Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nõi püspök üzent az egyháznak: Istenre ne hivatkozzunk többé férfiként

Csordás Bettina

2018.09.17. 22:00

Az elsõ nõi püspök azt üzente az anglikán egyháznak, hogy Istenre ne hivatkozzon kizárólag férfiként, Istent gendersemlegesként kell kezelni. Azt is hozzátette, hogy minden hivatkozás csak fehér férfiként ábrázolja a mindenhatót.

A YouGov felmérése szerint a keresztények fele a bibliai ábrázolás szerint atyaként, vagy Jézus Krisztusként látja Istent, és kizárólag fehér férfiként képzelik el. Az első női püspök, Rachel Treweek, Gloucester püspöke aggódik, hogy az egyház korábban nem volt teljesen tudatában a nyelvnek.

Nem akarom, hogy a fiatal lányok és fiúk csak úgy halljanak Istenről mint kifejezetten a férfi nem képviselője”

– mondta a női püspök a The Telegraph szerint.

Hozzátette, aggódik amiatt, hogy a patriarchális nyelvezet a nem keresztényekre is hatást gyakorol.

Számomra különösen feltűnő, hogy mindenhol, akár egy weboldalra tévedek, azt látom, hogy csak fehér férfiként ábrázoljuk Istent, és úgy is hivatkozunk rá. Ezek a dolgok tudattalan üzenetek az emberek számára. Ezért mondom erélyesen, hogy figyeljünk arra, hogy mit kommunikálunk”

– tette hozzá Gloucester női püspöke.

Amikor Treweek püspököt 2015 októberében az első női püspöknek megválasztották, már akkor hangoztatta, hogy Istenre gendersemlegesként kellene hivatkozzunk, különösen az angol nyelvben használt „he” és „she” személyes névmások mellőzését javasolta.

A Brunel Egyetem anglikán káplánja Sally Hitchener szerint ezt a mozgalmat végig kell vinni az egyházban „hangsúlyozni kell Isten női természetét”.

Ha a kezdeményezést sikerre viszik, az anglikán egyház követheti a svéd evangélikus egyház példáját, ahol 2017 novemberében szavaztak arról, hogy Istenre nem hivatkoznak többé férfiként, hogy az egyházat még inkább „befogadhatóbbá” tegyék. Kijelentették, hogy szükség van erre, mivel társadalmunkban a különböző diszkrimináció, az egyenlőtlenségek megléte mind tudatosságon alapulnak.

Ezek hátterében egyértelműen az egyház liberalizációja áll, beleértve a transzgender keresztelést is, hogy engedjék a gyerekeknek, hogy maguk fedezzék fel saját nemi identitásukat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére