Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Merkel szerint sem biztos, hogy érvényesül a csúcsjelölti rendszer

Zelenka Dóra

2019.06.26. 17:43

A helyzet sokkal összetettebb, mint öt éve, amikor Jean-Claude Junckert választották meg a tisztségre – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben.

Az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa hangsúlyozta, hogy továbbra is támogatja a csúcsjelölti rendszert, de a tisztújítás sokkal bonyolultabb, mint öt éve, mert megváltoztak az erőviszonyok az EP-ben, a jelölés jogával rendelkező Európai Tanácsban (ET) pedig nem mindenki támogatja a csúcsjelölti rendszert.

Az EP-ben már nem rendelkezik többséggel a két legnagyobb pártcsalád – az EPP és az Európai Szocialisták Pártja (PES) -, ezért a Zöldekkel és a liberálisokkal is tárgyalni kell.

Az európai uniós tagországi állam-, illetve kormányfőket összefogó ET-ben pedig egyetlen csúcsjelölt sem rendelkezik az úgynevezett kettős többségi támogatással és a csúcsjelölti rendszer ellenzői között van Emmanuel Macron francia államfő is

– mondta Angela Merkel, hozzátéve: „mivel nagyon fontos számunka a francia-német viszony, el kell fogadnunk, hogy a francia elnöknek más a véleménye”.

Angela Merkel – aki Martin Schulz, a PES egykori csúcsjelöltjének kérdésére válaszolva beszélt az EU-s tisztújításról a képviselői kérdések és azonnali kancellári válaszok fórumán – nem említette név szerint Manfred Webert, az EPP jelöltjét, hanem csak általánosságban foglalt állást a csúcsjelölti rendszer mellett.

Azt is hangsúlyozta, hogy nemcsak a csúcsjelölti rendszer fontos, hanem az EU cselekvőképességének megőrzése is. Ezért a tisztújítási folyamat valamennyi résztvevőjétől nagyobb rugalmasságra van szükség, „mindenkinek el kell mozdulnia” jelenlegi álláspontjáról.

Az EB-elnöki pozíció mellett az összes többi megüresedő EU-s vezető tisztség – ET-elnök, EP-elnök, kül- és biztonságpolitikai főképviselő, az Európai Központi Bank elnöke – betöltéséről is gondoskodni kell, és „kívánatos”, hogy minderről még az EP elnökének július elejére tervezett megválasztása előtt megállapodjon az EU közössége – mondta Angela Merkel.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére