Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megszakadnak a csehek a magas gázárak miatt, így átállnak a széntüzelésre

888.hu

2022.11.21. 14:30

Nem örülnek neki a környezetvédők.

 

Ostrava évtizedek óta azon dolgozik, hogy végre levethesse a „legszennyezettebb terület Csehországban” címkét és az ipari munkásság fellegvárából modern, turisztikai látnivalókkal rendelkező várossá váljon. Oroszország ukrajnai háborúja azonban energiaválságot idézett elő Európában, amely megnyitotta az utat a szén visszatérése előtt.

A drága orosz földgáz helyett a háztartások és a vállalkozások olcsóbb megoldást kerestek, így az egykor elavultnak tekintett fűtőanyag felé fordultak.

A cseh háztartások által felhasznált barnaszén – a legolcsóbb és a legkevésbé energiahatékony – iránti kereslet 2022 első kilenc hónapjában közel 35%-kal ugrott meg az egy évvel korábbihoz képest. Ugyanebben az időszakban a termelés több mint 20%-kal emelkedett.

 

„Aggódunk” – mondta Zdenka Nemecková Crkvenjas környezetvédelemért felelős, aki a morva-sziléziai régió kormányzó tanácsának tagja, hozzátette:

Ha az árak nem csökkennek, akkor az is előfordulhat, hogy a környezetszennyezés növekedésével kell szembenéznünk.”

 

A régió, amelyről szó van, a felső-sziléziai szénmedence része, ez egy a cseh-lengyel határ mentén elterülő nagy ipari terület, gazdag szénlelőhelyekkel és a 19. századból származó, acélt, villamos energiát és az acélgyártáshoz használt széntípust előállító gyárakkal.

A lakossági fűtésre használt szén és az ipari üzemek szénégetésének egyvelege „katasztrofális” légszennyezést eredményezett a kommunista korszak végén, 1989-ben.

A széntüzelésű energia nem csak az éghajlatra nézve katasztrofális, hanem az egészségre is veszélyes, mivel nehéz részecskéket, nitrogén-oxidokat és higanyt bocsát ki, amely szennyezi a tavak és folyók halait.

Az ipari és bányászati tevékenységek visszaszorulása és az új környezetvédelmi előírások bevezetése a Cseh Köztársaság 2004-es európai uniós csatlakozását követően jelentősen javította a levegő minőségét.

A nagy kihívások azonban továbbra is fennállnak.

A levegőben szálló por – PM10 részecskék – kibocsátása ugyan ma már megfelel a környezetvédelmi határértékeknek, de a kisebb, PM2,5 részecskék koncentrációja, amelyek mélyen a tüdőbe és a véráramba juthatnak, még mindig nem éri el a WHO szabványait.

A szén elégetése a veszélyes benzo(a)pirén nevű anyagot is kibocsátja, amelynek szintje még mindig magas.

 

Roman Vank, az ostravai Ridera szénértékesítő vállalat igazgatósági tagja elmondta, hogy a széneladások mintegy 30%-kal nőttek a tavalyi évhez képest. A legolcsóbb forma – a barnaszén – volt a legkeresettebb.

Petr Jancík légszennyezési szakértő szerint a levegő minőségére gyakorolt hatást nehéz azonnal megjósolni, viszont ha ismét enyhe tél lesz, a szennyezés „csak kissé romolhat”.

Pozitív fejleménynek nevezte, hogy a magas földgáz- és áramárak arra kényszerítik az embereket, hogy napelemeket, hatékonyabb fűtési rendszereket szerezzenek be és megpróbáljanak kevésbé függeni az energiaforrásoktól.

 

Az állami tulajdonú OKD vállalat legalább a jövő év végéig meghosszabbítja bányászati tevékenységét Ostrava régióban, a „hatalmas” keresletre hivatkozva. A kőzetet főként áramtermelésre és háztartási fűtésre fogják felhasználni, a szénerőművek az ország villamos energiájának közel 50%-át termelik.

A döntésre azt követően került sor, hogy az Európai Unió az ukrajnai háború miatt augusztusban megállapodott az orosz szén betiltásáról.

A cseh kormány célja, hogy 2033-ig fokozatosan kivonja a szénfelhasználást az energiatermelésből, és növelje az atomenergiára való támaszkodást.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére