Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mandela kommunista múltját nem értékelte Margaret Thatcher

Sümeghi Lóránt

2016.01.26. 08:18

Meglepõ dokumentumok szivárogtak ki Angliában arról, hogy a Margaret Thatcher vezette konzervatív vezetés megpróbálta megakadályozni, hogy Nelson Mandela egy angol egyetem díszdoktorává váljon.
LONDON, 7:58

Meglepő dokumentumok szivárogtak ki Angliában arról, hogy a Margaret Thatcher vezette konzervatív vezetés megpróbálta megakadályozni, hogy Nelson Mandela egy angol egyetem díszdoktorává váljon. 

A kiszivárgott korabeli dokumentumok alapján, a Thatcher-kormány külügyminisztere, Richard Luce erőteljesen lobbizott annak érdekében, hogy Nelson Mandela ne kaphasson díszkitüntetést a University of Lancaster egyetemtől.

A kitüntetést a királyi család egyik tagjától kapta meg végül Mandela, azonban a bizonyítékok alapján még az ominózus családtaggal is felvette a Thatcher-kormány a kapcsolatot, hogy emlékeztesse a királyi családot Mandela kommunista-terrorista vonatkozású múltjáról:

Javaslom Alexandra hercegnő, hogy tartózkodjék attól, hogy Nelson Mandelát e kitüntetésben részesítse"

− olvasható a kiszivárgott, bizalmas levelezésben, amelyet a külügyminiszter írt a királyi család tagjának.

Az ikonikus Margaret Thatcher már az apartheid mozgalom idején is terrorszervezetnek minősítette a feketék erőszakos egyenjogúságáért folytatott harcokat képviselő Afrikai Nemzeti Kongresszust, melynek alapítója Mandela volt, eredetileg keményvonalas marxistaként.

A béke Nobel-díjas politikus végül megkapta doktoriját az angol egyetemtől, azonban sötét múltjáról Thatcher többet nem nyilatkozott látván, hogy a fősodratú politika milyen szerepet is kíván Nelson Mandelának.

(Independent)

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére