Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem várt helyről kapott pofont a brit Munkáspárt vezetője

Bokor Gábor

2019.12.18. 20:00

Jeremy Corbyn vezetése alatt a brit Munkáspártban a szélsőbaloldal vette át az irányítást „szektás beütésekkel”, és ez teljesen képtelenné tette a pártot arra, hogy hiteles politikai erőként kormányra kerülhessen – mondta szerdán Tony Blair egykori brit miniszterelnök.

Blair, a legnagyobb brit ellenzéki erő volt vezetője, aki a Munkáspárt élén három parlamenti választást nyert egymás után, a múlt csütörtöki választáson elszenvedett súlyos munkáspárti vereség okait boncolgatta az általa vezetett, Institute for Global Change nevű politikai elemzőműhely rendezvényén. Kijelentette: a Munkáspárt dönthet úgy, hogy az új vezető alatt is tartja magát Corbyn programjához és álláspontjaihoz, ebben az esetben azonban a pártnak „befellegzett”. Tony Blair szerint a másik lehetőség annak felismerése, hogy a Munkáspártot „vissza kell szerezni a szélsőbaltól”, radikális változtatásokat kell végrehajtani és el kell kezdeni a visszatérést.

A Munkáspárt a december 12-én tartott, előrehozott parlamenti választáson több mint nyolc évtizede nem tapasztalt súlyosságú vereséget szenvedett: alsóházi frakciójának létszáma 59 fővel 203-ra, szavazataránya 7,8 százalékponttal 32,2 százalékra csökkent. Jeremy Corbyn másnap bejelentette távozási szándékát, de hozzátette, hogy megvárja a párt élén utódja megválasztását. Corbyn szerint a választási vereség oka az volt, hogy jóllehet a Labour választási programja rendkívül népszerű volt és reményt kínált, de a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) folyó vita teljesen felülírta a politikai nézetek normális ütköztetésének lehetőségét.

Tony Blair ///Fotó: AFP

Szerdai beszédében Tony Blair azonban kijelentette: le kell számolni azzal az illúzióval, hogy a Munkáspárt választási programja népszerű volt. A szakpolitikai elemek némelyike valóban tükrözte a közvélemény egyes aggályait, de összességében a Labour választási programja „százoldalas kívánságlista volt”, márpedig „ingyen bármelyik bolond bármit megígérhet” – fogalmazott a volt kormányfő. A programban szerepelt, hogy kormányra kerülve a Munkáspárt öt év alatt 150 ezer új, tanácsi tulajdonú szociális lakást épít, mindenkinek ingyenes internet-szolgáltatást biztosít, a közszférában dolgozóknak azonnali 5 százalékos, majd minden évben az inflációt meghaladó béremelést nyújt és eltörli a felsőoktatási tandíjakat.

Szerepelt a munkáspárti programban a korábbi konzervatív párti kormányok idején privatizált nagy infrastrukturális hálózatok, köztük a vasút, a postai szolgáltatások, a vízközművek és az energiaszolgáltatók köztulajdonba vételének terve is. Szerdai értékelésében Tony Blair élesen bírálta a Brexit ügyében elfoglalt munkáspárti álláspontot is. Kijelentette: Jeremy Corbyn Brexit-stratégiája „szinte már komikus döntésképtelenséget” tükrözött, amellyel a kilépés és a bennmaradás híveit egyaránt sikerült eltaszítani a párttól. Blair ezzel arra utalt, hogy Corbyn programja szerint a munkáspárti kormány új Brexit-megállapodást kötött volna az Európai Unióval és az egyezményt népszavazásra bocsátotta volna. Corbyn azonban a programot ismertetve bejelentette azt is, hogy a tervezett EU-referendum kampányában ő semleges állásponton lenne, vagyis sem az új Brexit-megállapodás elfogadása, sem a további brit EU-tagság mellett nem kampányolna.

Blair szerint ezzel az állásponttal a Labour vezetője iránymutatás nélkül hagyta a párt szavazótáborát. A volt kormányfő szerint Jeremy Corbyn általánosságban is olyan politikai ideát képviselt, amelyben „a kvázi-forradalmi szocializmus” jelszava alatt szélsőbaloldali politika és a Nyugat külpolitikájával szembeni mélységes ellenségesség vegyült. Mindezt a Munkáspárt hagyományos szavazótábora soha nem találta vonzónak, számukra ez a politika egy rosszul értelmezett ideológia és „valami végzetes együgyűség” elegyének tűnt, amelyet személyes sértésnek tekintettek – fogalmazott szerdai helyzetértékelésében Tony Blair.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Szabályozott marad a fakitermelés, balhézik a Jobbik és Jakab

Szabályozott marad a fakitermelés, balhézik a Jobbik és Jakab

És még Macronon is jó sokan felháborodtak...

Milák Kristóf aranyérmes 100 méter pillangón

Milák Kristóf aranyérmes 100 méter pillangón

Milák Kristóf címét megvédve aranyérmet nyert 100 méter pillangón vasárnap a római úszó Európa-bajnokságon.

Jakab Péterék szerint újabb Jobbik alapszervezetek oszlatták fel magukat

Jakab Péterék szerint újabb Jobbik alapszervezetek oszlatták fel magukat

Vasárnapi felvonás a balra tolódott ex-jobboldaliak szappanoperájához.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére