Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Paráznak a fegyvergyártók az USA-ban

Nagy Gábor

2017.07.19. 16:58

Az amerikai elnökválasztások elõtt a fegyvergyártók arra spekuláltak, hogy Hillary Clinton húzza be a voksolást. Ennek megfelelõen a gyártók "új ösvényeken is elindultak", a Smith & Wesson például egy késgyártót és egy kempingfelszereléseket gyártó céget is felvásárolt, hogy több lábon álljon.
WASHINGTON, 16:58

Az amerikai elnökválasztások előtt a fegyvergyártók arra spekuláltak, hogy Hillary Clinton húzza be a voksolást. Ennek megfelelően a gyártók "új ösvényeken is elindultak", a Smith & Wesson például egy késgyártót és egy kempingfelszereléseket gyártó céget is felvásárolt, hogy több lábon álljon.

Azonban november 8-án Trump nem várt győzelmet aratott. Az elnök már a kampányban azt hangoztatta, hogy nem kell aggódniuk az amerikai állampolgároknak a fegyverviselési jog korlátozásától. Obamáék a mentálisan sérült emberektől akarták elvenni a fegyvereket.

Ám a kézifegyvergyártókon Trump győzelme sem segített, örömük hamar tovaszállt: az USA egyik legnagyobb fegyvergyára, a Smith & Wesson részvényei hónapok óta zuhannak.

A befektetési tanácsadással is foglalkozó Philadelphia Investment Partners egyik vezetője, Peter Zeuli mindezt már előre látta. Évek óta figyelmeztetett rá: ha elül a fegyvertartási jogok körüli vihar, az eladások rohamléptékben fognak csökkenni. Az emberek ugyanis épp azért veszik zsákszámra a puskákat és a pisztolyokat, mert attól félnek, hogy a fegyverek kikerülnek a boltok kínálatából.

Jellemző, hogy a gyártók piaci értéke minden egyes tragédia/mészárlás után – ahogy fellángoltak a társadalmi viták –, gyors emelkedésnek indultak. Amikor tavaly tavasszal Orlandóban 49 embert lelőtt egy ámokfutó, a Sturm, Ruger & Company (Sturm Ruger) részvényeinek értéke 4, a Smith & Wessoné pedig 10 százalékkal nőtt. Néhány beszámoló szerint a tragédia utáni napokban volt, ahol teljesen felpakolt bevásárlókocsikban vitték a fegyvereket, mintha valamiféle invázió lenne a küszöbön.

Épp emiatt a Nemzeti Fegyverszövetségnél (National Rifle Association) a fegyvertartást kritizáló Barack Obama elnököt néha viccből az egyik legjobb reklámemberükként emlegették. Az elmúlt évek nagy felfutását pedig "Obama Boom"-nak is nevezték. Most viszont attól tartanak, hogy a vásárlóik lassan rájönnek, hogy már épp elég fegyver lóg a sufnik falán, semmi okuk rá, hogy pont most újabbakat vegyenek.

Az már helyi sajátosság, hogy a piac méretéről nincsenek pontos adatok: az államok túlnyomó része ugyanis nem engedi, hogy a hatóságok adatokat gyűjtsenek a fegyvervásárlásokról. Így állhatott elő az a bizarr helyzet, hogy a kormányzati szervek pontosan tudják, hány embernek van autója, de az előttük is rejtély, hogy kiknek van pisztolya. A becslések mindenesetre 360 milliónál is több fegyverről szólnak. Vagyis egy átlagos amerikai felnőtt egy pisztollyal már meg se elégszik.

Csak összehasonlításképp: az 508 millió lakosú Európai Unióban csak 80 millió fegyver van az állampolgároknál. Jellemző, hogy bár az öt legnagyobb kézifegyvergyártó között három amerikai cég mellet két európai is akad, mégis mindkettő – az osztrák Glock és a német alapítású SIG Sauer – termékeit leginkább az USA-ban vásárolják.

(Figyelő, MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére