műsorvezetőt (+KÉPEK)

Tízéves a Balatoni Nyár, megszólaltattuk az egyik új műsorvezetőt (+KÉPEK)

Somossy Barbarát nagyon sok szál köti a Balatonhoz, ezért óriási megtiszteltetés a számára, hogy a Duna Televízió Révfülöpről jelentkező magazinműsorának egyik arca lehet.

7:59 – Ezek voltak a nap legfontosabb hírei

7:59 – Ezek voltak a nap legfontosabb hírei

Újabb meghatározó politikus hagyta ott a Jobbikot, a Momentum össze-vissza beszélt a járványhelyzet kellős közepén, Matteo Salvini Magyarországot méltatta.

Itt az ideje, hogy a Facebook tisztázzon ezt-azt

Itt az ideje, hogy a Facebook tisztázzon ezt-azt

Teljesülnek a politikai semlegesség követelményei? Van egy tippünk!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére