Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Matteo Salvini célja egyértelmű: egységbe forrasztani az erősödő olasz jobbközép pártokat

888.hu

2021.06.07. 21:20

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a jobbközép egyértelmű előnyben van a nagy nehézségekkel küzdő balközéppel szemben.

 

A jobbközép még nem állt ennél jobban:

az olaszok továbbra is a Liga, a Fratelli d’Italia és a Forza Italia által alkotott koalíciót részesítik előnyben a Demokrata Párttal és az 5 Csillag Mozgalommal szemben

– tudósított az Il Giornale.

A bennfentes.net szerint az 5 Csillag és a Demokrata Párt továbbra is veszít a támogatottságából, és egyre jobban lemarad politikai ellenfeleitől.

Az első helyen továbbra is Matteo Salvini Ligája áll, amely azonban 0,5%-ot veszített, és jelenleg 21,5%-ot ér el. Az Olasz Testvérek 0,5%-os növekedéssel megelőzte a PD-t, és 18,5%-on áll. A Demokrata Párt változatlanul a harmadik helyen áll, 18%-kal.

Őket követi az 5 Csillag Mozgalom 16%-kal, 1%-os csökkenéssel, és a Forza Italia (FI) 7%-kal, enyhe, 0,5%-os csökkenés után.

A jobbközép így átlépte az 50%-os határt, és 52%-ot ért el.

A balközép (Demokrata Párt, 5 Csillag Mozgalom és LeU) nem áll olyan jól, mindössze 35%-os eredményt tudhat magáénak.

Matteo Salvini szándéka – amelyet az Il Giornale napilapnak adott interjújában megismételt –, hogy júniusra elérje a jobbközép erők szövetségét.

Az első lépés lehet a képviselőházban és a szenátusban egységes csoportok létrehozása „koordinációs munkával, közös sajtótájékoztatókkal, az egység zászlaja alatti jogalkotási kezdeményezésekkel”.

Ez erősítené a koalíció egységét, szintézist találva a különböző álláspontok között, anélkül hogy a szövetségkötést elsietnék:

Kötelességünk, hogy 2023-ban mindenkivel közös listát állítsunk.”

 

Ma jelentette be a Liga, hogy június 19-én Rómában országos demonstrációt tart, amely a jobboldali parlamenti erők első közös megmozdulása lesz, a pandémia utáni újraindulás jegyében.

Elemzők szerint

a kezdeményezés többek között a jobboldali pártok egységét kívánja hirdetni.

Matteo Salvini felvetette egy jobbközép szövetség megalakítását, ami lényegében a Liga és a Berlusconi vezette Hajrá, Olaszország! közötti szoros együttműködést szolgálja, többek között közös parlamenti frakcióval. Elemzők szerint a kezdeményezés a két párt egységesítését előlegezheti meg, bár ezt a Liga és az FI politikusai is kizárták. A két párt jelenleg a Mario Draghi vezette kormány tagja, miközben az Olasz Testvérek februártól ellenzékbe vonult.

A két párt szövetségének erősítése ellensúlyozhatja az FI feldarabolódását. Antonio Tajani, a Hajrá, Olaszország! alelnöke először határozottan tagadta a két párt esetleges fúzióját, később viszont úgy nyilatkozott, hogy mérlegelik Matteo Salvini javaslatát. Sajtóértesülések szerint a Liga ezért cserébe támogatja Silvio Berlusconi esetleges jelölését a jövő évi államfőválasztáson.

Matteo Salvini a jobboldali szövetség alakulásának részleteiről Mario Draghi miniszterelnöknek is beszámol hétfői találkozójukon.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére