Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Matteo Salvini szerint veszélyes lenne, ha most államfővé választanák Mario Draghit

888.hu

2022.01.24. 07:28

Veszélyesnek nevezte a miniszterelnök Mario Draghi államfővé választását az adott gazdasági helyzetben Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője vasárnap este tartott sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy könnyebb másik elnökjelöltet, mint új kormányfőt találni.

Matteo Salvini kijelentette: „veszélyes lenne most eltávolítani Draghit a kormányból a jelenlegi gazdasági válsághelyzetben”.
Kifejtette, egy új kormány felállítása napokra megbéníthatja az országot. Közölte, a jobboldal nem akar miniszterelnök-cserét, miközben az energiaárak folyamatosan emelkednek az inflációval együtt.

Matteo Salvini a hétfő délután kezdődő elnökválasztás helyszíne, a római képviselőház előtti téren találkozott újságírókkal.
Megerősítette a jobboldal állásfoglalását, miszerint a kormányt tavaly februártól vezető Mario Draghi nem számít „automatikus” államfőjelöltnek, főleg, ha távozása a kormánypalotából esetleges belpolitikai válsághelyzethez vezet.

Matteo Salvini elmondta, hogy a parlament jobbközép és jobboldali pártjai más közös jelöltben gondolkodnak, és gyors elnökválasztást szeretnének. Az esetleges jelöltek nevét továbbra sem árulta el, de közölte, hogy a Liga vezette jobboldali koalíciónak Olaszországban és nemzetközileg is elismert jelöltjei vannak, „akár több is”. Hozzátette: minden attól függ, hogy a baloldal hajlandó-e együttműködni, vagy „minden jobboldali javaslattal szemben vétót emel”. Salvini emlékeztetett, hogy a felmérések, valamint a legutóbbi időközi választások eredménye szerint a jobboldal bír többséggel az országban, ezért a jobboldalon van a sor elnökjelöltet állítani.

Matteo Salvini előtt Silvio Berlusconi a Hajrá, Olaszország! elnöke nevezte szükségesnek, hogy a Mario Draghi vezette kormány a jelenlegi törvényhozás végéig, vagyis 2023 tavaszáig a helyén maradjon a pandémia miatti pénzügyi-gazdasági reformprogramok folytatására. Az Európai Központi Bank (EKB) volt elnökéből lett kormányfő Draghi államfővé választását az előrehozott választásoktól tartó Öt Csillag Mozgalom (M5S), valamint a minél előbbi választásokat sürgető Olasz Testvérek (FdI) sem támogatja.

Elemzők szerint Mario Draghi továbbra is a legesélyesebbként indul az olasz köztársaság tizenharmadik államfőválasztásán. Draghi jelölését jelenleg nyíltan csak a Demokrata Párt (PD) centrista szárnya támogatja, miközben a párt baloldali csoportjai osztják az általános nézetet, hogy könnyebb más elnökjelöltet, mint másik miniszterelnököt találni Mario Draghi helyére.
A pártok közötti egyeztetés a választás kezdetéig tart, sőt a voksolás alatt is folytatódik.

A hétfő délután kezdődő államfőválasztás szabályai szerint nincsen szükség a jelöltek előzetes megnevezésére: ha a pártok nem nevezik meg hivatalos jelöltjeiket, a szavazás során válik világossá, kik szerezhetnek többséget. Az Öt Csillag Mozgalom vasárnap jelezte, hogy jelöltjei között szerepel Andrea Riccardi történész, a Szent Egyed közösség volt elnöke, de Matteo Renzi az Élő Olaszország (IV) vezetője és Matteo Salvini is azonnal megvétózta Riccardit, akinek így az esélyei szertefoszlottak.

A Demokrata Párt már korábban jelezte, hogy az első, kétharmados többséget igénylő szavazási fordulókban a párt tagjai fehér cédulával voksolhatnak, egészen a negyedik fordulóig, amikor már elegendő az abszolút többség. Hasonlóképpen a Liga is üres szavazattal készül voksolni az első szavazási fordulóban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MZP újabb alternatív rezsicsökkentési javaslattal állt elő, Bush összetévesztette Irakot és Ukrajnát

MZP újabb alternatív rezsicsökkentési javaslattal állt elő, Bush összetévesztette Irakot és Ukrajnát

Nemcsak a törökök ellenzik a finnek és svédek NATO csatlakozását, az amerikai pénzügyminiszter szerint Oroszországnak kellene fizetnie a háború utáni helyreállítás költségeit.

Václav Klaus: Magyarország bebizonyította, hogy lehetséges a konzervatív politika győzelme

„Magyarország példája bebizonyította, hogy a konzervatív politika győzelme igenis lehetséges, és ez inspiráló” – jelentette ki Václav Klaus, Csehország korábbi elnöke és miniszterelnöke csütörtökön Budapesten.

Orbán Viktor fogadta az angolai UNITA elnökét

A magyar miniszterelnök és az angolai ellenzéki erő vezetője a Karmelita kolostorban tartott megbeszélést.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére