Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lemondott Boris Johnson brit külügyminiszter

888.hu

2018.07.09. 16:15

Boris Johnson brit külügyminiszter a mai napon lemondott - erõsítette meg a napközben felröppent hírt a Downing Street, a miniszterelnök hivatala.

A mai napon Boris Johnson brit külügyminiszter benyújtotta lemondását Theresa May miniszterelnöknek, aki elfogadta azt. May megköszönte a miniszter eddigi munkáját.

A külügyminiszter lemondása David Davis lemondása után történt, aki a Brexitért felelős minisztériumot vezette.

Davis azután vált meg posztjától, hogy véleménye szerint 

a kormány Brexit-politikájának iránya és taktikája miatt mind kevésbé tűnik valószínűnek a brit EU-tagságról két éve tartott népszavazás döntésének maradéktalan végrehajtása."

 A hétfő hajnalban bejelentett lemondás után a miniszterelnök délutánra már ki is jelölte Davis utódját, Dominic Raabot.

Hétfőn délelőtt már felröppentek olyan hírek, hogy Johnson is készülődik a lemondásra, mivel úgy lehetett tudni, hogy a miniszter rezidenciáján maradt a tanácsadóival ahelyett, hogy részt vett volna két csúcstalálkozón.

Az ügy előzménye, hogy Boris Johnson heves vitába keveredett Theresa May miniszterelnökkel. A miniszterelnök ugyanis az utóbbi időben egyre inkább a "soft Brexit" irányába ment el, elképzelései szerint Nagy-Britanniának a kilépés után is szoros kapcsolatot kell ápolnia az EU-val.

Boris Johnson elmondta, hogy ez alapján Nagy-Britannia nem lenne több, mint az "EU egyik vazallus állama".

A kormány legfontosabb tagjai hétvégén gyűltek össze a miniszterelnök chequersi rezidenciáján, hogy megvitassák a fontosabb politikai irányvonalakat. Ezen a megbeszélésen az úgynevezett "kemény Brexit" irányvonalát képviselők alulmaradtak.

Végül a kemény Brexit elképzelése mellett csak Johnson tartott ki, mondván, hogy az elmúlt 30 évben az egész politikai elit folyamatosan ekézte az EU-t amiatt, hogy számtalan felesleges előírással keserítik az emberek életét. A "puha Brexittel" azt üzennénk, hogy maradjanak csak ezek az előírások – vélekedett a külügyminiszter. Csupán két megoldás volt számára: vagy csatlakozni a többiekhez, vagy lemondani. Boris Johnson ez utóbbit választotta.

A Brexit-párti politikus egyébként a "to polish a turd" kifejezést használta a puha Brexit kapcsán, amelyet talán "szarfényezésnek" lehetne fordítani. A kifejezés arra utal, hogy lehet fényezni, kicsinosítani a szart, de az akkor is az marad, ami.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére