Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Netanjahu elsöprő győzelmet aratott a Likud előválasztásán

Békési Marcell

2019.12.27. 09:04

A párt kiállt a belső elnökválasztáson a viharos időkben a közhivatallal való visszaéléssel gyanúsított miniszterelnök mellett.

Benjamin Netanjahu 2009 óta vezeti Izraelt, és úgy tűnik a baloldali ellenzék egyesülve, még az arab szavazatokkal együtt sem tudja választáson legyőzni őt. Valószínűleg ezért választották az „amerikai utat” leváltására, vagyis Donald Trump mellett őt is közhivatallal való visszaéléssel és korrupcióval próbálják vádolni, és így elmozdítani.

Izraelben idén már kétszer rendeztek általános választásokat, de a baloldali blokk és az azt vezető Beni Ganz egyszer sem tudott többséget szerezni. Igaz, Netanjahu sem, mert a baloldali, a centrista és az arab pártok nem voltak hajlandók szövetségre lépni vele az ellene szóló vádak miatt.

Az elnök pártja, a Likud viszont most – az ellenzéki várakozásokkal ellentétben – támogatásáról biztosította vezetőjét, így újra ő vezetheti pártját a legújabb választási kampányban – jelentette az MTI.

Netanjahu szerezte meg a párt szavazati joggal rendelkező és a szavazáson megjelent tagjai voksainak közel háromnegyedét, 72,5 százalékát,

Gideon Szaár volt oktatási és belügyminiszter pedig a 27,5 százalékát.

A párt belső elnökválasztásán a több mint 116 ezer szavazásra jogosult tag 49 százaléka vett részt a viharos időjárás ellenére, hogy kiálljanak az elnök mellett. Tel-Avivban szoros volt a verseny, de az ország többi részén hatalmas különbséggel vezetett a párt eddigi elnöke.

Nem sokkal a végleges eredmények nyilvánosságra hozatala előtt Szaár gratulált riválisának, és azt mondta, hogy ő és támogatói Netanjahu mögé állnak a március elején esedékes előrehozott országos választásokon.

A régi-új pártelnök az urnák lezárása után a Twitteren azt üzente: nagy győzelemre vezeti a Likudot a parlamenti választásokon, és soha nem látott sikerekre Izraelt.

A köztársasági elnök az immár 9 hónapja tartó belpolitikai válságot egy újabb választással szeretné megoldani: Izrael újra az urnák elé járul március másodikán.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére