Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mit lehet tudni a Törökországból nyugatra hazaköltöztetett dzsihadistákról?

Békési Marcell

2019.11.12. 18:00

Törökország hétfőn elkezdte hazaküldeni a mintegy 1150 fogva tartott, nyugati származású terroristát, akik korábban az Iszlám Állam oldalán harcoltak.

Törökország hétfőn kezdte meg a török börtönökben fogva tartott, az Iszlám Állam nyugati országokból származó terroristáinak visszatérési programját.

Ahogy mi is megírtuk tegnap, az első héten amerikai, német és francia állampolgárokat küldenek haza.

Firenze Parly, Franciaország hadügyminisztere nyilatkozatában kifejtette, hogy a francia szolgálatok előtt még nem pontosan ismert az összes terrorista háttere és motivációja, emiatt egyelőre nem bocsátkozik részletekbe.

Ennek ellenére a Le Figaro konzervatív napilap már néhány információt közölt a fogvatartottakról.

A foglyok között nyolc férfi és három nő van, és 2014-től kezdve távoztak Franciaországból a Közel-Keletre.

Közülük még csak a nők nevei és történetei ismertek, hisznek ők – mint mit sem tudó feleségek – már korábban is igényelték a jogi képviselőjükön keresztül a büntetlen hazatérést. Úgy tűnik, ennyire nem lesz egyszerű dolguk, ugyanis vád alá lettek helyezve terrorizmus gyanújával.

Egyikük, Amandine Le Coz 2014-ben távozott Szíriába, három gyermek édesanyja. Másikuk Sarah Ali Mehenni, szintén 2014-ben, 17 évesen csatlakozott az Iszlám Államhoz. Harmadikuk Nawal Hassini, róla semmit nem közöltek. Mindhárman gyermekekkel költöznének haza, jogi képviselőjük szerint a legfiatalabb gyermek még féléves sincs, ő már fogságban született Északkelet-Szíriában.

A foglyokról még annyit lehet tudni, hogy a török erők az elmúlt hónapokban fogták el őket a határ közelében. Legtöbbjük ellen már nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak korábban.

Rutinfeladat a francia hatóságoknak

Az ország nem először találkozik hazaköltöző dzsihadistákkal.

Nagyon sokan még az Iszlám Állam veresége előtt visszaköltöztek Európába – magukat menekülteknek álcázva –, közülük többet, nagyjából háromszáz főt elkaptak a francia hatóságok.

Az ő esetük szolgáltat majd mintát arra, hogy a francia rendőrség hogyan fogja lefolytatni a török foglyok procedúráját.

Első körben elszakítják a gyermekeket szüleiktől, megakadályozva azok radikalizálódását, majd a szülőket kivizsgálják, hogy nézeteik mennyire szélsőségesek.

A hatóságok által veszélyesebbnek ítélteket elzárják, a kevésbé radikalizált személyeket viszont szabadon engedik vagy házi őrizetben tartják további megfigyelés mellett.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére