Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek száma Szlovéniában és Horvátországban

888 - MTI

2020.11.23. 17:33

Mindkét országban csökkent ugyanakkor az új koronavírussal fertőzöttek napi száma, de kevesebb tesztet is végeztek a hétvégén, mint munkanapokon.

Szlovéniában a kabinet által hétfőn közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 470-nel, 65 778-ra nőtt a fertőzöttek száma. Negyvenöt beteg meghalt, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 1097-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1292-en vannak kórházban, közülük 201-et ápolnak intenzív osztályon.

Járványügyi szakemberek arra számítanak, hogy a kórházi kezelésre szoruló betegek és az elhalálozások száma egy hét múlva csökkeni fog. Mivel az elmúlt héten kétszáz körül mozgott az intenzív osztályon kezelt betegek száma, arra figyelmeztettek:

a szakképzett ápolók hiánya miatt a kórházi személyzet lassan elviselhetetlenül túlterhelt lesz.

Szlovéniában szinte teljesen leállt az élet.

  • Minden összejövetel tilos az országban.
  • Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt.
  • Zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik.
  • Leállt a közösségi közlekedés.
  • Bezárt minden üzlet, az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

Horvátországban az elmúlt napon 1973 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 105 691-et. Tegnap 45 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma ezzel 1398-ra emelkedett. Kórházban 2060 beteget ápolnak, közülük 235-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Alemka Markotic járványügyi szakember, a válságstáb tagja sajtótájékoztatóján elmondta: a kórházi kezelésre szoruló betegek számának növekedése óriási nyomást gyakorol majd az egészségügyi ellátórendszerre a téli hónapokban.

Nehéz lesz ellenőrzés alatt tartani a helyzetet

– hangsúlyozta, hozzátéve: ezért mindenkin nagy a felelősség.

Horvátországban a hétvégén újabb szigorítások léptek életbe.

  • A nyilvános összejöveteleken ötven helyett legfeljebb 25-en, az esküvőkön legfeljebb 15-en, a temetéseken legfeljebb 25-en, más magánjellegű rendezvényeken pedig legfeljebb 10-en vehetnek részt.
  • A sporteseményeket továbbra is csak nézők nélkül lehet megrendezni.
  • Éjfél helyett 22 órától reggel 6-ig tilos lesz szeszes italt árulni.
  • Az éjszakai szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, a kávézók és éttermek pedig a korábbi 24 óra helyett csak 22 óráig tarthatnak nyitva.
Horvátországban megyénként is változhatnak az intézkedések, attól függően, hogy a helyi válságstábok hogyan ítélik meg a járványhelyzet súlyosságát.

Eszék-Baranya megyében keddtől az általános iskolák felső tagozatos osztályai és a középiskolák is online oktatásra álltak át. Zágráb városa és Split-Dalmát megye után ebben a megyében regisztrálták a legtöbb fertőzöttet a járvány kezdete óta.

A szigorú intézkedéseket Horvátországban és Szlovéniában is többen megszegték.

A hétvégén több illegális partit leplezett le a rendőrség.

Ljubljanában egy éjszakai bárban 13 embert bírságoltak meg, egy 17 éves férfi ellen pedig a hatósággal szembeni ellenállás és menekülési kísérlet miatt vádat emeltek. A horvátországi Zárában (Zadar) egy pincehelyiségben kétszázan buliztak. A rendőrségi razzia során az is kiderült, hogy egyikük, egy fiatal férfi fertőzött volt, és hatósági karantén volt elrendelve számára.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére