Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Montenegrónak és Szerbiának 2025 előtt kellene csatlakoznia az EU-hoz

Forisek Ádám

2019.10.02. 16:45

Mindkét ország gyakorlatilag készen áll a csatlakozásra, amely az unió érdekében is áll – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Varsóban, a Warsaw Security Forum nevű konferencián.

A kétnapos nemzetközi biztonságpolitikai tanácskozás egyik pódiumbeszélgetésén Szijjártó elmondta: a mostani „meglehetősen viharos” világgazdasági és világpolitikai körülmények közepette az EU-nak jó hír lehetne egy sikertörténet, a bővítés felgyorsítása.

Fotó: MTI Fotóbank

Aláhúzta: Montenegró és Szerbia gyakorlatilag készen áll az csatlakozásra, a nyugat-balkáni térség integrálása pedig az EU politikai, gazdasági és biztonsági érdeke.

A politikai érdeket a miniszter a brit kilépéssel járó uniós tagszámcsökkenéssel hozta összefüggésbe. A gazdaságot tekintve úgy látta: minden uniós tagállamnak, így Magyarországnak is előnyöket hozna, ha a nyugat-balkáni országok – amelyek mindegyikének az EU az első számú kereskedelmi partnere – részesei lehetnének az európai szabadkereskedelmi övezetnek.

Biztonságpolitikai szempontból leszögezte: minél délebbre húzódik az EU külső határa, „annál délebbre lehet megállítani az illegális bevándorlási hullámokat”.

Nem osztjuk a jelenlegi Európai Bizottság álláspontját, hogy 2025-ig nem lesz bővítés, erre jóval korábban lenne szükség

– hangsúlyozta Szijjártó Péter

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére