Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Örményország miniszterelnöke reformot és helyreállítást tervez a hegyi-karabahi konfliktus lezárultával

MTI - 888.hu

2020.11.18. 10:44

Tizenöt pontból álló ütemtervet dolgozott ki Örményország stabilitásának és biztonságának szavatolására Nikol Pasinján miniszterelnök, aki szerdán azt is közölte, hogy változtatásokat kezdeményez a kormány összetételében.

 

Facebook-oldalán közzétett üzenetében a politikus hangsúlyozta: ő a fő felelős a kialakult helyzetért, de azért is elsősorban ő a felelős, hogy megteremtődjön az ország stabilitása és biztonsága. Ennek érdekében dolgozta ki menetrendjét, és kezdeményez változtatásokat a kormányban.

Előterjesztése fókuszában a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus következményeinek felszámolása áll. Egyebek között szó van arról is, hogy

szociális támogatást nyújtanak a harcokban elesettek családjainak, a hadifogságból visszatért katonáknak, illetve a polgári lakosságnak a megrongálódott épületek és infrastruktúra felújítására, továbbá az ország politikai rendszerének megszilárdítására.

Külön kiemelte annak fontosságát, hogy biztosítva legyen az örmény menekültek Hegyi-Karabahba történő visszatérése és normális életvitelük teljes helyreállítása. Szólt emellett arról is, hogy szándékában áll az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportjának keretében felújítani a Hegyi-Karabah státusáról folytatott tárgyalásokat. Ez ügyben konzultációkat kezdene a politikai és a civil társadalom képviselőivel, de tervezi az ország fegyveres erőinek reformját is.

A Pasinján által előterjesztett témák között szerepel a választási rendszer megújítása és a korrupcióellenes harc jegyében felállítandó különleges bírói intézmény létrehozása. A miniszterelnök mindemellett tervezi a koronavírus-járvány elmúltával a gazdaság talpra állítását.

Szeptember végén robbantak ki a harcok a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban az azeri és az örmény erők között. A fegyveres küzdelemben az örmény erők számos fronton vereséget szenvedtek. Nikol Pasinján, Vlagyimir Putyin orosz államfő és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök november 10-én állapodott meg a harcok lezárásáról. A tűzszüneti megállapodás értelmében Jerevánnak vissza kell szolgáltatnia Azerbajdzsánnak több, általa korábban megszállt régiót, az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő folyosó kivételével. A kivonuló örmény csapatok helyét orosz békefenntartók veszik át a demarkációs vonal és a korridor mentén.

Míg a megegyezést Azerbajdzsánban hatalmas győzelemként ünnepelték, addig Örményországban kapitulációként fogadták, és tüntetések kezdődtek Pasinján lemondását követelve. A kormányfő mostani kezdeményezésének célja elejét venni a további tiltakozásoknak.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére