Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Soros-szervezet: "ne mondjuk a drogosokra, hogy drogfüggõk"

Forisek Ádám

2018.01.11. 14:03

Érdekes javaslattal rukkolt elõ a Soros György alapítványa által támogatott egyik szervezet: szerintük nem kellene drogfüggõknek nevezni a drogfüggõket, mert ez stigmatizálja õket.
GENF, 13:58

Érdekes javaslattal rukkolt elő a Soros György alapítványa által támogatott egyik szervezet: szerintük nem kellene drogfüggőknek nevezni a drogfüggőket, mert ez stigmatizálja őket.

A Nyílt Társadalom Alapítványhoz köthető Globális Drogpolitikai Bizottság (Global Commission on Drug Policy) 2017-es jelentésében értékelte a világ drogokkal kapcsolatos problémáit.

Önmagában az alapötlettel nem is lenne nagy baj, ám a tanulmány egyik vezérgondolata mellett már sokkal nehezebb szó nélkül elmenni. A jelentés szerint ugyanis a drogosok diszkriminálva vannak.

A jelentésben az áll, hogy jelenleg a világon mintegy 250 millió ember szenved drogfüggőségben, ám – és ez az egyik legmeredekebb kijelentés – az, hogy a függőséget a drog elfogyasztása utáni, agyban kialakuló kémiai függőség okozza, pusztán félreértés a bizottság szerint.

A szervezet ehelyett azt hangsúlyozza, hogy társadalmi hatásoknak köszönhetően kapnak rá az emberek a drogokra. További, igencsak merész állítása a jelentésnek, hogy a drogok és bűnözés közti összefüggés nem több, mint médiamanipuláció, aminek következtében a droghasználókat stigmatizálják, és negatív színben tüntetik fel.

Elidegenítő hatásúak az olyan szavak, mint a junkie, a drogfüggő vagy a füves. Ezek a szavak a droghasználókat alacsonyabb rendűnek festik le. Az ilyen jellegű stigma és diszkrimináció, valamint a droghasználat kriminalizálása mind hozzájárul ahhoz, hogy a droghasználók emberi jogai számos országban sérüljenek.”

Hogy ezt az állapotot „helyre lehessen hozni”, a jelentés szerint először is változtatni kell a drogfüggőkkel kapcsolatos általános vélekedésen, ennek első lépése pedig, ha az egyén megváltoztatja kommunikációját.

Lefordítva: politikailag korrekt beszédre van szükség a drogfogyasztás világában is, a drogfüggőket pedig például problémás droghasználóknak kellene hívni. Érdemes megfigyelni az alábbi képen, hogy bár elsőre úgy tűnik, a marihuánahasználat mellett próbál érvelni a tanulmány, azonban burkoltan összemosásra kerül a marihuána- és a heroinfüggőség is, amelynek végeredménye az, hogy a kemény drogok fogyasztását is relativizálja:

A Globális Drogpolitikai Bizottságot még 2011-ben hozta létre Soros György, a szervezet a Nyílt Társadalom Alapítvány anyagi támogatását is élvezte. A bizottság elsősorban a drogliberalizációért küzd, jelenleg 27 elnökségi taggal rendelkezik.  

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére