Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Közeleg az EP-választás, a baloldal pedig Európa-szerte válságban van

Forisek Ádám

2018.10.30. 17:01

Soha nem szerepeltek ilyen gyengén az európai balközép pártok a felmérésekben, ez pedig határozottan nem jelent jót számukra a közelgõ európai parlamenti választások tekintetében.

Az olasz Instituto Cattaneo felmérése szerint az európai balközép pártok jelen állás szerint húsz százaléknál alacsonyabb eredményre számíthatnak a 2019-es EP-választáson. Az egész kontinensen ők bukhatják a legnagyobbat a szavazás során.

Ez jelentős részben annak köszönhető, hogy a Brexittel a szocialista csoport elveszti a legjobb számokat hozó brit Munkáspártot, amely a szigetországban a felmérések szerint 35-40 százalékot szerezne. Nem segített a középpártoknak az sem, hogy Angela Merkel bejelentette távozását.

Az olasz intézet szerint a baloldali pártok 19,7 százalékra számíthatnak Európa-szerte, ami igen nagy visszaesést jelent a 2014-es 24, 9 százalékhoz képest. Az Európai Néppárt 25,1 százalékra számíthat.

A liberálisok, zöldek egy helyben topognak, ellenben a bevándorlásellenes, jobboldali pártok előretörése töretlen.

Az olasz intézet ezért a legvalószínűbb forgatókönyvnek azt tartja, hogy a bal- és jobbközép pártok gyengülni fognak, míg a szuverenitásért és önrendelkezésért harcoló politikai közösségek megnövelt létszámmal lesznek jelen az Európai Parlamentben.

Az intézet ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a számok még változhatnak, mivel a kampány hivatalosan még nem indult el. A fenti számokat ezért az egyes tagállamokban tartott választások eredményeiből következtették ki, de ezek mind azt mutatják, hogy a baloldal Európa-szerte válságban van.

A német szociáldemokrata párt például 14 százalékon áll most, a holland munkáspárt 11 százalékon, a franciáknál a Parti Socialiste mindössze 6 százalékot tudhat maga mögött, Magyarországon pedig 15 százalékon áll az MSZP-P.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Ezzel a programmal védenék ki az energiahiányt télen

Csökkenteni akarják a fogyasztást 10 százalékkal.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére