Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

London a Hezbollah újabb szárnyát vette fel a terrorszervezetek listájára

Forisek Ádám

2019.02.26. 07:15

A brit kormány a Hezbollah libanoni síita szervezet katonai szárnya mellett annak politikai szárnyát is felvette a terrorszervezetek listájára.
LONDON, 07:15

A brit kormány a Hezbollah libanoni síita szervezet katonai szárnya mellett annak politikai szárnyát is felvette a terrorszervezetek listájára.

A Hezbollah folytatja a törékeny helyzet destabilizálására irányuló kísérleteit a Közel-Keleten, mi pedig többé már nem vagyunk képesek különbséget tenni a már betiltott katonai szárnya és a politikai párt között"

– áll a brit belügyi tárca vezetőjének közleményében. Ezért a belügyminiszter úgy döntött: teljes egészében betiltja a csoportot. A Hezbollahra vonatkozó tiltás a parlamenti jóváhagyástól függően pénteken léphet hatályba.

Sajid Javid elmondta, hogy a Hezbollahon kívül London a Burkina Fasó-i Anszár al-Iszlám és a mali Dzsamáat Nuszra al-Iszlám va al-Muszlimín nevű dzsihadista fegyveres csoportokat is felveszi a listára.

Emmanuel Macron francia elnök világossá tette, hogy kormánya nem követi Washingtont és Londont e döntésében.

Párizs mindig is különbséget tett a Hezbollah katonai szárnya – amelyet mi terroristának tartunk – és politikai szárnya között, amely parlamenti képviselettel rendelkezik, és amellyel folytattunk korábban megbeszéléseket"

– mondta újságíróknak a francia államfő Barhám Száleh iraki elnökkel közös találkozóját követően Párizsban.

Macron szerint a megkülönböztetés azért szükséges, hogy a terrorizmus elleni harc közben továbbra is el tudják szigetelni Libanont a térségében dúló konfliktusoktól.

Terrorszervezetnek tekinti az egész Hezbollahot az Egyesült Államok is, miközben az Európai Unió a szervezet katonai szárnyát tekinti annak. Izrael súlyos fenyegetésnek tekinti nemcsak a szervezetet, hanem azt a jelentős fegyverkészletet is, amelyet felhalmozott Libanonban. A Hezbollah a múltban többször indított támadást Izrael ellen, 2006-ban pedig a felek konfliktusa egy hónapig tartó háborúba torkollott.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére