Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Macedónia javaslatokat tett a névvita megoldására

Horváth József György

2018.02.28. 14:57

Négy javaslatot terjesztett elõ Macedónia az évtizedes görög-macedón földrajzinév-vita megoldására - közölte Zoran Zaev macedón miniszterelnök kedden Londonban.
LONDON, 14:57

Négy javaslatot terjesztett elő Macedónia az évtizedes görög-macedón földrajzinév-vita megoldására – közölte Zoran Zaev macedón miniszterelnök kedden Londonban.

A két ország között egyetértés van abban, hogy fel kell gyorsítani a tárgyalásokat a viszály megoldása érdekében, mert ez hátráltatja Macedónia NATO- és EU-csatlakozási törekvéseit. Athén, amely a két szervezet valamennyi tagországához hasonlóan vétójoggal rendelkezik új tagok felvételével szemben, kifogásolja a Macedónia elnevezést, arra hivatkozva, hogy az, valamint a macedón alkotmány egyes cikkei rejtett területi követeléseket tartalmazhatnak Görögország hasonló nevű északi tartománya iránt.

Macedónia reméli, hogy a vitát sikerül időben rendezni az EU júniusi, illetve a NATO júliusi csúcstalálkozója előtt, és ezért négy javaslatot is tett az ország új nevére, melyekből a görög fél kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet.

A javasolt nevek:

  • Észak-Macedónia Köztársaság
  • Felső-Macedónia Köztársaság
  • Vardar Macedónia Köztársaság
  • Macedónia Köztársaság (Szkopje)

– sorolta Zoran Zaev a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva a Londonban tartott Nyugat-Balkánról rendezett csúcstalálkozó után.

Úgy vélte, hogy a görögök ezek valamelyikét el fogják fogadni. Hozzáfűzte, az a kérdés, hogy szükség van-e a macedón alkotmány megváltoztatására – amit a görög fél az elmúlt hónapokban szintén kért – egyelőre nyitva maradt.

A két külügyminiszter további tárgyalásokat fog tartani, és Zaev is tervez egy találkozót márciusban Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel.

Ha sikerül megállapodásra jutni a vitában, Macedónia népszavazást fog tartani a névváltoztatásról.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére