Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Koronavírus: a gócponton kívül mindenhol lassul a vírus terjedése

Bokor Gábor

2020.02.15. 14:10

A Covid-19 járványt okozó koronavírus kiindulópontjának számító kínai Hupej tartományban tovább szedi áldozatait a járvány, de a tartományon kívül ismét csökkent a további megbetegedések száma – közölte szombaton Pekingben a kínai nemzeti egészségügyi bizottság.

Február 14-én 143 ember halt bele Kínában a tüdőgyulladásos vírusfertőzésbe, közülük 139-en Hupejben. A halálos áldozatok száma így összesen 1523-ra emelkedett Kínában. Pénteken 2641 új beteget regisztráltak, amivel az összes fertőzött száma 66 492-ra nőtt. Az új megbetegedések túlnyomó többségét is Hupejben jegyezték fel, ahol újabb 2420 embernél mutatták ki a vírust. A kínai hatóságok arról is beszámoltak, hogy a betegeket ápoló orvosok és ápolók közül 1716-an kapták el a betegséget, és közülük hatan haltak meg.

A bizottság tájékoztatása arra is kitér, hogy a fertőzöttek közül 8096-an meggyógyultak, és el is hagyhatták a kórházat, közülük pénteken 1523-an. A hivatalos adatok azt mutatják, hogy a Covid-19 járvány továbbra is Hupejben, Vuhanban terjed a leginkább. A legsúlyosabban érintett tartományon kívül a hónap eleje óta jelentősen csökkent, és február 1-jéhez képest a hónap közepére a harmadára esett a napi új megbetegedések száma.

Kilenc ideiglenes kórházat nyitottak meg csaknem hétezer beteg számára az új koronavírus okozta járvány gócpontjának számító kínai Hupej tartományban – jelentette be szombaton a nemzeti egészségügyi bizottság elnökhelyettese. Jelenleg 5600 koronavírusos beteget ápolnak ezekben a kórházakban, amelyeket iskolaépületekben, kiállítási csarnokokban alakítottak ki. Csak olyan pácienseket fogadnak bennük, akiknek enyhe tüneteik vannak. Mindazonáltal ezeknek az intézményeknek kulcsszerepük van a járvány megállításában, és segítségükkel felszabadíthatók állandó kórházi helyek a súlyos betegek számára. További ideiglenes kórházak megnyitását is tervezik – tette hozzá.

Pekingben megszigorították a járvány elleni óvintézkedéseket. Minden lakosnak, aki visszaérkezik a városba, tizennégy napig az otthonában vagy hatóságilag kialakított karanténban kell maradnia, hogy megfigyelés alatt tartsák. Az intézkedés megszegőit szigorúan megbüntetik

– közölte az állami média.

Aki visszaérkezik a fővárosba, annak be kell ezt jelentenie a munkahelyén és a lakóközösségében is. Azt nem közölték a dpa hírügynökség szerint, hogy ez a külföldről hazaérkezőkre is vonatkozik-e. Már korábban megtiltották, hogy nem helyi lakos beutazzon Pekingben, a Hupej tartományból érkezőket pedig már eddig is karanténba zárták. Hongkongban több százan tüntettek szombaton az ellen, hogy a különleges közigazgatású kínai terület kormányzata karantént akar kialakítani bizonyos középületekben az anyaország területéről érkezők számára. Követelték, hogy ehelyett teljesen zárják le a Kínával közös határt, senki ne utazhasson be onnan. A müncheni biztonságpolitikai konferencián részt vevő Csin Kang kínai külügyminiszter-helyettes kijelentette szombaton: Peking biztos abban, hogy a járványnak hamarosan vége lesz, és csak rövid ideig nyomasztja a gazdaságot, utána a fellendülés erős lesz az újra felszabaduló fogyasztói kereslet hatására.

Az Egyesült Államok két különgéppel már szombaton hazareptet 380 olyan amerikai állampolgárt, aki a japán Jokohama kikötőjében karanténba zárt Diamond Princess óceánjáró üdülőhajón tartózkodik, és nincsenek tünetei – jelentette szombaton az amerikai média. A japán hatóságok pénteken megkezdték a hajó idős és megroppant egészségű utasainak evakuálását. Közülük csak azok szállhatnak partra, akiknél nem merült fel a fertőzés gyanúja. A tüneteket mutató betegek továbbra is a hajón maradnak. A hazaszállítandó amerikai állampolgárokat az Egyesült Államokban ismét megvizsgálják, és 14 napos karanténba helyezik azokat, akiknél ezt indokoltnak tartják. Ezeket az amerikai járványügyi hivatal egyik tisztségviselője közölte a sajtóval, de a hivatal nem erősítette meg, hogy valóban ez a terve az amerikai kormánynak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére