Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lemond parlamenti mandátumáról a bolgár kormányfő

MTI, 888.hu

2021.04.08. 20:30

Döntését azzal indokolta, hogy nincs szüksége a büntetőeljárás elleni védelemre, amelyet képviselői mentelmi joga alapján élvezne. Egy ennek megfelelő folyamodványt nyújtott be a központi választási bizottsághoz.

 

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök pártja, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) a szavazatok 26 százalékát nyerte el a vasárnapi választáson, ami hat százalékponttal és 20 képviselői hellyel kevesebb, mint amennyit 2017-ben szerzett. A hivatalban lévő miniszterelnök listavezetőként szerzett mandátumot két választókerületben, Szófiában, illetve Plovdivban is.

A voksolás eredményeként hat párt kerül be az ország törvényhozásába, ezek közül négy kizárta az együttműködést az eddigi kormánypárttal.

A parlamentbe bekerült, nemrég alakult Talpra! Maffia, Takarodj! nevű polgári platform

vizsgálóbizottságot akar létrehozni Boriszov kabinetje ügyeinek kivizsgálására.

Az ellenzéki szocialista párt, illetve a protestpártok korrupcióval vádolják a leköszönő kormányt.

Az ország törvényei alapján a parlament alakuló ülésén legerősebb frakcióval rendelkező pártként a GERB kap kormányalakítási megbízást. Amennyiben kudarcot vall, Szlavi Trifonov, a voksok 18 százalékával második helyen végzett Van Ilyen Nép párt vezetője kerül sorra.

Boriszov egyébként szerdán felajánlotta támogatását Trifonovnak, az előrehozott választásokat elkerülendő, bár, mint mondta, előbb megpróbál koalíciós kormányt alakítani.

A vasárnapi választás eredménye alapján bekerült a parlamentbe a bulgáriai törökök és muszlimok pártja, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (10,49 százalék), a Demokratikus Bulgária (9,45 százalék) és a Talpra! Maffia, Takarodj! (4,72 százalék).

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére