Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szabadon engedtek félezer rabot a románok az EU miatt

Pörge Béla

2017.10.20. 21:58

Több mint ötszáz elítélt került szabadlábra Romániában csütörtökön, a börtönbüntetéseket lerövidítõ törvény hatálybalépésének napján, és további mintegy másfél ezer fogvatartott szabadulása várható a következõ napokban.
BUKAREST, 21:58

Több mint ötszáz elítélt került szabadlábra Romániában csütörtökön, a börtönbüntetéseket lerövidítő törvény hatálybalépésének napján, és további mintegy másfél ezer fogvatartott szabadulása várható a következő napokban.

A büntetés-végrehajtási intézetekből csütörtök éjfélig távozók pontos számát (529) Teodor Toader igazságügyi miniszter tette közzé, hozzáfűzve, hogy őt is "meglepte", milyen sok elítéltet érintett a jogszabály. További 3350 elítélt jogosulttá vált, hogy feltételes szabadlábra helyezését kérvényezze — írja az MTI.

A román parlament tavasszal fogadta el a túlzsúfolt börtönökben raboskodó elítéltek büntetésének lerövidítéséről szóló törvényt, amely minden elítéltnek harmincnaponként hat nappal lerövidíti a büntetését, ha olyan közös cellában raboskodik, ahol nem jut legalább négy négyzetméter egy rabra, vagy egyéb szempontból "nem megfelelőek" a büntetés-végrehajtás körülményei.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) eddig több mint ötszáz romániai panaszosnak ítélt meg kártérítést, a börtönökben uralkodó körülmények ugyanis sértik az Emberi Jogok Európai Egyezményének a kínzás és megalázó büntetés tilalmáról szóló cikkét. Toader felhívta a figyelmet, hogy további hasonló panaszok ezrei várnak elbírálásra, amelyeket Strasbourg felfüggesztett ugyan, de Romániának megoldást kell találnia azok kárpótlására is, akik korábban szabadultak, így nem részesülhettek "természetbeni" kárpótlásban, vagyis a büntetés lerövidítésében.

A miniszter elmondta: a bukaresti kormánynak meg kell állapítania, mekkora kárpótlást fizet az elítélteknek minden embertelen körülmények között eltöltött fogvatartási napért. Toader azt mondta, Magyarország és Olaszország példájából indult ki, előbbi ugyanis napi öt-, utóbbi pedig napi nyolceurós kárpótlást ajánlott fel, és az EJEB mindkét változatot méltányosnak találta.

A román börtönökből nyolcezer elítéltet kellene szabadon bocsátani a több mint 27 ezerből ahhoz, hogy — az EJEB szabványainak megfelelően — minden rabra jusson legalább négy négyzetméternyi hely.

A piacvezető Pro TV kereskedelmi televízió értesülései szerint a hétvégén további 1500 elítélt fog kilépni romániai börtönök kapuin. Az Adevarul című portálnak nyilatkozva Sorin Dumitrascu, a büntetés-végrehajtási intézetek országos vezérigazgatóságának volt vezetője úgy vélekedett, hogy a most szabadult elítéltek nyolcvan százaléka egy éven belül visszaesik, újabb bűncselekményt követ el, így a romániai börtönök zsúfoltságát a mostani törvény csak átmeneti jelleggel enyhíti.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Közvélemény-kutatás: a vásárlók nem tolerálják, ha a vállalatok beszállnak a politikai harcokba

Közvélemény-kutatás: a vásárlók nem tolerálják, ha a vállalatok beszállnak a politikai harcokba

Elhagyja Oroszországot a McDonalds. A Starbucks pedig támogatja az abortuszt és a transznemű műtéteket. Vajon megkérdezték a fogyasztókat, mielőtt a döntéseket meghozták?

„Harcosok klubja” – így fog kinézni az ötödik Orbán-kormány | VIDEÓ

A tagok be is lettek mutatva videó formájában a magyar miniszterelnök közösségi oldalán. Ezt látnod kell !

Salvini szerint húszmillió afrikai indulhat útnak az élelmiszerválság miatt

Salvini szerint húszmillió afrikai indulhat útnak az élelmiszerválság miatt

Az olasz politikus a háború nyomán kialakuló élelmiszerválságra figyelmeztetett. Akár új, nagyobb migrációs hullámokat is okozhat.

Kirill orosz pátriárka és Von der Leyen is gratulált a magyar miniszterelnöknek

Kirill, Moszkva és Oroszország pátriárkája levelet küldött Orbán Viktornak, melyben gratulált miniszterelnöki újraválasztásához.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére