Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Négy Brexit-alternatíváról szavaznak hétfő éjjel

Nagy Gábor

2019.04.01. 19:30

Ismét napirenden a Brexit.
LONDON, 19:30

Ismét napirenden a Brexit.

John Bercow házelnök hétfőn kora este kiválasztotta azokat a javaslatokat, amelyek a ház elé kerülhetnek úgynevezett indikatív – vagyis véleménynyilvánítási célú, jogilag egyelőre nem kötelező – szavazásra.

  • Az egyik javaslat szerint a kormány köteles lenne átfogó és állandó jellegű vámuniós viszonyrendszer kialakítására az EU-val a Brexit után.
  • Egy másik indítvány szerint az Egyesült Királyság a kilépés után is az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) és az Európai Gazdasági Térség (EEA) tagja maradna.
  • A harmadik szerint bármilyen típusú Brexit-megállapodás parlamenti elfogadása esetén a kormánynak népszavazást kell kiírnia az adott egyezményről, mielőtt a megállapodás életbe léphetne.
  • A negyedik pedig megtiltaná a megállapodás nélküli kilépést, akár a Brexit-folyamat elindításáról hozott döntés visszavonása árán is.

Az alternatív javaslatokról tartott indikatív szavazások múlt szerdai első fordulóján nyolc ilyen indítvány került a ház elé, de egyik sem kapott többséget, bár az a javaslat, amely vámunió fenntartását célozza az EU-val a Brexit után is, közel járt a többség eléréséhez: a ház ezt az indítványt 264:272 arányban vetette el.

Az EU-val novemberben elért 585 oldalas Brexit-megállapodást és a hozzá kapcsolódó – a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszert egyelőre vázlatosan körvonalazó – politikai nyilatkozatot a londoni alsóház először január 15-én, a brit parlamentarizmus történetének eddigi legnagyobb, 230 fős többségével, a március 12-i második szavazáson pedig 149 fős többséggel utasította el. A konzervatív párti brit kormány pénteken harmadszor is a ház elé terjesztette a Brexit-megállapodást – leválasztva róla a politikai nyilatkozatot –, ám a képviselők ezúttal 58 fős többséggel ismét elutasították az egyezményt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére