Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Macron "háborút indított" a bevándorlásellenes olasz kormány ellen

Bokor Gábor

2019.01.08. 19:00

Éles pengeváltások történtek az elmúlt idõszakban Macron és a vezetõ olasz politikusok között.
A sárgamellényesekkel indult

Hetek óta polgárháborús állapotok uralkodnak több francia nagyvárosban. Párizsban hétről hétre egyre durvább tüntetések követik egymást: a sárgamellényeseknek keresztelt tüntetők az egyre népszerűtlenebb Macron lépései ellen demonstrálnak.

A köztársasági elnök reakciója erre az volt, hogy kivezényelte a rohamrendőröket és gumilövedékekkel oszlatta a tömeget. Gyakoriak a rendőri túlkapások, de ami a legmeglepőbb, hogy megjelentek az EU-s (!) zászlóval ellátott páncélosok is. Macron azzal csak szította a hangulatot, hogy az ellene tüntetőket nemes egyszerűséggel gengsztereknek nevezte, a demonstrációk erőszakossá válásáért pedig a tömegben megbúvó "barnainges nácikat" és a "barna pestist" okolta.

Kiállás

A Macron-ellenes tüntetőket egyre többen támogatják, már a legmagasabb körökből is érkezett elismerés irányukba: ahogyan arról mi is beszámoltunk, az olasz bevándorlásellenes kormány két vezető tagja, először Matteo Salvini belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes, majd nem sokkal utána Luigi Di Maio munkaügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes állt ki a tüntetők mellett. 

Salviniék gyönyörűen helyretették Macront

Olaszország vezetői sem mentek el szó nélkül a "sárgamellényesek" tüntetései mellett.

Ez nagyon megviselte a párizsi vezetést, Nathalie Loiseau európai ügyekért felelős miniszter válaszolt az olasz vezetők kijelentéseire. 

Ne üssék bele az orrukat, ez a mi ügyünk, maguknak semmi közük hozzá"

– válaszolt a francia tárcavezető. 

Ezt Róma nem hagyhatta szó nélkül: Di Maio a Facebook-oldalán azt írta a francia miniszter kijelentéseire, hogy Loiseau-nak minden jel szerint szelektív lehet a memóriája, ugyanis a főnöke, Macron volt az, aki még az ősszel pocskondiázta az olasz vezetést, a jobboldal előretörését egyenesen a leprához hasonlította

Mi ez, ha nem a másik ország ügyeibe való beavatkozás?"

– tette fel később a kérdést Di Maio.

Matteo Salvini úgy nyilatkozott korábban a sárgamellényesekről, hogy őszinte polgároknak tartja őket, támogatja a kiállásukat. 

Mélypont

Macron döntően liberális elemeken alapuló politikája nem kifizetődő. A francia elnök komoly bajban van, ugyanis a népszerűsége egyre rohamosabban csökken. Az év elején hoztak nyilvánosságra egy közvélemény-kutatást, mely rámutatott, hogy a köztársasági elnöknek és pártjának a népszerűsége a romokban hever: negatív csúcsokat döntöget. 

A francia Odoxa közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint a franciák mindösszesen 25 százaléka ért egyet Emmanuel Macron politikájával, 75 százaléka pedig elutasítja azt. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére