Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megbuktatnák a bolgár jobboldalt

888.hu, Magyar Nemzet

2021.04.20. 12:00

Ami nem sikerült tavaly nyáron az utca segítségével, most a márciusi parlamenti választások után mégis megvalósulhat: Rumen Radev bolgár államfő megbuktathatja a Bojko Boriszov vezette jobbközép erőket – írta a Magyar Nemzet kedden.

 

A múlt évi kormányellenes demonstrációk szervezői nemcsak bejutottak a parlamentbe, de mindenki egy ellen alapon a bolgár szocialistákkal, illetve a török etnikai párttal karöltve Boriszov-ellenes szövetséget kovácsoltak össze. Ennek az összefogásnak legfőbb célja véglegesen megsemmisíteni, eltörölni a térképről a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) pártot, továbbá a politika szemétdombjára küldeni annak elnökét, Bojko Boriszovot.

Ahogy a tavalyi tüntetéseket szervező Nikolaj Hadzsigenov ügyvéd fogalmazott:

A háromfejű sárkány két fejét már levágtuk, most a harmadikat kell még levágni.”

További cél az igazságszolgáltatás reformja ürügyén meneszteni Ivan Gesev legfőbb ügyészt, leállítani a rendszerváltás oligarchái ellen folytatott bírósági eljárásokat, és megszerezni a következő uniós költségvetési ciklusból Bulgáriának járó 30-35 milliárd eurónyi forrást. Nem utolsósorban pedig a választási rendszer szabályainak megváltoztatásával elősegíteni Rumen Radev államfő újraválasztását az ősszel sorra kerülő köztársasági elnöki voksoláson.

Hangsúlyozták: a húsvéti választások óta eltelt hetek politikai hisztériakeltését legjobban Maria Kapon, a régi nomenklatúrát tömörítő és az oligarchák által finanszírozott Állj fel, Bulgária! Gengszterek, takarodjatok! nevű törpepárt képviselője érzékeltette a legjobban. „Először veletek kezdünk! Még levegőhöz jutni sem hagyunk benneteket, utána meg az lesz, amit mi akarunk” – fordult a volt kormánypárti képviselőkhöz.

A parlament alakuló ülésén már munkához is láttak: az egyik határozat szerint egy bizottság tíz évre visszamenőleg vizsgálná az állami pénzek felhasználását. Nem sikerült azonban berendelni és szégyenpadra állítani Bojko Boriszovot, aki már korábban visszaadta képviselői mandátumát, és helyettesén keresztül nyújtotta be kormánya lemondását. A politikus egyértelművé tette azt is, hogy akkor sem lesz újra kormányfő, ha esetleg pártja kerül hatalomra, maga helyett az Európa- és NATO-párti volt külügyminisztert, Daniel Mitovot javasolja – írta a hírportál.

Rumen Radev elnök máris megkezdte az egyeztetéseket a kormányalakításról. A GERB 75 elnyert mandátumával esélytelen kormánytöbbségre szert tenni a 240 fős törvényhozásban, így másodikként a Van Ilyen Nép nevű párt (51 képviselő) kapja meg az esélyt arra, hogy koalíciót kovácsoljon. Amennyiben sem a második, sem a harmadik párt nem jár sikerrel, jöhetnek az előre hozott választások – írta a Magyar Nemzet.

Politikai elemzők szerint az államfő összejátszik a Van Ilyen Nép elnökével, Szlavi Trifonovval, hogy csak annyi időre alakítsanak kormányt, amíg meg lehet változtatni a választási rendszert.

Ennek keretében

kiterjesztenék a gépi és a postai úton történő szavazást,

hogy minél több külföldön élő liberális bolgár állampolgár vehessen részt benne, továbbá átjátszanák elnöki hatáskörbe az országos választási bizottság tagjainak kinevezését, ami eddig a parlament hatáskörébe tartozott.

A politikai elemzők arra is figyelmeztetnek, hogy Rumen Radev teljhatalomra törekszik, végső célja az elnöki kormányzás bevezetése lehet.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Gyurcsány hallgatásával elismerte Orbán Viktor igazát

Gyurcsány hallgatásával elismerte Orbán Viktor igazát

Csodálkozva olvasom Gyurcsány bejegyzéseit a közösségi oldalán, amelyekben nem válaszol Orbán Viktornak, így hallgatásával elismeri a kormányfő igazát.

Milák Kristóf az Európa-bajnokságon az egész világot elkápráztatja

Milák Kristóf az Európa-bajnokságon az egész világot elkápráztatja

Most jön még csak a java: hétfőn megkezdődnek az egy hete tartó budapesti vizes Eb-n a medencés úszószámok. Ráadásul, Milák Kristóf lehet az esemény egyik sztárja. Aki már azért is megérdemli a kiemelt figyelmet, mert hét számban áll rajthoz. Abszolút esélyesként.

1 százalékos Karácsony

1 százalékos Karácsony

1 százalék Karácsony Gergelyék pártjának a Párbeszédnek a támogatottsága. 1 százalékos az angol nyelvtudása is és 1 százaléknyi beleszólása van a baloldalon zajló folyamatokba. 1 százalék nem sok, ezzel szemben 99 rengeteg.

„Nem ringathatjuk magunkat továbbra is abba a tévhitbe, hogy a pedofília jelentéktelen dolog”

„Nem ringathatjuk magunkat továbbra is abba a tévhitbe, hogy a pedofília jelentéktelen dolog”

A Magyar Nemzet interjút készített Don Fortunato di Noto szicíliai plébánossal, aki elsőként vette fel sikeresen a küzdelmet a gyermekpornográfia ellen.

Megérkezett az újabb 1,2 millió adag kínai védőoltás

A vasárnapi szállítmánnyal összesen 6,5 millió keleti vakcina érkezett Magyarországra.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére