Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Paráznak a fegyvergyártók az USA-ban

Nagy Gábor

2017.07.19. 16:58

Az amerikai elnökválasztások elõtt a fegyvergyártók arra spekuláltak, hogy Hillary Clinton húzza be a voksolást. Ennek megfelelõen a gyártók "új ösvényeken is elindultak", a Smith & Wesson például egy késgyártót és egy kempingfelszereléseket gyártó céget is felvásárolt, hogy több lábon álljon.
WASHINGTON, 16:58

Az amerikai elnökválasztások előtt a fegyvergyártók arra spekuláltak, hogy Hillary Clinton húzza be a voksolást. Ennek megfelelően a gyártók "új ösvényeken is elindultak", a Smith & Wesson például egy késgyártót és egy kempingfelszereléseket gyártó céget is felvásárolt, hogy több lábon álljon.

Azonban november 8-án Trump nem várt győzelmet aratott. Az elnök már a kampányban azt hangoztatta, hogy nem kell aggódniuk az amerikai állampolgároknak a fegyverviselési jog korlátozásától. Obamáék a mentálisan sérült emberektől akarták elvenni a fegyvereket.

Ám a kézifegyvergyártókon Trump győzelme sem segített, örömük hamar tovaszállt: az USA egyik legnagyobb fegyvergyára, a Smith & Wesson részvényei hónapok óta zuhannak.

A befektetési tanácsadással is foglalkozó Philadelphia Investment Partners egyik vezetője, Peter Zeuli mindezt már előre látta. Évek óta figyelmeztetett rá: ha elül a fegyvertartási jogok körüli vihar, az eladások rohamléptékben fognak csökkenni. Az emberek ugyanis épp azért veszik zsákszámra a puskákat és a pisztolyokat, mert attól félnek, hogy a fegyverek kikerülnek a boltok kínálatából.

Jellemző, hogy a gyártók piaci értéke minden egyes tragédia/mészárlás után – ahogy fellángoltak a társadalmi viták –, gyors emelkedésnek indultak. Amikor tavaly tavasszal Orlandóban 49 embert lelőtt egy ámokfutó, a Sturm, Ruger & Company (Sturm Ruger) részvényeinek értéke 4, a Smith & Wessoné pedig 10 százalékkal nőtt. Néhány beszámoló szerint a tragédia utáni napokban volt, ahol teljesen felpakolt bevásárlókocsikban vitték a fegyvereket, mintha valamiféle invázió lenne a küszöbön.

Épp emiatt a Nemzeti Fegyverszövetségnél (National Rifle Association) a fegyvertartást kritizáló Barack Obama elnököt néha viccből az egyik legjobb reklámemberükként emlegették. Az elmúlt évek nagy felfutását pedig "Obama Boom"-nak is nevezték. Most viszont attól tartanak, hogy a vásárlóik lassan rájönnek, hogy már épp elég fegyver lóg a sufnik falán, semmi okuk rá, hogy pont most újabbakat vegyenek.

Az már helyi sajátosság, hogy a piac méretéről nincsenek pontos adatok: az államok túlnyomó része ugyanis nem engedi, hogy a hatóságok adatokat gyűjtsenek a fegyvervásárlásokról. Így állhatott elő az a bizarr helyzet, hogy a kormányzati szervek pontosan tudják, hány embernek van autója, de az előttük is rejtély, hogy kiknek van pisztolya. A becslések mindenesetre 360 milliónál is több fegyverről szólnak. Vagyis egy átlagos amerikai felnőtt egy pisztollyal már meg se elégszik.

Csak összehasonlításképp: az 508 millió lakosú Európai Unióban csak 80 millió fegyver van az állampolgároknál. Jellemző, hogy bár az öt legnagyobb kézifegyvergyártó között három amerikai cég mellet két európai is akad, mégis mindkettő – az osztrák Glock és a német alapítású SIG Sauer – termékeit leginkább az USA-ban vásárolják.

(Figyelő, MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Az amerikai kongresszus végső jóváhagyást adott az azonos neműek házasságának védelméről szóló törvényhez

Az amerikai képviselőház csütörtökön végszavazáson is megerősítette az azonos neműek házasságának védelméről szóló törvényt, amelyet azért kezdeményezett a Demokrata Párt, mert attól tartottak, hogy az alkotmánybíróság szerepét betöltő amerikai legfelsőbb bíróság eltörölheti az ilyen házasságokat országszerte legalizáló 2015-ös döntést.  

„Aki feladja a béke iránti erőfeszítéseket, az a történelem rossz oldalára fog kerülni”

Magyarországnak ugyanúgy ki kell tartania most a békeerőfeszítések mellett, ahogy kitartott a kerítés, az oltás és a munkahelyek megvédése mellett, azokért is támadtak, de a végén kiderült, hogy nekünk volt igazunk – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter csütörtökön Budapesten, miután átvette a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) Szellemi Honvédő díját.

Soros ügyészeket pénzel, Ronaldo haza akart utazni

Soros ügyészeket pénzel, Ronaldo haza akart utazni

Halász János pedig ÁSZ-vizsgálatot kezdeményez a dollárbaloldallal szemben.

Egy újabb könyv, amely a transzneműséget népszerűsíti a fiatal lányoknak

„Ha még nem mentél át a pubertáson, az orvos felajánlhat olyan gyógyszert, amely késlelteti a tested változásait, így több időd lesz elgondolkodni a nemi identitásodon” – írja a könyv egyik részlete.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére