Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Matteo Salvini célja egyértelmű: egységbe forrasztani az erősödő olasz jobbközép pártokat

888.hu

2021.06.07. 21:20

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a jobbközép egyértelmű előnyben van a nagy nehézségekkel küzdő balközéppel szemben.

 

A jobbközép még nem állt ennél jobban:

az olaszok továbbra is a Liga, a Fratelli d’Italia és a Forza Italia által alkotott koalíciót részesítik előnyben a Demokrata Párttal és az 5 Csillag Mozgalommal szemben

– tudósított az Il Giornale.

A bennfentes.net szerint az 5 Csillag és a Demokrata Párt továbbra is veszít a támogatottságából, és egyre jobban lemarad politikai ellenfeleitől.

Az első helyen továbbra is Matteo Salvini Ligája áll, amely azonban 0,5%-ot veszített, és jelenleg 21,5%-ot ér el. Az Olasz Testvérek 0,5%-os növekedéssel megelőzte a PD-t, és 18,5%-on áll. A Demokrata Párt változatlanul a harmadik helyen áll, 18%-kal.

Őket követi az 5 Csillag Mozgalom 16%-kal, 1%-os csökkenéssel, és a Forza Italia (FI) 7%-kal, enyhe, 0,5%-os csökkenés után.

A jobbközép így átlépte az 50%-os határt, és 52%-ot ért el.

A balközép (Demokrata Párt, 5 Csillag Mozgalom és LeU) nem áll olyan jól, mindössze 35%-os eredményt tudhat magáénak.

Matteo Salvini szándéka – amelyet az Il Giornale napilapnak adott interjújában megismételt –, hogy júniusra elérje a jobbközép erők szövetségét.

Az első lépés lehet a képviselőházban és a szenátusban egységes csoportok létrehozása „koordinációs munkával, közös sajtótájékoztatókkal, az egység zászlaja alatti jogalkotási kezdeményezésekkel”.

Ez erősítené a koalíció egységét, szintézist találva a különböző álláspontok között, anélkül hogy a szövetségkötést elsietnék:

Kötelességünk, hogy 2023-ban mindenkivel közös listát állítsunk.”

 

Ma jelentette be a Liga, hogy június 19-én Rómában országos demonstrációt tart, amely a jobboldali parlamenti erők első közös megmozdulása lesz, a pandémia utáni újraindulás jegyében.

Elemzők szerint

a kezdeményezés többek között a jobboldali pártok egységét kívánja hirdetni.

Matteo Salvini felvetette egy jobbközép szövetség megalakítását, ami lényegében a Liga és a Berlusconi vezette Hajrá, Olaszország! közötti szoros együttműködést szolgálja, többek között közös parlamenti frakcióval. Elemzők szerint a kezdeményezés a két párt egységesítését előlegezheti meg, bár ezt a Liga és az FI politikusai is kizárták. A két párt jelenleg a Mario Draghi vezette kormány tagja, miközben az Olasz Testvérek februártól ellenzékbe vonult.

A két párt szövetségének erősítése ellensúlyozhatja az FI feldarabolódását. Antonio Tajani, a Hajrá, Olaszország! alelnöke először határozottan tagadta a két párt esetleges fúzióját, később viszont úgy nyilatkozott, hogy mérlegelik Matteo Salvini javaslatát. Sajtóértesülések szerint a Liga ezért cserébe támogatja Silvio Berlusconi esetleges jelölését a jövő évi államfőválasztáson.

Matteo Salvini a jobboldali szövetség alakulásának részleteiről Mario Draghi miniszterelnöknek is beszámol hétfői találkozójukon.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Szabályozott marad a fakitermelés, balhézik a Jobbik és Jakab

Szabályozott marad a fakitermelés, balhézik a Jobbik és Jakab

És még Macronon is jó sokan felháborodtak...

Milák Kristóf aranyérmes 100 méter pillangón

Milák Kristóf aranyérmes 100 méter pillangón

Milák Kristóf címét megvédve aranyérmet nyert 100 méter pillangón vasárnap a római úszó Európa-bajnokságon.

Jakab Péterék szerint újabb Jobbik alapszervezetek oszlatták fel magukat

Jakab Péterék szerint újabb Jobbik alapszervezetek oszlatták fel magukat

Vasárnapi felvonás a balra tolódott ex-jobboldaliak szappanoperájához.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére