Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szíriában nem volt ott anyuci, ezért most hazatérne a gyilkoló dzsihadista

Forisek Ádám

2019.02.23. 14:08

2014-ben Jack Letts, az oxfordi diák Szíriába szökött. Hamar rájött azonban, hogy ott sem fenékig tejfel az élet: hiányzik az anyukája, ezért most már hazatérne Nagy-Britanniába.

A Dzsihádi Jackként ismertté vált brit fiatal 2014-ben csatlakozott az Iszlám Államhoz. A fiatallal a brit ITV készített interjút. Miután a kurdok két éve tartják őt börtönben, már honvágya támadt. Igaz, nem lát sok esélyt arra, hogy Nagy-Britannia visszafogadná őt.

Mint mondta, hiányoznak neki az olyan dolgok, mint a brit élet kényelme, a Doctor Who-epizódok és az angol piték. Anyukáját is hiányolta a dzsihadista, mint fogalmazott, ő már azzal is megelégedne, ha csak telefonon beszélhetne vele.

Dzsihádi Jack Jordániában tanult meg arabul, majd Kuwaitba ment, onnan pedig Irakba, míg végül kikötött Szíriában. Itt aztán feleségül vett egy iraki nőt, akitől született egy fiúgyermeke. Mint mondta, volt idő, amikor egyenesen örült a 2015-ös párizsi terrortámadásnak, amely 130 halálos áldozatot követelt. Az Iszlám Állam összeomlása után aztán Törökország felé indult, mikor elkapták.

Dzsihádi Jack egyébként kettős állampolgár: brit anyától és kanadai apától született, ugyanakkor nem hiszi, hogy akár Nagy-Britannia, akár Kanada „eljönne és segítene” neki, mivel az ügy „senkit sem érdekel” igazán. A férfi brit és kanadai tisztségviselőket is megkeresett azzal kapcsolatban, hogy visszafogadják-e, de nem kapott választ. Szülei egyébként bírósági tárgyalás elé néznek Nagy-Britanniában, miután fiúknak még Szíriába szökését követően is küldték a pénzt. A vád terrorizmus finanszírozása, bár a szülők váltig állítják: úgy tudták, fiúk csak "menekülteken" segített Szíriában.

Az ITV megkérdezte a belügyminisztériumot is, egy szóvivőjük azt válaszolta: elsődlegesen Nagy-Britannia biztonságát kell szem előtt tartaniuk, ennek érdekében pedig a belügyminiszter bárkitől visszavonhatja az állampolgárságát (ha ettől nem válik hontalanná).

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére