Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Scholz szerint jól halad az éves fogyasztás negyedét biztosító földgáztározóik feltöltése

888.hu/MTI

2022.08.30. 20:40

Németország a vártnál jobban áll az energiabiztonság megerősítésével, és jóval nyugodtabban várhatja a telet, mint néhány hónapja – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár kedden a szövetségi kormány Berlin melletti vendégházában (Meseberg-kastély).

 

A kancellár a kormány kedden kezdődött kétnapos kihelyezett ülésének szünetében a tanácskozás egyik vendégével, Pedro Sanchez spanyol miniszterelnökkel tartott tájékoztatóján kiemelte: minden szükséges intézkedést megtettek ahhoz, hogy az ország átvészelje a következő két telet.
Azt még nem lehet kijelenteni, hogy minden rendben lesz, de „sokkal nyugodtabban tekintünk a helyzetre” – mondta Olaf Scholz.

A kancellár már az ülés előtt tett nyilatkozatában is rámutatott, hogy a kötelező ütemnél nagyobb tempóban halad a mintegy 23 milliárd köbméteres kapacitásukkal az éves fogyasztás nagyjából negyedét biztosító földgáztározók feltöltése, a töltöttségi szint már a 82 százalékot is meghaladja.

Az orosz fölgázszállítások egyoldalú, Moszkva általi korlátozásából adódó hiány pótlását szolgálják a cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas tengeri terminálok is, amelyek építése Olaf Scholz szavai szerint „hihetetlen” ütemben halad.

 

Olaf Scholz a spanyol kormányfővel tartott tájékoztatón arról is szólt, hogy a kihelyezett kormányülés kiemelt témái közé tartozik a nemzeti biztonságpolitikai stratégia, amelynek kidolgozásával a tervek szerint még az idén végeznek. Ez azért is fontos, mert az orosz elnök, Vlagyimir Putyin visszahozta a háborút Európába” – mondta a kancellár.

Pedro Sanchez aláhúzta, hogy az EU LNG-szükségletének 30 százalékát ki lehet elégíteni, ha az Ibériai-félszigetet egy Franciaországon vagy Olaszországon át húzódó vezetékrendszerrel bekapcsolják a közösség ellátásába. Spanyolország az energiabiztonság területén is szolidaritást vállal EU-s partnereivel, de a hálózati infrastruktúra egyelőre „szűk keresztmetszet”, nem tesz lehetővé nagyobb szabású energiaszállításokat.

 

Azzal kapcsolatban, hogy a német kormánypártok között hetek óta vita zajlik az Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben a megszokottnál jóval nagyobb nyereséget termelő cégek profitját lefölöző úgynevezett többletnyereség adó bevezetéséről, a spanyol kormányfő kiemelte, hogy hazájában a lakosság kiáll a háborúval összefüggésben az energia-, és a pénzügyi szektorban bevezetett ideiglenes különadó mellett, amely az igazságos teherelosztást szolgálja.

Olaf Scholz a különadóról szóló kérdésekre csupán annyit mondott, hogy a kormánypártok „nagyon intenzív” egyeztetést folytatnak a lakosság terheinek bő 30 milliárd eurós csökkentését jelentő első két támogatási csomagot követő harmadik csomagról, és „nagyon hamar” előállnak javaslatokkal.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére