Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Politico: szabadkõmûvesek hackelték meg Renzit

888.hu

2017.01.11. 12:58

A rendõrség letartóztatott két személyt Rómában, akiket azzal vádolnak, hogy prominens olasz politikusokról adatokat gyûjtöttek.
RÓMA, 12:28

A rendőrség letartóztatott két személyt Rómában, akiket azzal vádolnak, hogy prominens olasz politikusokról adatokat gyűjtöttek.

Az érintettek között van Mario Draghi, az Európai Központi Bank korábbi vezetője, valamint Matteo Renzi és Mario Monti korábbi olasz miniszterelnökök is. A hackerek Londonból próbáltak behatolni az olasz politikusok elektronikus eszközeire. A Politico megszerezte a két hacker letartóztatási parancsának másolatát.

Az elkövetők szintén olasz állampolgárok: a 45 éves Giulio Occhionero atommérnököt, és 47 éves nővérét, Francesca Maria Occhionerót kedden tartóztattak le Rómában. Jelenleg a fogdában várják kikérdezésüket, amely szerdán kezdődhet meg.

A vád szerint a páros egy olyan megfigyelőrendszer felállításán dolgozott, amellyel sikerrel kémkedhettek volna intézmények, kormányok és üzletemberek ellen. A hálózatot illegális adatgyűjtésre használták, így tevékenységük komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelentett. Politikusokról, menedzserekről és bankárokról is dossziékat vezettek.

A páros kifejlesztett egy “Eye Pyramid” nevű kártevőt. Tucatnyi politikusnak, bankárnak és hatósági személynek küldtek olyan e-maileket, amelyekben elrejtették a kártevőt. Miután az aktivizálódott, megkezdődött az adatgyűjtés. A károsultak között található Fabrizio Saccomanni, az olasz nemzeti bank egykori vezetője, Piero Fassino, korábbi polgármester, valamint egy szabadkőműves páholy számos tagja. Az e-mailekből kapott Renzi, Draghi és Monti is.

A Politico egy, az ügyet jól ismerő hatósági forrásra hivatkozva állítja, hogy Giulio Occhionero a Grand Orients nevű szabadkőműves páholy magas rangú tagja volt és a vezetői posztra is eséllyel pályázhatott volna. Azonban azon dolgozott, hogy egy másik, saját páholyt hozzon létre.

A nyomozók szerint a bűntény arra szolgált, hogy a magas rangú olasz politikusokról és üzletemberekről szóló kompromittáló adatokat jó pénzért eladhassák.

A sajtóértesülések szerint az ellopott adatokat egyesült államokbeli szervereken tárolták.

A rendőrségi nyomozás felfedett egy komplex céghálót, valamint több weboldalt is, amelyet szintén adatlopásra használt fel a testvérpár.

Az FBI már lefoglalta a tengerentúli szervereket, és Rómába küldte azokat. Várhatóan két héten belül megérkeznek.

Az olasz hatóságok azután kezdtek vizsgálódni az ügyben, hogy a kártevő eljutott az ENAV egyik adminisztrátorához. A cég az olaszországi légi forgalom irányításáért felel. A tisztviselő azonnal értesítette az olasz Kiberbűnözés Elleni Nemzeti Központot, amely megkezdte az ügy vizsgálatát.

Az Európai Központi Bank szerint semmilyen jel nem utal arra, hogy sikeresen feltörték volna a rendszerüket. Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök egyelőre nem kommentálta az esetet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére